preskoči na sadržaj
vijesti

Sredinom lipnja osmaši idu u Vukovar

Određen je raspored odlaska učenika osmih razreda u Vukovar, a novost je da će ove godine osmaši umjesto dvodnevne, ići na jednodnevnu terensku nastavu u grad-heroj.

U društvu učenika i učitelja naše škole bit će i predstavnici Osnovne škole Josipa Zorića (Dugo Selo) te dvije škole iz Varaždinske županije - Osnovna škola Izidora Poljaka (Višnjica) i Osnovna škola Andrije Kačića Miošića (Donja Voća).

Termin predviđen za našu školu je 10. lipnja 2022. (petak).

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 1. 2022. 14:38

Digitalno-edukativni izlet u metropolu

Nakon paljenja svijeća poginulim braniteljima i davanja počasti gradu heroja, Vukovaru, učenici četvrtih razreda OŠ Milana Langa, zajedno sa svojim učiteljicama, su se uputili u glavni grad Lijepe naše, Zagreb. Nakon ugodnog putovanja, sastali smo se sa stručnim vodičima u centru grada kraj Manduševca. Slijedilo je uzbudljivo putovanje u prošlost grada Zagreba uz digitalni edukativni izlet Time Travel. Učenici su pomoću tableta i turističkih vodiča razgledali 12 lokacija, zabavili se, družili i učili, uz igru i smijeh. Upoznali su povijesne zagrebačke ličnosti, fotografirali se sa zagrebačkim motivima i likovima. Pomoću tableta su hvatali vještice, šetali s dinosaurusima, slikali se s Kumicom Baricom na Dolcu, tražili skrivene poruke na građevinama…

Prije povratka kući, posjetili smo i najslađi muzej u gradu, Muzej čokolade. U Muzeju smo otputovali u doba Maja i Asteka kada se trgovalo sa zrnima kakaovca, a čokolada je bila piće povlaštenih. Putovali smo s čokoladom kroz povijest  i uz put degustirali 9 vrsta čokolade. Saznali smo koje su hrvatske tvornice prve proizvodile čokoladu i da je čokolada s rižom hrvatski izum. U suvenirnici smo mogli kupiti različite vrste čokolade. Ovaj izlet će nam ostati duuuugo u sjećanju. Osim putovanja pomoću tableta i šetnje Muzejom uz degustaciju, mnogo slučajnih susreta nas je obradovalo. Učenici su se posebno razveselili susretu s poznatim glumcem Franjom Jurčecom – Komom s kojim su se fotografirali i odradili pravi intervju.

Mnogi učenici su zadivljeno promatrali vizure Zagreba s Griča i uzbuđeno prolazili ulicama grada koji se pripremao za nadolazeći Advent. Na Europskom trgu smo svi dobili suvenir metalni gumb s uzorkom koji predstavlja zastavu Republike Hrvatske i zastavu Europske unije. Prepuni dojmova smo se sretno vratili kućama planirajući novo putovanje.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 11. 2021. 07:24

Kino i knjižnica za trećaše

Jučer su učenici trećih razreda matične škole i PŠ Grdanjci bili na terenskoj nastavi u Samoboru. Najprije su u kinu pogledali film „Čudnovate zgode šegrta Hlapića“ prema romanu Ivane Brlić Mažuranić, a nakon toga su posjetili Dječju knjižnicu Samobor gdje ih je s radom knjižnice upoznala knjižničarka Blaženka Mavrić Vadlja i u godini čitanja potaknula na dodatno čitanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 11. 2021. 06:44

Planinarski pohod na Japetić

Nakon dvije godine, konačno zajednička izvanučionična nastava učenika osmih razreda - planinarski izlet na Japetić!

Autobusi su nas prevezli do  Jarušja. Od Jarušja smo dalje išli pješice. Prošli smo malo selo Dragonoš, a onda dalje hodali kroz šumu i proplanke planinarskom stazom. Putem smo uživali u krajoliku Samoborskog gorja i predivnim bojama jeseni. Nakon sat i pol hodanja stigli smo do Planinarskog doma Žitnica na Japetiću. Oblaci nad domom su se razmilili, obasjalo nas je sunce, a mi smo ostali bez daha od pogleda u podnožje brda. U domu nas je već čekao topli ručak: pohanci, rizi-bizi i salata. Mmmm, ukusno…. Nakon zajedničkog ručka, vrijeme za slobodne aktivnosti: istraživanje okolice, valjanje niz padinu, trčanje, penjanje po drveću, igranje ragbija… Iako je puhao poprilično jak vjetar, nije nam smetao jer nas je kretanje zagrijalo, a mogli smo se ugrijati u domu gdje su se igrale društvene igre, kartala se bela, uno, svirala harmonika. Čak je i gitara sa samo četiri žice pronašla svirače.

U pola tri uputili smo se natrag prema Jarušju i autobusu. Hodanje nije toliko naporno u dobrom društvu, uz priču i pjesmu. Izvanučionična nastava na Japetić oduševila je osmaše. Zadovoljne su bile učiteljice u pratnji  i pomoćnice u nastavi. Družili smo se i zbližili...

učiteljica Valentina Mahović

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 10. 2021. 06:21

"Mali princ" za učenike drugog razreda

Jučer su učenici drugih razreda posjetili POU Samobor, u kinu smo pogledali animirani film Mali princ, predivnu ekranizaciju istoimenog popularnog dječjeg klasika. Između ostalog, kao što nam je rekla ravnateljica Jelena Vojvoda u svom uvodnom predavanju, posebnost ovog filma je i ta da je rađen u dvije animacijske tehnike; stop motionu i računalnom animacijom.

U Galeriji Prica razgledali smo stalni postav slika. Uz stručno vodstvo analizirali smo Pricin likovni put kao i njegove najčešće motive. Posjetili smo i novootvorenu izložbu slikarice Gorane Težak.

Našlo se i malo vremena za igru i šetnju centrom Samobora. Jedva čekamo novu izvanučioničnu nastavu!

učiteljice 2. razreda Josipa Tandarić, Anita Ban i Ivana Smolej Kolarek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 10. 2021. 06:59

Terenska nastava - Krapina, Radoboj, Gaveznica

Sedmi razredi s nestrpljenjem su dočekali dan izleta. 12. listopada, utorak. Dan za poželjeti. U pratnji svojih razrednika Maje Pritišanac Jug, Valentine Martinček i autora ovog izvješća, zajedno s učiteljima Ivonom Vrančić, Sanjom Rapljenović i Igorom Kupresom uputili smo se u povijesnu avanturu.

Prva postaja - Krapina i Muzej neandertalaca. Nakon odgledanog edukativnog filma o tome kako se nekad dobro jelo baš (ali nakon mukotrpnog lova), krenuli smo spiralnim usponom kroz povijest od Velikog praska do prvih ljudi, upoznali neandertalce i kroz sadašnjost izašli van. Sljedeća postaja Radoboj - muzej rudarstva i fosila. I opet edukativni film - Veliki prasak i fosili.

Ručak u Grešnoj pelnici na OPG imanju - vrlo lijepom i zanimljivom. I kako to biva – sve što je lijepo mora imati iznimku. U dokazivanju hrabrog preskakivanja stepenica mladi nogometaš slomio je ruku. On u Varaždin u pratnji učitelja Igora Kupresa, a mi u Gaveznicu. Tisućljetni ugasli vulkan. Saznali smo da ih ima diljem Hrvatske, a djeca su se u grotlu vulkana bacila u potragu za ahatom – jedinstvenim poludragim kamenom na svijetu kojeg ima samo u Hrvatskoj.

učitelj Tomislav Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 10. 2021. 14:28

Da se ne zaboravi - predavanje o Domovinskom ratu

Prošloga tjedna naši su osmaši sudjelovali na edukaciji o Domovinskom ratu koju već tradicionalno održava Udruga branitelja 151. samoborske brigade pod motom “Da se ne zaboravi“.

Predavanje je održao doktor znanosti Jakša Raguž, a za naše će učenike biti organiziran i terenski sat povijesti 28. listopada (Trokut kod Novske).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 10. 2021. 07:58

Terenska nastava naših učenika u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je novi članak iz Bregane, o terenskoj nastavi naših učenika u Samoboru.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 10. 2021. 10:30

Terenska nastava Samobor 2.0

Poput učenika četvrtih razreda, jučer su i učenici petih razreda imali terensku nastavu u Samoboru. Njihove radionice „Čudesan život vode“ i „Ilirci 2.0“ bile su vrlo dobro prihvaćene kod učenika. Učenici su podijeljeni u skupine pratili izlaganja troje provoditelja radionice koji su osim izlaganja organizirali praktične programe. Praktični dio bio je je najzanimljiviji jer su, kako su voditelji objasnili, s vrlo jednostavnim materijalima izvedeni pokusi koji su primjenjivi već u razrednoj nastavi. Ilirci 2.0 je po svemu sudeći oznaka za vrijeme u minutama koje nije bilo prekoračeno za boravak i izlaganje u pojedinoj od tri posjećene prostorije muzeja. Edukativni dio je realiziran u Samoborskom muzeju i ispred njega.

Nakon edukacije učenici su krenuli u šetnju do park-šume Vugrinščak, a čaroban život vode proučavali su prolazeći uz rječicu Gradnu. Nakon kraćeg odmora koji su iskoristili za igru i druženje učenike i voditelje je čekao mali planinarski zadatak. Uputili su se na Stari grad Samobor i ispucali nekoliko „megabajta“ fotografija. Potom smo krivudavom šumskom stazom došli do Kapele svete Ane gdje su ponovno predahnuli od stalnog nuđenja šljiva koje su ih pratile od školske kuhinje. Bilo je dovoljno vremena krenuti stazom Križnog puta do Kapele Svetog Jurja na brdu Tepec. Nije bilo velikog „Fulira-nja“ s umorom i bolovima u nogama jer su se svi, pa i voditelji Andrea Fabac, Sanja Rapljenović, Kosta Radanović i Igor Kupres, prilično uspuhali. Povrata natrag šumom Anindol do Samoborskog muzeja bio je tek završni spust u kojem nije bilo vremena za slaganje dojmova tek za pojedinu „fotku“ u koraku.

učitelj Igor Kupres

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 9. 2021. 13:19

Čudesni svijet vode u Samoboru

Učenici 4. razreda OŠ Milana Langa iz Bregane i učenici PŠ Grdanjci u pratnji svojih učiteljica krenuli su jučer ujutro.u Samobor. Sunčano i prekrasno jutro su pozdravili igrom i druženjem na Vugrinščaku. Bili su očarani čudesnim svijetom prirode, a potok Gradna i pogled na Stari grad Samobor su pobudili želju za istraživanjem.

Nakon toga su s velikim zadovoljstvom posjetili Muzej grada Samobora gdje su sudjelovali  na edukativnim STEM radionicama Čudesni svijet vode i Ilirci 2.0. pod vodstvom Diane Mance, Dalibora Paara i Luke Kazimovića. Radionice su bile zanimljive i svi su pažljivo slušali i uživali u aktivnostima. Učili su o atomima, izotopima, tlu, ponornicama, kršu, izvorima.... Posebno su uživali u slaganju atoma i molekula vode. Učili su o tlu i propusnosti tla. Naučili smo da je voda dragocjena i trebamo ju čuvati i ne zagađivati.

U muzej su upoznali Ilirce koji su djelovali i stanovali u Samoboru. Naučili smo ponešto o: Stanku Vrazu, Ljudevitu Gaju, Ferdi Livadiću, Dragojli Jarnević i Vilhelmini Kulmer. Učenici nisu krili oduševljenje dvorcem i postavkom Muzeja. Najviše su bili sretni što su učili izvan učionica. Poželjeli su ponovo posjetiti Muzej grada Samobora, Stari grad i prošetati Trgom kralja Tomislava. 

Na kraju su se zasladili sladoledom i zadovoljni zajedno sa svojim učiteljicama uputili autobusom prema Bregani i Grdanjcima.     

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 9. 2021. 07:53

Pješice do Kožlaka

Prošloga četvrtka učenici 7. c razreda krenuli su sa svojom razrednicom Helenom Bišćan Motočić te pomoćnicama u nastavi Majom Đurđicom Halambek i Marijom Benković na terensku nastavu. Krenuli smo kružnom turom do vrha Kožlaka i natrag kroz Vrnjak usput pjevajući, kotračajući novim stazama. Na vrhu smo zastali, odmarali i zabavili uz društvene igre.

Nakon povratka u Podvrhu na zdencu okrijepili smo se hladnom vodom koji ima svoju povijest jer je nekad bio glavno okupljalište sela. Veselje, neobavezno druženje, pozitivno djelovanje prirode nakon drugačije, izazovne i po svemu posebne godine ostat će nam u vrlo lijepom sjećanju. Iako umorni od penjanja, trčanja, hodanja - s osmijesima na licu vratili smo se u Breganu.

pomoćnica u nastavi Marija Benković

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 6. 2021. 09:02

Moj dežnik je lahko balon

Posljednji utorak u ovoj nastavnoj godini odlučili smo provesti uživajući u zavičaju. Cvrkut ptica, miris pokošene trave i žuborenje potočića bili su idealni za prijepodnevnu šetnju. Uz Bregančicu je nastalo nekoliko scena koje smo iskoristili za priču Moj dežnik je lahko balon. Na taj način pripremali smo se za videosusret s prijateljima iz Slovenije.

Šetnju smo nastavili do Bobovice gdje smo uživali u ugodnoj hladovini uz jezero. Sunce nas je ispratilo do škole, no uz kraće odmore i veselu ekipu, ovo je bio još jedan vrlo lijep dan!

učenici 4.a, knjižničarka Ivančica Huđek i učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 6. 2021. 08:09

Edukativna šetnja Breganom

Sunčani utorak učenici 2. b i 2. c razreda iskoristili su za edukativnu šetnju Breganom.

Šetnjom su upoznali ulice i područje oko škole te ponovili sve naučeno o ponašanju u prometu. Detalje i zanimljivosti iz prošlosti Bregane ispričala je učiteljica Vesna Benda. Osobito zabavne i poučne bile su priče o životu i radu ljudi. Upoznavanje i očuvanje tradicije i kulturne baštine razvija ljubav prema zavičaju i bitno su polazište u oblikovanju životnih vrijednosti.

Na povratku do škole, poučnu i zanimljivu šetnju začinili smo igrom u parkiću. To je sve posebno razveselilo.

učiteljica Ivona Injić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 6. 2021. 07:25

Pješice do Otruševca

Ovoga utorka učenici 7. b razreda (u pratnji svoje razrednice Valentine Mahović i pomoćnika u nastavi Snježane Glaser i Igora Kupresa) pješice su krenuli od škole šumskom stazom do Otruševca. Obišli su Poučnu stazu Otruševec i na kraju Grgosovu špilju. Zahvaljujući ljubaznosti g. Grgosa, ulazak u špilju bio je besplatan. Nakon razgledavanja špilje, slobodno su vrijeme proveli uz Društveni dom Otruševec što su im omogućili voditelji doma.

Na kraju su se ponovno pješice vratili u Breganu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2021. 12:58

Četvrtaši u Samoboru

Jučer su učenici 4. c razreda (zajedno sa svojom učiteljicom Vlastom Vereš i pomoćnicom u nastavi Anitom Veršić) bili na terenskoj nastavi u Samoboru. Najprije su pogledali film Mali gangster u samoborskom kinu, potom se prošetali do Vugrinščaka, a na kraju se počastili i sladoledom.

S obzirom na situaciju vezanu uz pandemiju, bila im je ovo prva terenska nastava nakon dugo vremena te uopće ne treba dvojiti da su itekako uživali.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2021. 07:16

Glazba i fizika za petaše

Terenska nastava za učenike petih razreda bila je pun pogodak!

Umjesto u školi, cijeli smo dan proveli u Samoboru.  Svi smo uživali u druženju i  šetnji gradom, a posebno  zanimljivo bilo je sudjelovanje na radionicama u Samoborskom muzeju.

Pod nazivom Glazba i fizika, profesori s PMF-a pripremili su zanimljive pokuse, a osnovni im je cilj potaknuti mlade na zapažanje promjena,  pretpostavljanja što se se dogoditi, postavljanje pitanja. Zainteresirati učenike za znanost. Nakon radionica bilo je vremena i za šetnju do Vungriščaka.

učiteljica Marija Aščić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 6. 2021. 06:49

Sport je in, a znanost je cool!

Divan dan za odlazak u Samobor iskoristili su učenici PŠ Grdanjci te 4. a i 4. b razred. Oduševljenje je bilo veliko jer ovo nam je bila prva izvanučionična nastava nakon dugo vremena. Prošetali smo do Vugrinščaka i uživali u igrama na svježem zraku. Učenici 1. i 2. razreda PŠ Grdanjci posjetili su Dječju knjižnicu. Trećaši i četvrtaši uživali su uz program Sport i fizika u parku Samoborskog muzeja. Cilj programa je motiviranje djece od rane dobi za sport i znanost. Koordinatori programa su Robert Bujanić i Dalibor Paar koji su na zanimljiv i djeci zabavan način predočili znanstvene aspekte pojedinih sportova te istakli kako se sport kroz povijest razvijao usporedno sa razvojem tehnologije.

Sport i smijeh, znanost i veselje, knjiga i prijatelj, igra i sladoled obilježili su današnji dan. Veselimo se takvim danima!

učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 6. 2021. 06:36

U Školu u prirodi krajem kolovoza

Izvanučionična nastava za učenike 4. razreda (Škola u prirodi) održat će se od 27. do 29. kolovoza. Nakon provedene ankete među roditeljima 40 ih je potvrdilo (od 67 ukupno) da želi da njihovo dijete ide na trodnevnu izvanučioničnu nastavu u Dalmaciju. Plan i program ostaju nepromijenjeni, kao i cijena samog putovanja.

Pratnja učenicima matične i PŠ Grdanjci bit će njihove razrednice od kojih će učenici i roditelji pravovremeno doznati sve detalje o polasku i realizaciji navedenog (uz pridržavanje svih epidemioloških mjera).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 8. 2020. 08:37

Pješice do Grgosove špilje

Topliji dani, kraj nastavne godine, posljednji odlazak s razredom u prirodu i druženje bili su dovoljni razlozi za odlazak četvrtaša na planiranu izvanučioničnu nastavu u Grgosovu špilju. Pješačenje do Otruševca-Grgosove špilje bilo je umjereno zahtjevno i trajalo je svega 45 minuta. Posebno je godila šetnja šumom koja nas je zaklanjala od toplih sunčevih zraka. Kroz špilju nas je provela ljubazna domaćica Dora koja je i sama bila učenica Osnovne škole Milana Langa. Prekrasni primjerci stalaktita i stalagmita privlačili su naše poglede i izazivali divljenje.   

Ubrzo je došlo vrijeme povratka. Istim putem, dijelom planinarske staze „Zeleni prsten“ vraćali smo se prema Bregani. Iza sebe smo ostavljali uske šumske puteljke, zelenilo, cvrkut ptica, ugodnu hladovinu,…Zadovoljni i pomalo umorni došli smo do Bregane, pozdravili se i uputili svojim kućama.

učiteljica Ivana Smolej Kolarek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 6. 2020. 13:31

Upoznavanje prošlosti zavičaja

Prošlog četrvrtka upoznavanje prošlosti zavičaja započeli smo okupljanjem ispred škole te odlaskom u Samobor organiziranim prijevozom. Učenici su bili podijeljeni u tri skupine i obilazili odredišta – Samoborski muzej, Dječja knjižnica i Medičarna Oslaković.

Čuli smo i naučili puno o prošlosti Samobora i okolice, upoznali se s radom i sadržajima Dječje knjižnice, vidjeli izradu licitarskih srčeka i svijeća. Bilo je prekrasno vrijeme te smo nakon šetnje zasladili se i poznatim samoborskim kremšnitama.

učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 3. 2020. 07:26

U društvu redateljice filma "Dnevnik Diane Budisavljević" Vijest ima dokument u privitku

Učenici osmih razreda u utorak 10. ožujka u POU Samobor gledali su igrano-dokumentarni film "Dnevnik Diane Budisavljević". Nakon prikazivanja filma imali su priliku razgovarati sa redateljicom Danom Budisavljević. Postavljali su raznovrsna i zanimljiva pitanja, a ona je spremno odgovarala ugodno iznenađena zanimanjem koje su pokazali za nastanak filma.

Film je premijerno prikazan na Pulskom filmskom festivalu 2019. godine  gdje je osvojio šest nagrada (Velika Zlatna arena za najbolji film, Zlatna arena za režiju, Nagrada ocjenjivačkog suda Federacije filmskih kritičara Europe i Mediterana –FEDEORA za najbolji hrvatski dugometražni film, Nagrada publike Zlatna vrata Pule, Zlatna arena za glazbu, Zlatna arena za montažu). U 66 godina Pulskog filmskog festivala "Dnevnik Diane Budisavljević" prvi je film koji je osvojio nagrade žirija, kritike i publike, a ujedno je i prvi film jedne autorice koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film.

Diana Budisavljević (rođ. Obexer, 1891. -1978.), bila je hrvatska humanitarka austrijske nacionalnosti. Tijekom Drugoga svjetskog rata potaknula je i organizirala spašavanje  iz ustaških koncentracijskih logora, sudjelovala u zbrinjavanju te vodila sustavne podatke o oko 12.000, uglavnom srpske djece te njihovih majki s područja Korduna i Kozare.  Njezina akcija zbrinjavanja djece tijekom Drugog svjetskog rata pridonijela je uspostavljanju socijalnog rada kao profesije u Hrvatskoj 1952. godine, osnutkom Više škole za socijalne radnike u Zagrebu. Komunističke vlasti su Diani Budisavljević oduzele znatni dio imovine i sumnjičavo se odnosile prema njoj. Za svoj humanitarni rad nikada nije dobila nikakvo društveno priznanje.

učiteljica Sanja Rapljenović

Dojmovi učenika o filmu u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 3. 2020. 06:50

Plesna haljina žutog maslačka u ZKL-u

Nakon pročitanog lektirnog djela Sunčane Škrinjarić Plesna haljina žutog maslačka, odabrali smo istoimenu kazališnu predstavu u ZKL-u. Riječ je o scenskoj prilagodbi istoimenog djela. Predstava slijedi osnovnu nit priče, ali je prilagođena suvremenom svijetu. Na pjevačkom natjecanju tri maslačka sviraju na kantama za smeće u uličici iza koncertne dvorane i sanjaju o zvjezdanoj slavi. Pauk i Bubamara, stari menadžer i pjevačica im pomažu. Odluče od jednog maslačka napraviti zvijezdu.

Predstava nas uči kako je u životu najvažnije pronaći vlastiti put i pri tome nam je važna pomoć prijatelja. Učenici su pažljivo pratili zbivanja na pozornici, a često su i zaplesali uz primamljive ritmove poznatih skladbi. Posebnu pozornost im je privukao Branko Banana. Uživali su i trudili se u likovnoj radionici u kojoj su izradili svog maslačka kojeg su ponijeli kući.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 2. 2020. 08:18

Heidi oduševila četvrtaše

Zadnjeg dana mjeseca siječnja učenici četvrtih razreda matične škole i PŠ Grdanjci zajedno sa svojim učiteljicama išli su u kazalište Žar ptica u Zagreb. Gledali smo predstavu Heidi koja je inspirirana istoimenim romanom švicarske spisateljice Johanne Spyri.

Heidi je dijete švicarskih Alpi, cvjetnih livada i zelenih pašnjaka. Njezino dobro srce, osmijeh te jednostavnost i skromnost pružili su nadu, vjeru i ljubav svima u njezinoj blizini. Omekšala je srce svome mrzovoljnom djedu, sprijateljila se s kozarom Petrom, donijela nadu u život slijepe bake, u sivilo grada unijela veselje i smijeh te vratila zdravlje bolesnoj djevojčici Klari.

Predstava je oduševila sve prisutne te smo se nasmijanih lica vratili u Breganu.

učiteljica Ana-Marija Šovagović Zuzjak

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 2. 2020. 08:04

Dvodnevna terenska nastava u Vukovaru

U sklopu projekta "Posjet učenika osmih razreda Vukovaru" učenici osmih razreda posjetili su Vukovar 15. i 16. siječnja 2020. godine. Prvoga dana u prijepodnevnim satima posjetili smo Muzej vučedolske kulture u Vučedolu i Gradski muzej Vukovar smješten u dvorcu Eltz. Humanitarnoj udruzi "Duga" koja vodi socijalnu samoposlugu predali smo i namirnice i higijenske potrepštine koje smo prikupili u humanitarnoj akciji tijekom tjedna. Poslije podne odslušali smo i dva predavanja.

Tema prvog predavanja bila je raspad Jugoslavije i početak Domovinskog rata. Bitka za Vukovar bila je tema drugog predavanja koje nam je održao pukovnik Pero Mihaljević, i sam branitelj. Vrijeme do večere iskoristili smo za šetnju gradom i odlaskom do križa na učću Vuke u Dunav.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 1. 2020. 14:33

Humanitarna pomoć stigla u prave ruke

Javili su se učenici i učitelji koji su jutros otputovali na dvodnevnu terensku nastavu u Vukovar. Sretno su stigli i sada im slijedi sve ono što je predviđeno - predavanja i odlasci na sva zakazana mjesta u gradu heroju.

Dio slobodnog vremena iskoristili su i za odlazak do sjedišta humanitarne udruge "Duga" gdje su predali svu sakupljenu pomoć koja se tijekom nekoliko dana prikupljala u našoj školi.

Tamošnji djelatnici bili su oduševljeni i (kako su učenici redom unosili kutije) samo su ponavljali: "Pravi ste! Svaka vam čast!"

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 1. 2020. 12:43

Zagreb, Zagreb, najljepši meni si grad

Za učenike četvrtih razreda održana je izvanučionična nastava u gradu Zagrebu. Poučavanje u učionici o našem glavnom gradu iz vremena daleke prošlosti pa sve do danas, zaokruženo je jučer učenjem na terenu. Posjetili smo Muzej grada Zagreba i obišli staru jezgru grada.

Od Europskog trga prema maketi grada Zagreba i Manduševca na glavnom zagrebačkom trgu uputili smo se prema Kaptolu te preko tržnice Dolac i ulice Krvavi most došli u Gradec. Kroz Kamenita vrata ušli smo unutar zidina Gradeca i stigli do Markovog trga. Šetnjom ulicama Gradeca ubrzo smo se našli ispred zgrade Muzeja grada Zagreba gdje smo kroz stalni postav muzeja vidjeli predmete koji svjedoče o prošlosti grada Zagreba.      

Ubrzanim korakom uputili smo se prema kuli Lotrščak kako bismo točno u podne čuli i doživjeli pucanj Gričkog topa. Sa Gornjeg grada smo se spustili najkraćom žičanom željeznicom na svijetu. Prošetali smo dijelom najdulje ulice u Zagrebu, nastavili Zrinjevcem do Trga kralja Tomislava gdje je i završio obilazak centra našeg glavnog i najvećeg grada Zagreba.

učiteljica Ivana Smolej Kolarek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 1. 2020. 07:58

Posjet domovima za starije i nemoćne

Jučer su predstavnici naše škole (Viktor Tucaković i Nikolina Ferenčak iz 2. c razreda) u pratnji pedagoginja Matee Halilović i Željke Ceglec obišli domove za starije osobe na području grada Samobora.

Pokloni i namirnice koje smo pripremili razveselili su sve korisnike domova, a Langovci su još jednom potvrdili svoju plemenitost brigom za starije i nemoćne osobe.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 12. 2019. 10:54

"Snježno kraljevstvo" za sve uzraste

Prošloga tjedna učenici prvih i drugih razreda matične škole u Bregani, te 3. i 4 . razred Područne škole Grdanjci išli su gledati nastavak popularnog animiranog filma Snježno kraljevstvo. Učenici su s nestrpljenjem čekali projekciju filma želeći doznati zašto i kako je Elsa rođena s čarobnim moćima. U nešto više od jednog sata projekcije filma učenici su uživali u avanturama glavne junakinje, njene sestre Ane, Kristofa i Olafa.

S obzirom da je film sinkroniziran, u njemu su mogli uživati i naši prvašići.

učiteljica Suzana Kos

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 12. 2019. 13:36

Brailleovo srce u samoborskom kinu

Učenici četvrtih razreda svoj su radni tjedan započeli medijskom kulturom u kinu Samobor na projekciji francusko-belgijskog filma Brailleovo srce. Prije same projekcije, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Jelena Vojvoda s učenicima je razgovarala o filmu općenito, osnovnim filmskim vrstama i filmskim izražajnim sredstvima.

Brailleovo srce je film o emotivnom sazrijevanju i otkrivanju prijateljstva između dvoje dvanaestogodišnjaka. Marie je učenica koja sanja postati profesionalnom čelisticom. Kada sazna da ima genetsku bolest koja joj polagano oduzima vid, unatoč protivljenju svojih roditelja, odlučuje otići na audiciju prestižne glazbene škole. Za pomoć se obraća Viktoru, dječaku koji je zaljubljen u nju i sanja o vlastitom bendu.   

Ovaj film ima izuzetno snažnu izvedbu dvoje mladih glumaca te je prekrasan dokaz snage prijateljstva, obitelji i unutarnje snage koji nas nije ostavio ravnodušnima. Film je dobitnik brojnih filmskih nagrada, između kojih se ističe i nagrada na Motovun Film Festivalu za najbolji dječji film.

učiteljica Ivana Smolej Kolarek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 11. 2019. 14:14

I osmašice na Interliberu

Učenice 8. razreda posjetile su Interliber. Sudjelovale su na kvizu HIGH FIVE, a zatim su razgledale bogatu sajamsku ponudu. Vrlo zanimljivo bilo je na štandu Eurolibera gdje su na tiskarskom stroju (izrađenom po uzoru na Gutenbergov) mogle otisnuti citat iz Biblije.

učiteljica Marija Aščić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 11. 2019. 06:40

Četvrtaši u Ivaninoj kući bajki

Učenici četvrtih razreda naše škole te područnih  Grdanjci i Novo Selo posjetili su Ogulin. U Ivaninoj kući bajki – multimedijalnom i interaktivnom centru koji slavi bajke, utvrdili su sadržaje pročitane lektire Šuma Striborova  naše slavne Ogulinke Ivane Brlić-Mažuranić. Prisjetili su se i drugih pročitanih bajki, te tko ih je napisao.

Šetnjom po Ogulinu slušali su legende o postanku grada, planini Klek,  Đulinom ponoru i vrelu Cesarovcu, te usporedbu Legena grada iz bajke Regoč s Ogulinom. Razgledali su i župnu crkvu Svetog Križa te posjetili OŠ Ivane Brlić-Mažuranić. Vožnjom do jezera Sabljaci ponovili su o gorskom kraju, smještaju Ogulina između Gorskog kotara i Like, planinama koje ga okružuju te rijekama ponornicama.

učiteljica Anita Ban

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 11. 2019. 07:13

Dan kruha u etno-kući

Svi učenici prvih razreda naše škole u pratnji svojih učiteljica u petak su posjetili Etno kuću pod Okićem u mjestu Klake. Autobus nas je doveo nedaleko odredišta te smo desetak minuta pješačili i uživali u prekrasnom okruženju idiličnog mjesta u samom podnožju staroga grada Okića i na granici parka prirode Žumberak - Samoborsko gorje. Učenici su podijeljeni u 2 skupine sudjelovali na edukativnim radionicama. Uz stručno vodstvo domaćina Marijana Slakopera obišli su zavičajnu zbirku i slušali izuzetno zanimljivu legendu o Okiću.

Oni koji su najviše upamtili dobili su i nagrade. Zatim je slijedila prezentacija pripravljanja kruha te je svaki učenik imao priliku sam zamijesiti i oblikovati mali kruščić koji su zatim vrijedne domaćice ispekle u izvornoj krušnoj peći. Svaki učenik dobio je svoj kruščić prigodno upakiran i ponio ga kući. Nakon radionica, učenici su imali priliku kratko se družiti i igrati na igralištu koje se nalazi u unutar Etno kuće. Potom smo se ponovno pješice uputili do mjesta gdje nas je čekao autobus i vratio ispred škole.

učiteljica Suzana Kos

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 10. 2019. 08:23

I petaši zavirili u rudnik

Učenici petih razreda naše škole u Rudama su posjetili rudnik (sv. Barbare). Upoznali su se s petstoljetnom poviješću rudnika, kako je nastao, upoznali su i legendu o Bergmanima te prohodali otvorenim dijelom rudnika upoznavši težak život rudara.

U Pekarnici Nikl saznali su kako se radi čuvena rudarska greblica, te degustirali istu. Saznali su i kako se nekad u starom mlinu mljelo žito.

učitelj Tomislav Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 10. 2019. 10:51

Coprnice i coprnjaki

Učenici 2. razreda su posjetili Sveti Križ Začretje i sudjelovali u radionicama i programu pod nazivom Coprnice i coprnjaki - Coprnjasti put. Na zanimljiv način su učili o običajima i životu Zagorja u prošlosti. Učenici su upoznali kajkavski kao jezik Hrvatskog zagorja. Uočili su promjene u prirodi i izgled brežuljkastog kraja. Uz sve to su razvijali sportski duh i ljubav prema zavičaju.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 10. 2019. 12:50

Krasno je bilo u Krasnom

Učenici sedmih razreda posjetili su jedno od naših najviših planinskih naselja (800 m nadmorske visine) mjesto Krasno, u Parku prirode Velebit, na rubu Nacionalnog parka Sjeverni Velebit. Prvo odredište bila je Kuća Velebita, informativni i edukacijski centar za posjetitelje Nacionalnog Parka. Šetnjom kroz četiri kata saznali smo više o klimi, vrstama i staništima, kulturnoj baštini, geologiji i podzemlju Sjevernog Velebita.

Kao posebna osobitost Parka istaknute su duboke jame (u strogom rezervatu Hajdučki i Rožanski kukovi nalazi se Lukina jama, najdublja jama u Hrvatskoj, -1431 m) stoga je posebno zanimljivo bilo spustiti se u jamu kroz poseban "lift". Sve čari bure osjetili smo čekajući ulazak u Šumarski muzej (srećom kratko), prvi takve vrste u Hrvatskoj. Šumari Krasno smatraju kolijevkom hrvatskog šumarstva jer se ovdje nalazi najstarija šumarija osnovana daleke 1765. godine, a 2005. otvoren je Šumarski muzej.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 10. 2019. 07:22

Od rudnika do greblice

Posjetili smo Pekarnicu Nikl, pogledali demonstraciju izrade rudarske greblice, probali mijesiti tijesto, degustirali poznatu greblicu sa sirom. Posjetili smo i mlin uz sam potok te vidjeli demonstraciju rada mlina.

Poučnom stazom popeli smo se iz centra Ruda do Rudnika sv. Barbare. Uz stručno vodstvo, s kacigama na glavi, prethodno podijeljeni u manje grupe, uputili smo se u razgledavanje rudnika. Saznali otkad postoje rudnici u Rudama, koja se ruda iskopavala, kako su rudari živjeli, koja im je zaštitnica, tko su bili mali Bergmani…

Po izlasku iz rudnika pokušali smo (a neki i uspjeli!) hodati na štulama. Izvanučioničnu nastavu završili smo u centru Ruda na sportskom igralištu na kojem su naizmjenično dječaci i djevojčice igrali nogomet.

učiteljica Valentina Mahović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 10. 2019. 21:03

Orijenatacija pomoću znakova u prirodi

Organiziranim prijevozom u dva autobusa krenuli smo u 8.30 ispred škole. Šetnjom kroz šumu ponovili smo obilježja prirode u jesen i orijentirali se pomoću znakova u prirodi. Kod PD Glavica odredili smo glavne i sporedne strane svijeta, stajalište i obzor. Posjetili smo špilju Veternicu ulascima u grupama uz stručno vodstvo. Nakon ručka i slobodnog vremena za igru, krenuli smo prema autobusima. Pred školu smo stigli u 15.45.

učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 10. 2019. 12:16

Mladi čuvari prirode

Učenici četvrtih razreda posjetili su našu PŠ Novo Selo. Tamo su ih dočekale 3 učenice, njihov učitelj i teta kuharica. Nakon upoznavanja i razgledavanja okolice škole svi zajedno krenuli smo prema Budinjaku.

U Eko-centru Budinjak  učenici su sudjelovali u edukativnom programu „Mladi čuvar prirode“ .U prvom dijelu radionice Potraga za blagom, uz vodstvo stručnih suradnika učenici su izrađivali sunčane satove pritom ponavljajući sadržaje orijentacije u prirodi. Drugi dio radionice odvijao se na terenu, tj. šumi i livadi gdje su se učenici pomoću karte, kompasa, znakova u prirodi i uputa orijentirali dok nisu pronašli kovčeg s blagom.

učiteljica Anita Ban

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 10. 2019. 20:30

Hrvatski olimpijski dan u Samoboru

Učenici drugih razreda (zajedno sa svojim razrednicama) sudjelovali su u obilježavanju Hrvatskog olimpijskog dana. Na sportskim terenima kod OŠ Bogumila Tonija u Samoboru dominirale su bijele majice, a učenicima su se predstavili klubovi i sportske udruge koje djeluju na području našega grada.

Još jednom su istaknute sve prednosti bavljenja sportom, a organizatorima je na ruku išlo i vrijeme - prekrasan sunčan dan idealno se uklopio u prezentaciju mnogobrojnih sportskih aktivnosti: rukometa, karatea, gimnastike, juda...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 9. 2019. 09:03
» Arhiva naših vijesti    
 


Društvene mreže


Fotografija tjedna

Čarobni svijet snjegovića


Anketa (mala)
Jesi li donio neku novogodišnju odluku?

TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 598985
Ovaj mjesec: 6083
Ovaj tjedan: 390
Danas: 41

Kalendar
« Siječanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju