preskoči na sadržaj
vijesti

Školska knjižnica ima novu web stranicu

Knjižničarka Ivančica Huđek osmislila je mrežnu stranicu knjižnice. Stranica je namijenjena svima: učenicima, učiteljima, roditeljima...
 
Ideja je da se na toj stranici redovno objavljuju informacije koje bi nam svima na neki način pomogle u novonastaloj situaciji.
 
Svaka ideja, kritika, savjet su dobrodošli...
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 3. 2020. 11:58

Interliber - Knjiga svuda i svima

Ljubitelji knjiga ove su godine ostali bez najznačajnijeg sajma u zemlji, Interlibera. Kako bi svima koji vole knjigu omogućili da do nje i dođu, Zajednica nakladnika i knjižara HGK osmislila je alternativno rješenje te će od 10. do 15. studenog 2020. održati virtualni sajam pod nazivom Knjiga svuda i svima.  

 

Incijativa pod nazivom 'Knjiga svima i svuda' sastoji se od online platforme na kojoj su zastupljeni nakladnici određenim izborom izdanja te njihovim webshopovima, dok se sama kupovina obavlja preko webshop kanala svakog pojedinog nakladnika ili njihovog partnera za prodaju. Osim online platforme, sastavni su dio projekta i knjižare diljem Hrvatske i to njih preko 120 koje su se priključile projektu nudeći tako nova izdanja do 20% popusta, a starija do čak 90%.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 11. 2020. 11:50

Knjižničarka Ivančica Huđek u programu radio Samobora

U emisiji "Škola života" koja je emitirana u programu radio Samobora gostovala je naša knjižničarka Ivančica Huđek koja je govorila o međunarodnoj suradnji naše škole sa školom u Indiji.

Emisija se može poslušati na http://www.radiosamobor.hr/

2020/11/02/

u-skoli-zivota-gostovao-svestrani-ucenik-nikolu-vujica/

(prilog iz naše škole počinje od 40. minute)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 16:15

Iz malene Bregane u veliku Indiju

Međunarodna udruga školskih knjižničara povodom Mjeseca školskih knjižnica omogućila je školskim knjižnicama obilježavanje listopada različitim aktivnostima i međunarodnim projektima. Naša se škola ove godine po prvi put priključila Međunarodnom projektu razmjene digitalnih straničnika. Kao škola-partner dodijeljena nam je Brainz Edu World School iz Indije što je izazvalo veliko oduševljenje naših učenika koji će sudjelovati u projektu koji vode školska knjižničarka Ivančica Huđek i učiteljica razredne nastave Zvjezdana Malović.

 

Rad na projektu započeo je korelacijom likovne kulture i školske knjižnice s učenicima iz 3.b i učiteljicom Z. Malović, a projektu su se priključila i trojica učenika iz 8.b. Naši učenici započeli su s izradom straničnika s motivima naše zemlje koji će se nadovezati na ovogodišnju temu Put do zdravlja i dobrobiti.

Cilj je projekta ostvariti suradnju s drugim školama razmjenom straničnika te na taj način promovirati našu školu.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 10. 2020. 14:09

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada - 15. studenog)

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! U skladu s tim, naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z.  U kvizu mogu sudjelovati učenici viših razreda, a pojedinosti se mogu pronaći na poveznici: https://www.mhk.hr/kviz/

Svi učenici koji žele sudjelovati u kvizu trebaju se javiti školskoj knjižničarki.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 9. 2020. 13:17

Knjiga s posvetom autorice za naj-čitatelja

Ove godine u ruke učenika koji je posudio i pročitao najviše knjiga iz školske knjižnice stići će i jedna posebna nagrada - knjiga Morski dnevnik Pauline P. s originalnom posvetom autorivce spomenutog djela Sanje Polak.

Sigurno je da će lijepe riječi dodatno potaknuti naj-čitatelja na otkrivanje novih naslova, a možda i utjecati na neke nove čitatelje i njihovo posuđivanje knjiga...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 7. 2020. 13:30

Vraćanje knjiga - lektira

Dragi učenici,

budući da su neke knjige ostale kod vas, a vaš povratak u školske klupe nije omogućen, šaljemo vam obavijest o načinu povrata knjiga školske knjižnice.

Povrat knjiga školske knjižnice odvijat će se na sljedeći način:

5. razredi: ponedjeljak, 1. 6. 2020., 13:00 – 14:00

6. razredi: utorak, 2. 6. 2020., 13:00 – 14:00

7. razredi: srijeda, 3. 6. 2020., 13:00 – 14:00

8. razredi: četvrtak, 4. 6. 2020., 13:00 – 14:00

petak, 5. 6., 13:00 – 14:00 (svi koji nisu mogli doći navedeni dan)

VAŽNO - Ispred ulaza u zgradu škole u navedeno će vrijeme knjižničarka dežurati te zaprimati knjige.

Mole se učenici da na papirić napišu svoje ime i prezime, razred te ga umetnu u knjigu.

*Obavijest o vraćanju udžbenika bit će naknadno objavljena.

 

školska knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 5. 2020. 09:08

Rad školske knjižnice

- školska knjižnica otvorena je za sve učenike u radnom vremenu od 8:00 do 13:00

- radno vrijeme čitaonice: 8:00 – 12:00 – isključivo za učenike koji imaju stanke u rasporedu ili opravdan razlog čekanja u školi

- mjesta za rad u čitaonici jasno su utvrđena

- maksimalan broj istovremenih korisnika je 10

- u knjižnicu ne unositi ništa osim potrebnog za samostalni rad

- u prostoru knjižnice ne dirati knjige, već zamoliti knjižničarku da ih pokaže

- upute i preporuke o pravilima higijene u knjižnici jasno su istaknute i treba ih se pridržavati

- potrebno je održavati razmak od 2 metra u prostoru knjižnice

- preporuka za posudbu i povrat knjiga: u dogovoru s učiteljicama sastavlja se popis te se građa prikuplja i isporučuje u kutijama

- pojedinačne su posudbe dozvoljene (preporuka je da se sastavi popis unaprijed i preda učiteljici)

- nastavne aktivnosti zasada se ne odvijaju u knjižnici

školska knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 5. 2020. 08:18

Noć knjige 2020.

Povodom manifestacije Noć knjige 2020. knjižničarka Ivančica Huđek napravila je interaktivne sadržaje za učenike.
 
Sve se može pronaći na početnoj stranici školske knjižnice https://sites.google.com/view/knjiznica-os-mlanga-bregana
 
Učenici mogu sami odlučiti što žele i mogu rješavati budući da su sadržaji namijenjeni različitim uzrastima.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 4. 2020. 09:15

Knjižnica u Samoboru slavi 120. rođendan

Danas se obilježava 120. rođendan Gradske knjižnice Samobor koju su još davne 1900. godine osnovali mladi bogoslovi Vjekoslav Noršić i Jura Kocijanić. Kako djelatnici knjižnice sami ističu na svojim službenim mrežnim stranicama - današnja proslava je trebala izgledati sasvim drugačije i biti puno veselija. No, prilagodljivi kakvi moramo biti i kakvi uglavnom jesmo, zadovoljit ćemo se obilježavanjem našeg dana isključivo na društvenim mrežama.

U ime učenika i djelatnika naše škole od srca čestitamo rođendan dragoj samoborskoj knjižnici i svim njenim zaposlenicima!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 4. 2020. 10:35

Posadi priču!

Objavljen je natječaj namijenjen učenicima - Posadi priču! koji je osmišljen povodom manifestacije Noć knjige 2020.  Više o samom natječaju može se pronaći na stranici Hrvatske udruge školskih knjižničara: https://www.husk.hr/posadi-pricu/
 
Ukratko, potrebno je napisati priču (prozni sastavak) do 100 riječi, naslov se ne računa. Ponuđene su teme: odgovornost, dobrota, poštovanje, nježnost, suosjećanje, humanost, pravednost, ustrajnost, ljubav, preobrazba.
 
Dakle, svaka je navedena riječ sjeme koje učenici trebaju odabrati i "posaditi" priču.  Ispod priče trebaju navesti koje su sjeme odabrali, zašto i kome bi moglo pomoći.
 
Radove poslati najkasnije do 15. travnja na mail adresu knjižničarke Ivančice Huđek ivancicahudek@hotmail.com.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 4. 2020. 15:28

Dani glagoljice i glagoljaštva

Povodom nedavnog obilježavanja Dana glagoljice i glagoljaštva održana je višesatna radionica o nastanku glagoljice u kojoj su sudjelovali učenici 2. a i 2. b razreda.

Radionica je započela uvodnom pričom o Slavenima te potrebi za pismom koje će stvoriti Solunska braća. Učenici su sudjelovali u pričanju priče što ih je iznimno oduševilo. Zatim su se prisjetili priče o stvaranju svijeta te svoje znanje povezali s nastankom glagoljice. Nakon toga upisivali su glagoljična slova u rozetu na papiru koja su dodatno likovno ukrasili, a po završetku mogli su odigrati igrice Memori s glagoljicom i Pišem glagoljicom gdje su naučili povezati latinična i glagoljična slova te koristeći tablete pravilno pisati slova glagoljice.

Bio je to veseo dan u kojemu su učenici zaista uživali, povezali mnoga znanja iz raznih predmeta, ostvarili se na dramskoj, likovnoj, govornoj i društvenoj razini te naučili mnogo toga novog i zabavnog.

knjžničarka Ivančica Huđek

Više fotografija na poveznici

https://photos.google.com/share/AF1QipM42X3leJpg2qvK9FwkdTo26J3EXWMWDeq8DxybLBpDgdXz1ElVUIZ-iemuPFCAEw?key=Q1psVFNud29tMF93QjRicW81R21Rdno1MS04dTZR

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 3. 2020. 10:52

Mali knjižničari na Interliberu

Mali knjižničari posjetili su Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu te sudjelovali na završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja gdje je našu školu predstavljala učenica 7. b Amalija Bošnjak. Učenice su imali priliku razgledati izložbu koja je postavljena u čast dvjestote obljetnice rođenja Vatroslava Lisinskog, oca prve hrvatske opere. U prigodnom programu poslušale su izlaganja poznatih hrvatskih književnica čije su knjige bile odabrane za čitanje te su uživale u glazbenoj poslastici puhačkog kvinteta Simply Bras.

Potom su učenice posjetile Interliber. Sajam im je omogućio da pobliže upoznaju svijet knjiga, ali i da se susretnu s drugim sadržajima koji su bili predstavljeni na sajmu. Tako su učenice upoznavale kinesku kulturu ispijanjem kineskog čaja, pisanjem priča o kineskim mitološkim bićima te predstavljanjem kaligrafije. Također, učenice su imale prilike sudjelovati i u drugim sadržajima te su tako zaigrale igru stvaranja bajke, vješto se sporazumijevale na engleskom jeziku, a učenice 7. razreda posjetile su i Inovu – sajam inovacija gdje ih se posebno dojmio susret s Kambodžanima i priča o njihovim velebnim hramovima i drevnim gradovima, a kažu da su naučile nešto novo i o kemiji.

Vrijeme na sajmu brzo nam je prošlo, uživali smo u raznim sadržajima, bogatiji smo za nekoliko knjiga, lijepo iskustvo i nova prijateljstva.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 11. 2019. 15:16

Cvijeće i svijeće za velikana po kojem škola nosi ime

Uoči blagdana Svih svetih učenici nižih razreda naše škole posjetili su grobno mjesto Milana Langa te su vrijedno uredili grob. Na vječnom počivalištu cijenjenog samoborskog učitelja, pisca i etnografa postavili su cvijeće te zapalili svijeće. Tom prilikom kratko smo se zaustavili i na grobnom mjestu Ferde Livadića.

Mali knjižničari upoznali su se s važnošću lika i djela Milana Langa te su zaključili da je naša škola stalno na televiziji upravo zato što je Lang bio vrlo važna osoba, a da je Ferdo Livadić morao biti jako bogat kada je živio u Samoboru u dvorcu.

Na povratku u školu učenici su se zasladili omiljenim im kremšnitama.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 11. 2019. 10:15

Langovci svuda prepoznatljivi

Jučer su učenice 4. razreda ponosno predstavljale našu školu na kvizu „Koliko poznajem prošlost svojega grada“ koji se održao na Odjelu za djecu i mlade Gradske knjižnice u Samoboru povodom proslave Dana Grada Samobora. Učenice Dorija Babojelić, Gabriela Tamajo, Veronika Kosić i Tesa Ratešić osvojile su izvrsno 2. mjesto, pokazale zavidno znanje, naučile nešto novo o povijesti grada, a nakon kviza nastavile su druženje s učenicima ostalih samoborskih škola te se zasladile. Sve su učenice primile nagrade za sudjelovanje, a posebnoj atmosferi pridonijele su i naše navijačice koje su vjerno bodrile naše predstavnice.

U samom programu sudjelovale su i učenice Tara Ratešić te Amalija Bošnjak čiji su literarni radovi izabrani i nagrađeni na natječaju „Volim Samobor“ te su upriličile samu svečanost proglašenja pobjednika čitanjem svojih radova.

Langovci su opet pokazali da su složni i prepoznatljivi gdje god dođu!

 

knjižničarka Ivančica Huđek

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 10. 2019. 13:04
» Arhiva naših vijesti    
 


Online prodaja proizvoda zadruge


Jelovnik


Društvene mreže


Anketa (mala)
Hoće li pasti snijeg za vrijeme božićnih blagdana?

TražilicaFotografija tjedna

Novi školski kalendar


Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 480942
Ovaj mjesec: 1496
Ovaj tjedan: 1843
Danas: 99

Kalendar
« Prosinac 2020 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju