preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Razredne web stranice

Škola na radiju

vijesti

Prvog dana - s torbama u školu

Prvog dana nastave (6. rujna - ponedjeljak) svi učenici dolaze u školu s torbama kako bi mogli preuzeti besplatne udžbenike i radne bilježnice koji će ih dočekati na klupama.

Navedeno su učenici dužni čuvati tijekom školske godine i ne smiju ih bezrazložno oštećivati.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 8. 2021. 19:13

Produženi boravak i za učenike 3. razreda

Na današnjem sastanku ravnatelja samoborskih škola s predstavnicima Osnivača - Grad Samobora (sukladno dobivenim uputama od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja o mogućem miješanju pojedinih grupa učenika), odlučeno je da će se u našoj školi ove godine produženi boravak organizirati i za učenike 3. razreda čiji su roditelji iskazali interes za uključivanjem u boravak.

U našoj školi imat ćemo i nadalje četiri grupe učenika koji polaze produženi boravak. Svi roditelji mogu doći do početka nastavne godine (6. rujna) u tajništvo škole potpisati ugovor.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 8. 2021. 15:58

Zasnivanje radnog odnosa - pomoćnici u nastavi

Nakon provedenog javnog poziva (objavljenog 17. kolovoza) i razgovora s kandidatima (naša škola je partner u projektu ,,Vjetar u leđa'' - faza IV) za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručno-komunikacijskog posrednika za učenike s poteškoćama u razvoju odabrano je sljedećih pet kandidatkinja s kojima će biti zasnovan radni odnos na određeno vrijeme: Snježana Glaser, Anita Veršić, Marija Benković, Maja Đurđica Halambek i Sandra Kumerički.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 8. 2021. 15:39

Novi poziv za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi Vijest ima dokument u privitku

Novi poziv – rok 3. rujna 2021.

Grad Samobor prijavitelj je projektnog prijedloga „Vjetar u leđa-faza IV“ prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ temeljem poziva UP.03.2.1.01 Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' 2014. – 2020.

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 8. 2021. 12:30

Kino na otvorenom odgađa se za četvrtak

Zbog najave lošeg vremena tijekom večernjih sati odgađa se današnja projekcija kina na otvorenom u dvorištu škole u Bregani.

Novi termin je četvrtak, 2. rujna u 20 sati kad bi po svim prognozama (i kratkoročnim i dugoročnim) vrijeme trebalo biti ugodno za gledanje filma „Moj tata kobasica“.

Ponesite prekosutra jastuke i dekice i vidimo se ispred škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 8. 2021. 11:21

Zapisnik s 3. sjednice Vijeća roditelja Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 8. 2021. 09:05

Raspored dolaska prvašića

Učenici 1. razreda u ponedjeljak 6. rujna dolaze u školu prema sljedećem rasporedu:

11,00 - 1. a

11,30 - 1. b

12,00 - 1. c

Učenici dolaze u navedeno vrijeme u pratnji roditelja u školsko dvorište, do glavnog ulaza u školu. Na ulazu ih dočekuje razrednica i odvodi u razred (roditelji ne ulaze u školsku zgradu). Planirani boravak učenika u razredu prvog dana nastave je 45 minuta. Popisi učenika i pripadajućih razreda bit će objavljeni 1. rujna na web stranici škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 8. 2021. 09:14

Vraćamo se u školu - 6. rujna

U ponedjeljak, 6. rujna, počinje nova nastavna godina. Raspored dolaska prvog dana je sljedeći:

- u 8 sati počinje nastava za učenike od 2. do 4. razreda

- u 14 sati počinje nastava za učenike od 5. do 8. razreda

- u 8 sati počinje nastava u područnim školama

Prvog dana nastave učenici će provesti tri školska sata u razredu (2 sata s razrednicima, a treći po rasporedu).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 8. 2021. 09:01

Sastanak ravnatelja s ministrom

Ravnatelji škola pozvani su na virtualni sastanak s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom koji će se održati u ponedjeljak, 30. kolovoza u 14 sati.

Tema sastanka bit će početak nove školske godine te primjena Uputa za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19 vezano za rad predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola u školskoj godini 2021./2022.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 8. 2021. 08:57

Kompletiran sastav Školskog odbora

Izabrani su članovi Školskog odbora iz reda Osnivača (Grada Samobora). To su Kristina Noršić, Ante Andabak i Jelena Đogić. Oni će se priključiti Sanji Rapljenović i Valentini Martinček (članice iz reda Učiteljskog vijeća), Josipi Tandarić (iz reda Vijeća radnika) te Marku Matijaščiću (iz reda Vijeća roditelja).

Želimo im puno uspjeha u radu sljedeće 4 godine!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 8. 2021. 08:33

Nagrada za još jedan Emin rad

Na međunarodnom natječaju - International Association of School Librarianship naša buduća učenica Ema Dujmović prijavila se svojim crtežom i videom u kojem je predstavila hrvatsku bajku “Šuma Striborova”  Ivane Brlić-Mažuranić,

Emin rad odabran je u velikoj konkurenciji kao jedan od četiri crteža koji će ove godine krasiti njihov veliki plakat i bookmark (označivač) za knjige.

Bravo, Ema!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 8. 2021. 08:18

Kako je koronakriza utjecala na učenike

Ekipa RTL-a ponovno je stigla u našu školu Učenici Danijel Dorotić i Roko Dekalić te defektologinja Ljiljana Fresl govorili su o iskustvima nastave u doba korone...

Prilog se može pogledati na https://www.facebook.com/rtldanas/videos/392483359150370

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 8. 2021. 07:05

Razgovor za posao - pomoćnici u nastavi

Razgovori s kandidatima koji ispunjavaju sve uvjete natječaja za pomoćnika u nastavi obavit će se u ponedjeljak, 30. kolovoza u 8 sati.

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 8. 2021. 08:21

Popisi učenika 1. i 5. razreda

Popisi učenika prvih i petih razreda bit će objavljeni na mrežnoj stranici škole 1. rujna (srijeda). U dolazećim danima objavljivat ćemo i sve važne obavijesti vezane uz početak nastave 6. rujna (ponedjeljak).

Svim učenicima želimo uspješnu novu školsku godinu!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 8. 2021. 08:00

Najava 5. Knedlijade i likerijade u Bregani

Za nešto više od mjesec dana (subota, 18. rujna u 10 sati) na školskom igralištu u Bregani održat će jubilarna, 5. Knedlijada i likerijada u organizaciji OŠ Milana Langa. Nakon što je prošle godine kuharica Mirjana Bencalić „podigla ljestvicu“ i prešla granicu od dvadeset različitih vrsta knedli, za ovu godinu najavljuje približavanje čarobnoj brojci od 30 vrsta!

Pazite sad – knedle sa šljivama, marelicom, orahom, makom, kokosom, sladoledom, grizom, sirom, rumom, malinom, jagodama, špinatom, vrganjima, mljevenim mesom… Pa onda - germ knedle, lovačke, s kesten pireom, od buča, s oreo keksima, čokoladom, heljdom… Uz to, posebne su one naše - Breganjske (s rogačem u umaku od bijele čokolade)!

Bit će tu i razni likeri za degustaciju – malina, trešnja, višnja, piva, menta, naranča, orah…

Zabilježite datum i dođite na druženje, sigurno nećete požaliti! Degustacija knedli i likera  je besplatna, a sav dobrovoljni novčani prilog bit će namijenjen opremanju škole. Pratimo dugoročne prognoze i Vakuline objave tako da bi i vrijeme trebalo biti lijepo. Pratimo naravno i epidemiološku situaciju i nadamo se da će biti dozvoljena ovakva okupljanja na otvorenom…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 8. 2021. 14:25

Aktualnosti iz naše škole na svetonedeljskom radiju Vijest ima dokument u privitku

Radio Sveta Nedelja prati nas u stopu te im i ovim putem zahvaljujemo na tome. Danas od 11 sati u njihovu programu ponovno će biti objavljene aktualnosti iz naše škole - novinarka Ines Leško razgovara s ravnateljem Igorom Matijašićem.

Emisija se nalazi u privitku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 8. 2021. 10:16

Poziv za iskaz interesa za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručno-komunikacijskog posrednika za učenike s poteškoćama u razvoju Vijest ima dokument u privitku

Grad Samobor prijavitelj je projektnog prijedloga „Vjetar u leđa-faza IV“ prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ temeljem poziva UP.03.2.1.01 Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' 2014. – 2020.

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 8. 2021. 09:28

Završena je treća faza projekta Vjetar u leđa

Treća faza projekta Vjetar u leđa privedena je kraju u suradnji s pet samoborskih osnovnih škola: OŠ Bogumila Tonija, OŠ Samobor, OŠ Milana Langa, OŠ Rude te OŠ Mihaela Šiloboda. Ovaj hvalevrijedan projekt u potpunosti je ostvario svoje zadane ciljeve: 

- omogućavanje jednakih mogućnosti obrazovanja za svu djecu

- unaprjeđenje položaja djece s teškoćama u razvoju i njihovih roditelja

- stvaranje uvjeta za aktivno sudjelovanje djece s teškoćama u razvoju u društvenim aktivnostima

Više na https://www.samobor.hr/grad/zavrsena-je-treca-faza-projekta-vjetar-u-ledja-n7144

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 8. 2021. 14:29

Kino na putu opet dolazi u Breganu

Prije početka nove školske godine, zahvaljujući sjajnoj suradnji s POU Samobor ponovno ćemo u školskom dvorištu imati priliku gledati film na velikom platnu. 

31. kolovoza (utorak) od 20 sati gledat ćemo pod zvjezdanim nebom toplu obiteljsku komediju "Moj tata kobasica". https://vimeo.com/575301306 

Ulaz je besplatan i svi su dobrodošli!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 8. 2021. 15:19

Ljetna škola digitalne zrelosti

Ravnatelj naše škole Igor Matijašić odabran je kao jedan od 25 ravnatelja iz cijele Hrvatske koji će sudjelovati na CARNetovoj Ljetnoj školi digitalne zrelosti (u sklopu druge faze programa “e-Škole”).

Šestodnevni skup održat će se u Medulinu krajem rujna, a okupljeni ravnatelji bavit će se temama planiranja, upravljanja i vođenja škola za digitalno sazrijevanje. Uz niz predavanja, diskusija i rada u malim grupama razmijenit će se iskustva i razmotriti mogućnosti uvođenja tehnologija u poslovne i nastavne procese.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 8. 2021. 11:16

Naša škola partner u prijavi na europski STEM projekt

Škola u Bregani pridružila se kao partner u prijavi školama u Ivanić Gradu koje bi trebale biti (ukoliko projekt bude odobren) svojevrsni nositelji u europskom projektu koji bi se provodio u deset škola Zagrebačke i Sisačko-moslavačke županije - Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području.

Cilj projekta je poboljšanje uvjeta i modela rada u STEM područjima s učenicima osnovnih škola kroz opremanje deset STEM učionica i razvoj najmanje četiri edukacijska programa za razvoj vještina u pojedinim STEM područjima. Učitelji i ostali odgojno-obrazovni djelatnici svoje će vještine unaprijediti kroz međusobnu suradnju, transfer znanja i učenje kroz rad na razvoju edukacijskih programa, a programi će potencijalno pokrivati sljedeća područja: biologija, fizika, matematika, tehnička kultura, razredna nastava i rad s darovitim učenicima.

Oprema će biti u jednakim omjerima raspodijeljena u svih 10 partnerskih škola koje će onda oformiti STEM učionice, a svaka učionica bi trebala biti opremljena multidisciplinarnom opremom (laserski pisač, 3D printer, DSLR fotoaparat, laptop i dr.) koja je nužna kao preduvjet za provedbu svakog programa ili podiže kvalitetu i mogućnosti provedbe na višu razinu.

Uz našu školu među deset škola su i Osnovna škola Đure Deželića (Ivanić Grad), Osnovna škola Josipa Badalića (Graberje Ivanićko), Osnovna škola Stjepana Basaričeka (Ivanić Grad), Osnovna škola Ludina, Osnovna škola Samobor, Osnovna škola Zorke Sever (Popovača), Osnovna škola braće Radića (Kloštar Ivanić), Osnovna škola Ksavera Šandora Đalskog (Donja Zelina) te Osnovna škola "Braća Radić" (Martinska Ves).

Odluke o odabiru očekuju se krajem siječnja.       

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 8. 2021. 10:49

Ekipa RTL Potrage u Bregani

Ekipa RTL Potrage istražila je priču o nerealiziranim putovanjima djece (Škola u prirodi) vezanim uz agenciju Konakt Tours iz Zagreba. Stigli su i u Breganu te razgovarali s roditeljima i ravnateljem škole. Više na https://www.rtl.hr/vijesti-hr/potraga/4078806/maturalno-putovanje-otkazano-novac-nikad-vracen-a-vlasnik-agencije-kupio-novu-tvrtku-potraga-donosi-pricu-o-stotinama-prevarene-djece/?utm_source=potragaFB&utm_medium=post&utm_campaign=organic

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 7. 2021. 09:59

Ponovno smo u fokusu svetonedeljskog radija Vijest ima dokument u privitku

Radio Sveta Nedelja emitirat će danas prilog vezan uz našu školu. Voditeljica Ines Leško razgovarala je s učiteljicom engleskog jezika Andrejom Vlahović Gabrišom o odobrenom Erasmus+ projektu, ali i o ostalim aktualnostima vezanim uz školu u Bregani.

Emisija se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 7. 2021. 08:09

Odobrena EU sredstva za naš međunarodni projekt

Agencija za mobilnost i programe EU objavila je na svojim mrežnim stranicama odluku o dodjeli bespovratnih sredstava za projektne prijedloge u okviru Erasmus+ programa (Ključna aktivnost 1 - područje odgoja i općeg obrazovanja).

Među navedenim školama je i naša kojoj je odobren iznos od 16.522,00 EUR za provedbu projekta.

Učiteljica engleskog jezika Andreja Vlahović Gabriša okupila je školski tim i pripremila projektni prijedlog (Učitelji za učenike 21. stoljeća - digitalizacija i modernizaciju nastave), a učitelji će zahvaljujući odobrenom projektu na međunarodne tečajeve u Španjolsku, Irsku i Italiju.

Još jedan veliki međunarodni iskorak za školu u Bregani - vjerujemo da je ovo tek početak...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 7. 2021. 10:46

O školi u Noršić Selu danas u programu samoborskog radija

(preuzeto s portala Radija Samobor)

U narednoj školskoj godini u pet samoborskih osnovnih škola i jednu privatnu osnovnu školu krenut će 389 prvašića što je 22 - dvoje više nego lani – doznajemo u Gradu Samoboru. I dok Osnovnoj školi Bogumila Tonija prijeti treća smjena, zbog velikog broja učenika, škola udaljena od Samobora nekih pola sata vožnje, ona u Noršić Selu, sasvim izvjesno se uskoro zatvara.

Potvrdio nam je to Igor Matijašić, ravnatelj škole Milana Langa u Bregani čija je područna škola i škola u Noršić Selu. "Gotovo je sigurno da se škola zatvara, jer u prošloj godini imali smo samo jednu učenicu, koja školovanje od nove školske godine nastavlja u Bregani, a prvašića nema, tako da od 1. rujna, neće biti niti jednog učenika" – kazao je Igor Matijašić. Službeno škola radi još do 31. kolovoza, a od zatvaranja ju može spasiti samo obitelj s djecom koja bi išla u školu u Noršić Selo. U slučaju da se škola zatvori želja ravnatelja škole Igora Matijašića je da se prostor škole u Noršić Selu prenamjeni za nešto drugo, a što će koristiti društvenoj zajednici.

Više poslušajte u današnjem Ritmu grada od 17 sati.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 7. 2021. 10:46

Zapisnik s 3. sjednice Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 7. 2021. 13:16

Klokan bez granica 2021. - rezultati

Objavljeni su rezultati matematičkog natjecanja „Klokan bez granica“. U objavljenim tablicama najboljih su i imena naših učenika – u kategoriji Leptirići (3. razredi) najuspješniji je Andrej Matijaščić, slijede Lucija Celižić i Fran Dekalić, u kategoriji Ecolier (4. i 5. razredi) najbolje je zadatke riješila Ema Kušter, a nakon nje Sara Parać i Hana Virag dok je u kategoriji Benjamin (6. i 7. razredi) svoje mjesto pronašla Lena Petrinić.

Čestitke svim učenicima koji su sudjelovali na natjecanju, a posebno navedenima koji su među 10% najuspješnijih u Hrvatskoj!

Više na https://matematika.hr/klokan/2021/obrasci-zadaci-rjesenja-rang-liste/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 7. 2021. 07:56

Nacionalni park Paklenica traži posvojitelje stabala

Nacionalni park Paklenica poslao je poziv svim zainteresiranim „posvojiteljima“ stabla bukve u jednoj od najvrjednijih i najočuvanijih bukovih šuma u Europi. Netaknute bukove šume Nacionalnog parka Paklenica nalaze se pod najstrožom zaštitom te su dio UNESCO-ovog dobra „Bukove prašume i izvorne bukove šume Karpata i ostalih regija Europe“.

Sudionici za čije se najoriginalnije razloge za „posvajanje“ bukve žiri odluči, postaju posvojitelji jednog stabla, dobivaju koordinate lokacije gdje se stablo nalazi kako bi mogli i osobno obići svoje stablo te dobivaju i jednu godišnju propusnicu za besplatan ulaz u nacionalni park, diplomu „U šumi UNESCO-ove Svjetske baštine živi i moja bukva!“ te iskaznicu sa slikom posvojene bukve. Naša škola nalazi se u konkurenciji, natječaj traje do 14. srpnja, a odabrane „posvojitelje“ objavit će dva dana kasnije. Više na https://www.facebook.com/search/top?q=nacionalni%20park%20paklenica

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 7. 2021. 09:06

Međunarodni HEAD projekt za ravnatelje - četvrti modul

Ravnatelj naše škole Igor Matijašić ovoga je vikenda u Opatiji sudjelovao na edukaciji za ravnatelje u sklopu međunarodnog HEAD projekta.
 
"Morski" modul bio je posvećen razvoju školske zajednice i uspostavi timske suradnje, razvijanju vizije i misije te razumijevanju procesa promjene uz planiranje ciljeva i zadataka koji se temelje na jakim stranama.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 7. 2021. 08:47

Poziv na 3. sjednicu Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Poziv se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 7. 2021. 16:26

Sve prijavnice zaprimljene

Učenici osmih razreda i njihovi roditelji potpisali su jučer prijavnice za srednju školu kojima potvrđuju svoj odabir. Prijavnice su zaprimljene, a razrednici su navedeno označili kvačicom u sustavu čime će učenicima biti omogućeno (od sutra nadalje) ispisivanje upisnica za srednju školu.

Upisi u srednje škole započinju sljedećeg tjedna te još jednom pozivamo naše, sada već bivše osmaše, da provjere na mrežnim stranicama svojih budućih škola koje sve dokumente trebaju ponijeti na upis.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 7. 2021. 13:52

Sportski rekviziti za područne škole

Jučer je stigao komplet sportskih rekvizita za naše područne škole - savitljivi obruči, čučnjevi, ploče za ravnotežu, meke spužvaste lopte... Riječ je o projektu na koji se naša škola prijavila tijekom travnja (Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece).
Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastoji omogućiti učenicima (koji nemaju sportsku dvoranu) mogućnost aktivnijeg sadržaja u nastavi TZK.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 7. 2021. 13:35

"Osvježena" karta svijeta

I tijekom ljetnih praznika u našoj je školi radno. Voditeljica učeničke zadruge Kornelija Turić Dorotić (u suradnji s učenicama Marom Rozijan i Alteom Hribar) priprema novo "osvježenje" na glavnom ulazu naše škole. Karta svijeta dobit će "pojačanje" iz keramičke peći - svaki kontinent svoju originalnu pločici s natpisom, a uredit će se i prostori iscrtanih oceana.
Iz umjetničke radionice obitelji Dorotić najavljuje se još jedan veliki likovni projekt koji bi trebao zaživjeti prije početka nove školske godine, no za sada je tek u fazi razvijanja ideje i traženja inspirativnih rješenja...
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 7. 2021. 13:32

Ravnatelj naše škole ponovno gost svetonedeljskog radija Vijest ima dokument u privitku

U programu svetonedeljskog radija ponovno je gostovao ravnatelj naše škole Igor Matijašić - u emisiji "Zdravljak" govorio je o projektu "Imam stav", održavanju maratona na našem školskom igralištu te pješačkim terenskim nastavama.

Emisija se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 7. 2021. 07:00

Izložba Eme Dujmović u samoborskoj knjižnici

U izlozima dječjeg odjela samoborske knjižnice tijekom sedmog mjeseca mogu se pogledati likovni radovi Eme Dujmović, naše buduće učenice koja će najesen krenuti u 4. razred. 
 
Likovno stvaralaštvo samo je jedno u nizu preokupacija darovite Eme - uvjerite se sami...
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 7. 2021. 07:56

Amalija Bošnjak - Ponos Samobora

Na kraju svake nastavne godine biraju se učenici generacije koji potom dobivaju svoj zasluženi dio medijskog prostora. U najnovijem broju časopisa Naš Samobor objavljena su imena i fotografije najboljih učenika samoborskih osnovnih škola.

Ponos Samobora i naše škole - Amalija Bošnjak!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 7. 2021. 14:40

Svečana podjela svjedodžbi osmašima

U učionici na otvorenom sinoć je upriličena svečana podjela svjedodžbi osmašima. Okupljenim učenicima, učiteljima i roditeljima najprije su se obratile učenice-voditeljice Ana Lea Delimarić i Maja Vuković, a potom su svoje literarne radove pročitali Mateo Dekanić i Petra Gović. Zahvalu svim učenicima izrekao je i ravnatelj škole Igor Matijašić, a prigodan govor održao je Nenad Rodić, razrednik 8. c koji ispraća svoju posljednju generaciju budući da od jeseni odlazi u mirovinu.

Uz njega razrednice Andreja Fabac i Sanja Rapljenović su također podijelile svojim učenicima svjedodžbe završnih razreda i uputile im riječ podrške na putu prema srednjoj školi.

U ime učenika svima se zahvalio Mihael Basa, a potom su, već po tradiciji, svi osmaši otpjevali školsku himnu - Langovci. Druženje je nastavljeno domjenkom uz glazbenu podlugu (za koju su zaduženi bili učitelji Marin Rimac i Feliks Škiljan).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 7. 2021. 14:15

Kino na otvorenom privuklo veliki broj gledatelja

Jučer je u dvorište naše škole ponovno stiglo Kino na otvorenom. Uspješna suradnja s djelatnicima POU Samobor nastavlja se i nadalje (na obostrano zadovoljstvo!), a ovoga puta odabran je film „10 dana bez mame“, simpatična francuska komedija za sve uzraste.

Djelatnici škole pripremili su hot-dog, kokice i osvježavajuće napitke za posjetitelje, a vidjelo se da su svi željni ovakvih druženja i okupljanja. Na velikom travnatom prostoru između škole i vrtića okupilo se gotovo 250 ljudi!

Još jedna srijeda navečer u Bregani bila je vrlo uspješna, a projekt „Film + hrana = Bregana“ ide dalje…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 7. 2021. 09:14

Pohvalnice za čitanje

Na kraju nastavne godine izabrani su učenici škole koji su pokazali iznimnu volju i trud u čitanju knjiga školske knjižnice. Učenici 3. b razreda sudjelovali su u nizu aktivnosti vezanih za poticanje čitanja pa ne čudi da su najaktivniji čitači u školi upravo iz tog razreda, a zajedno su pročitali 210 knjiga. Na dodjeli svjedodžbi, uručene su pohvalnice učenicima koji su se dodatno istaknuli, a neki su bili nagrađeni i na kraju 1. polugodišta.

Prema dogovoru s učiteljicom 3.b Zvjezdanom Malović na kraju je 2. polugodišta nagrađen učenik Ivan Ažić koji je pročitao najviše knjiga u školi u 2. polugodištu, dok je u prvom to bila Ena Matanović. Oboje su nagrađeni prigodnim knjigama s porukom da uživaju čitajući ih!

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 6. 2021. 09:34

Potvrda o zdravstvenoj sposobnosti za upis u srednje škole Vijest ima dokument u privitku

U ambulanti Službe za školsku i sveučilišnu medicinu možete dobiti potvrdu o zdravstvenoj sposobnosti za upis u srednje škole (za upis u obrazovne programe za koja je u Natječajima za upis učenika u 1. razred srednje škole navedeno da se traži potvrda nadležnog školskog liječnika)

Potvrde će se izdavati prema dogovoru s nadležnim školskim liječnikom počevši od 5. srpnja.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 6. 2021. 09:30

Diseminacija projekta - Ljepota čitanja

Ljepota čitanja / The beauty of reading je međunarodni projekt koji je okupio 121 odgojno-obrazovnog djelatnika diljem naše domovine i izvan nje. U projekt su se uključili učitelji i nastavnici nižih i viših razreda te knjižničari  Republike Hrvatske, Srbije, Bosne i Hercegovine, Rumunjske, Turske, Albanije, Portugala, Makedonije, Grčke, Poljske, Španjolske, Ukrajine, Sjeverne Makedonije i Gruzije. Učenici 3. c razreda bili su dio njega. Projekt Ljepota čitanja želi naglasiti važnost čitanja u našim razredima i u našim svakidašnjem životima. Poseban naglasak stavljen je na buđenje i otkrivanje svih osjećaja koje nosi čitanje kod učenika. Tijekom školske godine projektni partneri birali su važne datume vezane za čitanje (na međunarodnoj razini i one koji se obilježavaju samo u  zemlji partnera - npr. u Hrvatskoj imamo Mjesec hrvatske knjige).

Projekt je obilovao aktivnostima, od kojih su većina njih bile suradničke. Ovo su samo neke od aktivnosti koje smo proveli u projektu: uredili smo naš mali kutak za čitanje, obilježili Europski dan jezika, izradili digitalnu božićnu čestitku, pronalazili najljepše citate o čitanju za zajedničku e – knjigu, izradili digitalne straničnike, predstavljali pročitana djela na kreativan način, pretvarali se u omiljene književne likove i dramatizirali, izradili i razmjenjivali straničnike s partnerskom školom iz Čazme, obilježili Dan hrvatske knjige, osmišljavali nove naslovnice pročitanih djela, čitali s prijateljima u školi i u obitelji. Uživali smo u projektnim aktivnostima i veselimo se nastavku projekta iduće školske godine.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 6. 2021. 08:46

Obavijest roditeljima - produženi boravak 2021./2022.

Roditelji učenika 1. i 2. razreda koji su iskazali potrebu za uključivanjem svog djeteta u produženi boravak u novoj školskoj godini 2021./2022. moći će potpisati ugovor u periodu od 30 kolovoza do 3. rujna (od 7 do 15 sati u tajništvu škole). 

Prije potpisivanja ugovora roditelji učenika moraju dostaviti svu potrebnu dokumentaciju (dokaz da su oba roditelja zaposlena – potvrdu poslodavca ili elektronički zapis s Mirovinskog)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 13:40

Diseminacija projekta - Family Time 2

"Family Time 2" je međunarodni projekt u kojega su uključeni učenici 3. c razreda. Projekt okuplja 21 projektnog partnera iz Republike Hrvatske, Turske, Rumunjske, Portugala i Italije. Glavni cilj projekta je naglasiti važnost provođenja slobodnog vremena djece s roditeljima, posebice u današnje vrijeme kada i roditelji i djeca moraju balansirati između posla, škole, izvanškolskih aktivnosti. Ovim projektom se žele učvrstiti obiteljski odnosi kroz zajedničke, zabavne aktivnosti. Projekt traje cijelu školsku godinu. Autorice projekta su aktivnosti i zadatke postavljale mjesečno na TwinSpace projekta. Tako smo od rujna proveli sljedeće aktivnosti: stvorili smo stranicu na TwinSpace-u i otvorili album za fotografije, sudjelovali smo u izradi i biranju loga projekta, obilježili smo Dječji tjedan i Međunarodni dan dječjih prava, slavili smo Božić u razredu kao i u svojim obiteljima. Ostvarili smo suradnju s projektnim partnerima u kojoj smo na zajednički Padlet postavljali materijale s božićnim aktivnostima i dekoracijama. Uslijedio je Fašnik i Dan sigurnijeg interneta, Dan žena i aktivnosti u proljeće, Majčin dan i završili smo projekt aktivnostima uz Dan obitelji.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 10:20

Glazbeni vlak

Glazbeni vlak / Music train je projekt u kojemu su ove školske godine sudjelovali učenici 3. c razreda. Projekt je usmjeren na podizanje svijesti i važnosti tradicije u spoju sa suvremenim načinima glazbenog izražavanja. Na ovaj način se potiče i umrežavanje i suradnja učitelja te poboljšanje digitalnih kompetencija učitelja i učenika. Cilj projekta je poboljšanje motivacije učenika i učitelja i razvijanje novih oblika povezivanja, suradnje i prezentacije rada kako u učionici, tako i služeći se IKT-om.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 09:46

Ljepota različitosti 2

Ljepota različitosti 2 je nastavak prošlogodišnjeg projekta u kojemu su ove školske godine sudjelovali učenici 3. c razreda. Kao jedna od autorica projekta, uz učiteljicu Suzanu Delić, učenici su aktivno sudjelovali u projektu. Jedan od najvažnijih ciljeva projekta je razvijati kulturnu svijest i pojam identiteta, empatiju te uvažavanje i prihvaćanje različitosti, socijalne i komunikacijske vještine, suradnju i timski rad. Usporedbom vlastitog i tuđeg razvijati toleranciju prema različitostima.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 09:18

Ljubav nas veže i spaja

Ljubav nas veže i spaja / Love binds and unites us – međunarodni projekt u kojemu su sudjelovali učenici 3.c razreda je okupio 143 partnera iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Grčke, Hrvatske, Litve, Poljske, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske i Španjolske. Projekt je započeo u siječnju, povratkom u školu. Autorice projekta, učiteljice Ivana Bašić i Lidija Hatadi su željele razviti strategije za mentalnu, tjelesnu, emocionalnu, socijalnu, duhovnu, osobnu i radnu brigu o sebi i drugima. Sigurnost, optimizam, samopoštovanje, prihvaćanje sebe i drugih, vjera u ono što radimo bez obzira što radimo, pronalaženje zadovoljstva u aktivnostima koje biramo, kapacitet za suočavanje sa lijepim i manje lijepim događajima u životu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 08:19

Memento prijateljstva 7

Memento prijateljstva 7 / memento for friendships -projekt koji se već sedmu godinu provodi na eTwinning platformi, a u kojemu treću godinu sudjeluju učenici 3. c razreda.

Memento prijateljstva je projekt koji kroz niz aktivnosti s učenicima od 1.- 4.razreda razvija kompetencije Građanskog odgoja i obrazovanja.(MPT). Kod učenika razvija: socijalne vještine, prihvatljivo ponašanje, samostalnost, samopouzdanje, međusobno uvažavanje kroz pridržavanje zajedničkih dogovorenih pravila. Ovim projektom nastojali smo ostvariti ciljeve projekta, a to su da učenici kroz niz aktivnosti stječu znanje o sebi, razumiju svoje emocije, razvijaju odgovornost prema sebi i drugima. U ovom projektu učenici su usvajali i njegovali kroz razne poticajne situacije i aktivnosti: temeljne humane vrijednosti kao što su prijateljstvo i nenasilje, pravednost i empatija.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 08:10

Diseminacija projekta - U svijetu likovnih umjetnika 3

U svijetu likovnih umjetnika 3/Art in my heart  je međunarodni eTwinning projekt u kojem su učenici upoznali najveće likovne umjetnike svijeta i domovine. U ovaj projekt uključeni su učenici 3.c razreda već treću školsku godinu za redom. Ovim projektom nastojali smo učenike upoznati  sa životom, radom i djelima najvećih likovnih umjetnika svijeta i domovine - upoznati osnovne boje, izvedene boje, uočiti i naučiti o čistoći boja, uočiti boje spektra koje nas okružuju u okolini i prirodi oko nas, prikazati crtom detalje, crtom oblikovati različite predmete - stvoriti uvjete za stvaralački razvoj djece, razvoj njihovih umjetničkih i kreativnih sposobnosti, razviti inicijativu, samopouzdanje i sposobnosti kreativnog izražavanja. Prisjećajući se umjetnika čiji rad, život i djela smo upoznali prethodnih godina projekta ove godine smo odlučili istražiti ove umjetnike: Ivan Lacković Croata, Yayoi Kusama, V. van Gogh, Gustav Klimt, Indi Maverick, Kimmy Cantrell, Romero Britto, Jackson Pollock i Slava Raškaj.

Radom na zadacima učenici su razvijali kreativnost i naučili kritički promišljati. Sva svoja ostvarenja učenici su prikazali na malim prilagođenim razrednim izložbama na tradicionalan i suvremen način koristeći dostupne tehnologije.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 07:58

Na putu dobrote 2 - diseminacija projekta

Na putu dobrote 2 / On the path of kindness je međunarodni projekt u kojemu su sudjelovali učenici 3. c razreda već drugu godinu za redom. Cilj ovog projekta je promocija vrijednosti dobrote tijekom cijele školske godine nizom aktivnosti kojima će se uočiti kako je potrebno samo pogledati oko sebe i uočiti što možemo promijeniti, podijeliti i učiniti drugačije. Ovim projektom nastojalo se učenike potaknuti da u blagdanskim danima nastoje u zajednici osvijestiti potrebu dijeljenja dobrih i pozitivnih trenutaka. Zadatak učenika u ovom projektu je uključiti učenike u dobrotvorne aktivnosti, poput pripreme božićnih poklona za dobrotvorne organizacije.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 07:52

Sigurnim korakom u školu 2

Sigurnim korakom u školu 2 međunarodni je projekt u kojemu su ove školske godine sudjelovali učenici 3. c razreda. Projekt je nastavak suradnje projektnih partnera iz etw projekta Sigurnim korakom u školu 1, šk.god. 2019./2020. Projektom se željelo osnažiti učenike i učitelje u primjeni IKT-a u nastavi i za nastavu tijekom svih oblika nastave (redovna, INA, izborna, izvanučionička nastava, udaljeno učenje) te kompetencijama za inovativno i kreativno rješavanje nepredvidivih izazova poput situacije COVID-19. Projektnim aktivnostima se željelo potaknuti komunikaciju, suradnju i stvaranje, istraživanjem problema te predlaganjem rješenja, uz uporabu IKT-a za sve navedeno.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 07:45

Diseminacija projekta - Amusing Desing Thinking

Amusing Design Thinking je međunarodni projekt u kojem su ove školske godine sudjelovali učenici 3. c razreda. Design thinking je metoda pronalaženja novih rješenja korištenjem kreativnosti i jačanjem kreativnog samopouzdanja svakog učenika. Design thinking nas uči da kreativnost nije samo umijeće crtanja ili slikanja već sposobnost stvaranja nečeg novog. Svatko može biti kreativan! Projekt stavlja naglasak na poticanje kreativnog samopouzdanja, a kreativno samopouzdanje je sposobnosti da se učenici suočavaju s problemima koji imaju nejasan odgovor/rješenje. Projektom se također razvija poduzetnički duh kod učenika te potiču drugi oblici mišljenja poput kritičkog mišljenja, konvergentnog mišljenja, divergentnog mišljenja i lateralnog mišljenja. U ojačavanju svih tih oblika mišljenja učenike vode raznoliki zadaci i aktivnosti od kratkih do malo kompleksnijih, ali uvijek zabavnih i inovativnih.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 6. 2021. 07:37

Zatvara se škola u Noršić Selu

S krajem ove školske godine zatvara se Područna škola Noršić Selo…

Jedina učenica koje je prošle godine u Noršiću imala nastavu spušta se u Breganu, a novih učenika za upis nema. Šteta, budući da je škola obnovljena, nalazi se na prekrasnom mjestu, no jednostavno učitelji nemaju kome držati nastavu. U dolazećim danima odlučit će se i o sudbini školske zgrade, odnosno hoće li se sad već bivša škola prenamijeniti u nešto drugo.

Kao i u mnogim drugim mjestima s područnim školama i ovdje je stavljen ključ u bravu...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 6. 2021. 10:30

Školama u Africi - još 4044 kn

Kao i prošloga puta - uz donacije koji su roditelji direktno uplaćivali putem uplatnice objavljene na mrežnoj stranici, u našoj školi također su se prikupljale donacije namijenjene projektu „Škole za Afriku“. Zajedničkim snagama učenika, roditelja i djelatnika škole prikupljen je iznos od 4044 kn koji će biti uplaćen na račun UNICEF-a (Ureda za Hrvatsku) koji je organizator cjelokupnog projekta.

Zahvaljujemo svima koji su izrađivali proizvode namijenjene ovom projektu kao i svima koji su pomogli svojom novčanom donacijom!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 6. 2021. 09:05

Početak prijava za srednje škole - danas od 12 sati

Kao što je propisano Odlukom o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2021./2022., dana 25. lipnja 2021. godine započinju prijave obrazovnih programa u sustavu NISpuSŠ. Prijave obrazovnih programa započet će od 12:00 sati, a ogledne ljestvice poretka bit će vidljive nakon 22:00 sata istoga dana. 

Obrazovni programi će se moći prijavljivati sve do 7. srpnja 2021. uz iznimku onih obrazovnih programa koji zahtijevaju dodatne provjere, a koji će se moći prijavljivati do 28. lipnja 2021.

Više na http://www.upisi.hr

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 6. 2021. 08:18

Pješice do Kožlaka

Prošloga četvrtka učenici 7. c razreda krenuli su sa svojom razrednicom Helenom Bišćan Motočić te pomoćnicama u nastavi Majom Đurđicom Halambek i Marijom Benković na terensku nastavu. Krenuli smo kružnom turom do vrha Kožlaka i natrag kroz Vrnjak usput pjevajući, kotračajući novim stazama. Na vrhu smo zastali, odmarali i zabavili uz društvene igre.

Nakon povratka u Podvrhu na zdencu okrijepili smo se hladnom vodom koji ima svoju povijest jer je nekad bio glavno okupljalište sela. Veselje, neobavezno druženje, pozitivno djelovanje prirode nakon drugačije, izazovne i po svemu posebne godine ostat će nam u vrlo lijepom sjećanju. Iako umorni od penjanja, trčanja, hodanja - s osmijesima na licu vratili smo se u Breganu.

pomoćnica u nastavi Marija Benković

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 6. 2021. 09:02

Ravnateljski komentar na uvođenje nacionalnih ispita

Novinarka 24 sata napisala je članak o uvođenju nacionalnih ispita u škole. Svoj komentar u tekstu dao je i ravnatelj naše škole Igor Matijašić.

Tekst se može pročitati na https://www.24sata.hr/tech/prve-nacionalne-ispite-u-svibnju-pisat-ce-osmasi-previse-je-petica-zelimo-bolje-kriterije-769285

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 6. 2021. 08:47

Podjela svjedodžbi učenicima

Podjela svjedodžbi učenicima bit će:
 
29. lipnja (utorak)
Razredna nastava (1. - 4. razredi) - u 9 sati
Predmetna nastava (5. – 7. razredi) - u 10 sati
 
30. lipnja (srijeda)
učenici 8. razreda - u 18 sati
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2021. 14:22

Dopunski rad za učenike

Danas su odrađene sjednice Razrednih vijeća i potvrđene ocjene za sve učenike. Svi učenici koji imaju negativne ocjene upućuju se na dopunski rad koji započinje u četvrtak (24. lipnja) u 8 sati.

Toga dana svi učenici dobit će i detaljan raspored dopunskog rada po danima.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2021. 14:15

Članak o prvašićima u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak o priredbi naših prvašića u učionici na otvorenom.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2021. 14:14

O završetku nastavne godine u programu RTL-a

Danas je u našu školu ponovno pristigla novinarska ekipa RTL televizije. Pedagoginja Željka Ceglec govorila je o velikom broju odlikaša u školama, izostancima, vladanju, završetku jedne iznimno zahtjevne nastavne godine...
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2021. 13:50

Učenici 3. c za učenike Petrinje

Zahvaljujući predivnom učitelju Bojanu Iličiću koji je odmah nakon potresa uspio organizirati učitelje u Republici Hrvatskoj, uključili smo se u akciju spajanja učitelja s učiteljima na području zahvaćenog potresom. U naš razred došla je divna djevojčica iz Petrinje Tamara, stoga smo svoje namjere usmjerili prema njenoj učiteljici i njenim prijateljima.

Zajedno s roditeljima i učenicima uspjeli smo pažljivo slaganim kutijama za svako dijete razveseliti naše male prijatelje pred sam kraj školske godine. Dan proveden u Petrinji, bio je dan prepun emocija i početak novih prijateljstava, kako između učitelja tako i između učenika.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 6. 2021. 08:14

Moj dežnik je lahko balon

Posljednji utorak u ovoj nastavnoj godini odlučili smo provesti uživajući u zavičaju. Cvrkut ptica, miris pokošene trave i žuborenje potočića bili su idealni za prijepodnevnu šetnju. Uz Bregančicu je nastalo nekoliko scena koje smo iskoristili za priču Moj dežnik je lahko balon. Na taj način pripremali smo se za videosusret s prijateljima iz Slovenije.

Šetnju smo nastavili do Bobovice gdje smo uživali u ugodnoj hladovini uz jezero. Sunce nas je ispratilo do škole, no uz kraće odmore i veselu ekipu, ovo je bio još jedan vrlo lijep dan!

učenici 4.a, knjižničarka Ivančica Huđek i učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 6. 2021. 08:09

Mediji popratili uspjeh naših učenika

Uspjeh naših učenika na kvizu Pametna pitanja za pametne glave naišao je i na velik odjek u medijima. Više na

https://ika.hkm.hr/novosti/finale-hkr-ove-emisije-pametna-pitanja-za-pametne-glave/

https://hkm.hr/mladi/najbolji-od-najboljih-bregana-i-zagreb-u-finalu-hkr-ove-emisije-pametna-pitanja-za-pametne-glave/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 6. 2021. 08:06

Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja

Danas su učenici 4. a razreda zajedno sa svojom učiteljicom Jasminom Dadić i školskom knjižničarkom održali videosusret s učenicima 5.c i 5.č OŠ Komenda Moste iz Slovenije. Sudjelovali smo u projektu koji se više godina provodi u našoj školi pod nazivom Čitanje ne poznaje granice / Branje ne pozna meja. Osnovna svrha projekta je unaprijediti čitanje i razumijevanje pročitanog.

Naši su učenici čitali na slovenskom djelo Ele Peroci Moj dežnik je lahko balon, a naši partneri čitali su Čudnovate zgode šegrta Hlapića Ivane Brlić-Mažuranić. Učenici su na početku susreta predstavili svoje razrede i školu, a zatim su pokazali svoje radove. Svi smo uživali u ovom pomalo drugačijem susretu, pokušali smo jedni druge razumjeti što bolje, naučili smo poneku slovensku riječ, a nadamo se da ćemo uskoro susrete moći održavati i uživo.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 6. 2021. 07:30

Edukativna šetnja Breganom

Sunčani utorak učenici 2. b i 2. c razreda iskoristili su za edukativnu šetnju Breganom.

Šetnjom su upoznali ulice i područje oko škole te ponovili sve naučeno o ponašanju u prometu. Detalje i zanimljivosti iz prošlosti Bregane ispričala je učiteljica Vesna Benda. Osobito zabavne i poučne bile su priče o životu i radu ljudi. Upoznavanje i očuvanje tradicije i kulturne baštine razvija ljubav prema zavičaju i bitno su polazište u oblikovanju životnih vrijednosti.

Na povratku do škole, poučnu i zanimljivu šetnju začinili smo igrom u parkiću. To je sve posebno razveselilo.

učiteljica Ivona Injić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 6. 2021. 07:25

Upoznaj lokvu

Jučer je PŠ Novo Selo posjetila Dubravka Kranjčević, voditeljica Eko – centra Budinjak. Predstavila nam je živi svijet lokve s Budinjaka, osobito punoglavce žaba, vodenjaka, vretenaca, vodene kornjaše. Učenice su naučile pomoću lupe uočiti dijelove tijela kukaca te pomoću jednostavnog ključa za određivanje odrediti kojoj skupini pripada životinja.

Naučile smo kako pomoću beskralješnjaka odrediti biotički indeks, odnosno kvalitetu vode. Razgovarale smo i o važnosti očuvanja čistih voda na kršu.

Na kraju radionice smo iz papira izrezale i složile mali model žabe gatalinke u bari.

učiteljica Maja Talković Šikić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 6. 2021. 07:13

Razgovor o završetku nastavne godine na svetonedeljskom radiju

Danas u programu Radija Sveta Nedelja gostuje ravnatelj naše škole Igor Matijašić. U emisiji će se govoriti o završetku nastavne godine te svim školskim izazovima koji su tijekom godine stavljeni pred učenike, učlitelje i roditelje.

Emisija počinje u 15 sati na frekvenciji 97,7 MHz.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 6. 2021. 07:03

Pješice do Otruševca

Ovoga utorka učenici 7. b razreda (u pratnji svoje razrednice Valentine Mahović i pomoćnika u nastavi Snježane Glaser i Igora Kupresa) pješice su krenuli od škole šumskom stazom do Otruševca. Obišli su Poučnu stazu Otruševec i na kraju Grgosovu špilju. Zahvaljujući ljubaznosti g. Grgosa, ulazak u špilju bio je besplatan. Nakon razgledavanja špilje, slobodno su vrijeme proveli uz Društveni dom Otruševec što su im omogućili voditelji doma.

Na kraju su se ponovno pješice vratili u Breganu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2021. 12:58

Naši učenici najbolji u kvizu - Pametna pitanja za pametne glave

Jučer su učenici 6. a razreda (Lana Pavlin, Fiilip Hrastinski, Mia Obeid i Petar Basa) s vjeroučiteljicom Ksenijom Vilić gostovali na Hrvatskom katoličkom radiju. Povod je bila finalna emisija kviza Pametna pitanja za pametne glave. Riječ je natjecanju u kojem se kroz igru i pitanja uči o vjeri i hrvatskoj kulturi. Putem telefona u svakoj se emisiji natječu ekipe dviju osnovnih škola iz različitih dijelova Hrvatske pokazujući snalažljivost, brzinu i poznavanje prožimanja gradiva vjeronauka, hrvatskog jezika i književnosti, povijesti i geografije. Ekipe čini po troje učenika predstavnika škole. Naši učenici ove godine bili su iznimno uspješni te su (nakon nekoliko pobjeda tijekom godine) pobijedili i u finalnoj emisiji i, po prvi put u povijesti naše škole, osvojili 1. mjesto.

Pun dojmova bio je i jedan od natjecatelja, Petar Basa (osvrt se nalazi pod opširnije).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2021. 07:38

Četvrtaši u Samoboru

Jučer su učenici 4. c razreda (zajedno sa svojom učiteljicom Vlastom Vereš i pomoćnicom u nastavi Anitom Veršić) bili na terenskoj nastavi u Samoboru. Najprije su pogledali film Mali gangster u samoborskom kinu, potom se prošetali do Vugrinščaka, a na kraju se počastili i sladoledom.

S obzirom na situaciju vezanu uz pandemiju, bila im je ovo prva terenska nastava nakon dugo vremena te uopće ne treba dvojiti da su itekako uživali.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 6. 2021. 07:16

Projekt - Imam stav

Škola u Bregani odabrana je kao jedna od 25 škola u kojoj će se provoditi program "Imam stav" (prevencija konzumiranja duhana, alkohola i drugih sredstava ovisnosti kod djece i mladih). Program je namijenjen učenicima 6. razreda osnovne škole, a navedeno će se provoditi dolazeće školske godine. Razrednici će tijekom ljeta pohađati edukaciju, zatim će (u suradnji sa stručnom suradnicom) održavati radionice u svojim razredima, a bit će održani i roditeljski sastanci vezani uz navedenu temu.

Program Imam stav provodi se diljem zemalja Europske unije, a nositelji projekta u Hrvatskoj su Agencija za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ministarstvom zdravstva i Uredom za suzbijanje droga.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 6. 2021. 11:14

Natječaj - tajnik/ica škole

Nakon provedenog natječaja i razgovora s kandidatima za zasnivanje radnog odnosa - tajnik/ica škole zasnovan je radni odnos s Krešimirom Fijačkom, stručnim specijalistom javne uprave (na neodređeno vrijeme). 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 6. 2021. 06:57

Pljesak i petica za prvašiće

Prošloga tjedna u učionici na otvorenom bilo je vrlo živo i zabavno. Učenici 1. a,  1. b  i 1. c uspješno su izveli priredbe za svoje roditelje. Pripremili su samo jedan mali dio onoga što su naučili ove školske godine, a u petak su se predstavili međusobno jedni drugima. Pokazali su svoje glazbeno, plesno i dramsko umijeće. Pričali su priče kamashibai tehnikom - pripovijedanje uz slike koje su sami nacrtali.

Svi su uživali u ovakvom predstavljanju i zaslužili veliki pljesak i čistu peticu svojih učiteljica Ivane, Josipe i Anite.

učiteljica Anita Ban

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 6. 2021. 06:51

Zapisnik s 2. sjednice Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 6. 2021. 20:43

Godina čitanja u 3. b razredu

Od početka se nastavne godine u suradnji s učiteljicom Zvjezdanom Malović i njezinim 3.b razredom provode aktivnosti vezane uz čitanje knjiga kako bi se razvijala ljubav prema čitanju. U prvome polugodištu u listopadu obilježili smo Mjesec hrvatske knjige kada smo započeli s čitanjem nelektirnih naslova uz bilježenje pročitanih djela te smo na kraju polugodišta nagradili najbolje čitače. Aktivnosti smo nastavili i u 2. polugodištu, a 2021. proglašena je Godinom čitanja što se lijepo uklopilo u naše aktivnosti. Završnica se održala jučer kada smo imali videosusret s učenicima 3.b razreda OŠ Ivane Brlić-Mažuranić iz Prigorja Brdovečkog i njihovom učiteljicom Nikolinom i školskom knjižničarkom Katarinom.

Na početku susreta učenici su predstavili svoje škole i aktivnosti kojima se bave, a zatim su jedni drugima izlagali o knjigama koje im se najviše sviđaju i koje bi rado preporučili drugima za čitanje. Na kraju susreta učenici su si međusobno postavljali razna pitanja te smo veselo priveli susret kraju. Učenicima se svidio ovakav drugačiji nastavni sat gdje su svoja iskustva mogli izmijeniti s vršnjacima druge škole, čuti od njih da i oni vole čitati iste knjige, a saznali su da se ove godine u njihovom razredu nalazi i najbolji čitač u školi, ali i da su kao razred pročitali najviše knjiga prema evidenciji školske knjižnice, vrtoglavih 210 naslova. Sve čestitke 3.b i njihovoj učiteljici koja je prepoznala važnost čitanja u dječjem razvoju!

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 6. 2021. 14:04

Kako smo trčali maraton u Bregani

U početku smo željeli učenike potaknuti na kretanje i barem ih nakratko rasteretiti prečestog sjedenja u zatvorenom prostoru. Ukratko smo im predstavili projekt i nastojali ih inspirirati povijesnom pričom o nastanku ove utrke. Njihovo zanimanje za trčanjem bilo je različito, a na ideju kako će trčati maraton, malo su kolutali očima. Uspjeli smo animirati sve učenike od petog do osmog razreda, osim što ih je nekoliko zbog zdravstvenih problema hodalo, a jedan razred ostao je u samoizolaciji.

Evo i sažetka koji već sad kandidira za upis u Spomenicu škole:

U petak 11. lipnja 2021., bilo je 8 sati i 8 minuta kada je na školskom igralištu Josip Fresl započeo trčanje maratona oko školskog igrališta. Svi učenici od 5. do 8. razreda izmjenjivali su se jedan za drugim, neki su bili brži, neki sporiji, neki su otrčali 2 kruga, a neki su hodali. Sve je trajalo do 11:05 sati, čime je maraton završio u vremenu 2 sata i 57 minuta. Zadnji je krug trčao Matija Lukšić iz 6.a razreda, bivši učenik Područne škole Noršić Selo.

U doba pandemije koronavirusa kada se djeca premalo kreću, naši su đaci malo po malo pretrčali približno 49,7 kilometara i uspješno završili projekt.

Kako?

LANGsam aber sicher.

Igor Kupres

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 6. 2021. 13:42

I sljedeće školske godine bit ćemo dio projekta - Škole za Afriku

Danas je pristigao poziv predstavnika Unicefa vezan uz projekt "Škole za Afriku" u kojem se, između ostalog navodi - bit će nam iznimno drago nastaviti našu suradnju i u predstojećoj godini. Od jeseni do sad generirali smo toliko novih ideja, dodatno se povezali i osnažili želju da provedemo planove koje smo ove godine morali odgoditi te se iskreno radujemo svim novim prilikama za zalaganje za djecu Madagaskara.

Naravno da smo se odmah prijavili potaknuti odličnom suradnjom učenika, učitelja i roditelja tijekom ove godine. Dokaz tome su i riječi organizatora na kraju pisma - želim završiti s još jednim velikim HVALA jer naš svijet postaje bolje mjesto za djecu zahvaljujući dobrim ljudima poput vas i ostalih provoditelja koji uspjeh programa Škole za Afriku čine mogućim. 💙

OŠ Milana Langa bit će, dakle, i dogodine sudionik projekta "Škole za Afriku"...

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 6. 2021. 12:53

Klokan bez granica 2021.

Jučer se u našoj školi održavalo se Međunarodno matematičko natjecanje "Klokan bez granica". Učenici su rješavali zadatke sukladno epidemiološkim prilikama, bez miješanja razrednih grupa.

Zadaci su riješeni, a sredinom srpnja bit će objavljeni rezultati…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 6. 2021. 07:26

Poziv na 2. sjednicu Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Poziv se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 6. 2021. 08:13

Glazba i fizika za petaše

Terenska nastava za učenike petih razreda bila je pun pogodak!

Umjesto u školi, cijeli smo dan proveli u Samoboru.  Svi smo uživali u druženju i  šetnji gradom, a posebno  zanimljivo bilo je sudjelovanje na radionicama u Samoborskom muzeju.

Pod nazivom Glazba i fizika, profesori s PMF-a pripremili su zanimljive pokuse, a osnovni im je cilj potaknuti mlade na zapažanje promjena,  pretpostavljanja što se se dogoditi, postavljanje pitanja. Zainteresirati učenike za znanost. Nakon radionica bilo je vremena i za šetnju do Vungriščaka.

učiteljica Marija Aščić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 6. 2021. 06:49

Milan Lang trči maraton

Inicijativom našeg pomoćnika u nastavi Igora Kupresa (inače profesora TZK), ovoga petka će učenici viših razreda biti sudionici zanimljivog projekta na školskom igralištu pod nazivom "Milan Lang trči maraton".

Ovim projektom želi se potaknuti i educirati učenike na važnost i ulogu tjelesnog vježbanja u svakodnevnom životu. Učenici sve manje kreću zbog zabrinjavajuće izloženosti različitim elektroničkim medijima, a posebno zbog pandemije koja je zaustavila brojne sportske i rekreativne programe u školama i klubovima. Za četrdesetak dana u Tokiju započinju 32. Ljetne olimpijske igre, a one su odavno najveći festival sporta i san svakog sportaša. Atletika je kraljica sportova, a zaštitni znak olimpijskih igara i atletike je maraton.

Istrčati cijeli maraton mogu rijetki sportaši, ali 200 metara može pretrčati svaki učenik. Zato je pred učenicima od 5. do 8. razreda zadatak neprekinuto trčati uz vanjski rub školskog igrališta dok svaki učenik ne istrči jedan krug. Učenici će se izmjenjivati jedan za drugim poput štafete, a sve učenike će se unaprijed upoznati s projektom, reći nekoliko podataka o maratonu kao atletskoj disciplini te napraviti raspored po razredima s obzirom na dnevni sadržaj sata.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 6. 2021. 13:00

Ljetni Sportko 2021.

Kao i svake godine tijekom praznika Školski športski savez Samobora i Svete Nedelje osigurao je pregršt sportskih aktivnosti za učenike - nogomet, odbojka, stolni tenis...

Za detalje učenici se mogu obratiti učiteljima TZK Nenadu Rodiću i Sandri Jurković.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 6. 2021. 12:15

Iz ravnateljskog kuta - Sljedeća dva tjedna su ključna

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o posljednjim tjednima nastave, o razno-raznim pritiscima, o upisima u srednje škole...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 6. 2021. 11:47

Donacija - Škole za Afriku Vijest ima dokument u privitku

Vrijedne ruke naših učenika i učitelja ponovno su izradile mnoštvo ukrasa i korisnih stvari kako bi pomogli djeci u Africi. Svi zainteresirani mogu odabrati proizvod po izboru (označen brojem) i donirati novac koji će biti uplaćen na račun Unicefa (uplatnica u privitku) za projekt "Škole za Afriku. Za sve detalje možete se javiti učiteljicama - voditeljicama programa Aleksandri Gudlin Mićić i Sanji Rapljenović.

Više na https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=

1415063068873505&id=

100011094753345

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 6. 2021. 10:05

Obavljeno testiranje brzim antigenskim testovima

Danas je u našoj školi organizirano testiranje na COVID-19 brzim antigenskim testom. U suradnji i zahvaljujući donaciji tvrtke Siemens Healthineers (direktor Neven Carev osobno je stigao u Breganu) svi zainteresirani zaposlenici naše škole, u epidemiološki sigurnim uvjetima, mogli su napraviti brzi antigenski test.

Još jednom smo nastojali pokazali odgovornost, pokušali naglasiti koliko je važna zdravstvena briga za sve zaposlenike te sigurni uvjeti u kojima se odvija nastava.

Naravno da će pozitivna slika iz naše škole ponovno otići u mnoge krajeve Hrvatske (pristigle su kamere RTL-a i HTV-a, bili su tu i predstavnici tiskanih medija i fotografi), a uspostavljena je i potencijalna suradnja s tvrtkom vrlo prepoznatljivog imena.

Škola u Bregani još je jednom pokazala svoju prepoznatljivu otvorenost…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 6. 2021. 15:03

Sport je in, a znanost je cool!

Divan dan za odlazak u Samobor iskoristili su učenici PŠ Grdanjci te 4. a i 4. b razred. Oduševljenje je bilo veliko jer ovo nam je bila prva izvanučionična nastava nakon dugo vremena. Prošetali smo do Vugrinščaka i uživali u igrama na svježem zraku. Učenici 1. i 2. razreda PŠ Grdanjci posjetili su Dječju knjižnicu. Trećaši i četvrtaši uživali su uz program Sport i fizika u parku Samoborskog muzeja. Cilj programa je motiviranje djece od rane dobi za sport i znanost. Koordinatori programa su Robert Bujanić i Dalibor Paar koji su na zanimljiv i djeci zabavan način predočili znanstvene aspekte pojedinih sportova te istakli kako se sport kroz povijest razvijao usporedno sa razvojem tehnologije.

Sport i smijeh, znanost i veselje, knjiga i prijatelj, igra i sladoled obilježili su današnji dan. Veselimo se takvim danima!

učiteljica Jasmina Dadić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 6. 2021. 06:36

Upisi učenika u 1. razred u novoj školskoj godini

Poštovani roditelji budućih prvašića,
 
sva testiranja u našoj školi su završena - slijedi ispunjavanje upisnice za sve učenike koji će najesen krenuti u školu.
 
Upisi u prvi razred osnovne škole održat će se 28. 6. 2021. (ponedjeljak) od 9 do 12 sati te 30. 6. 2021. (srijeda) od 15 do 18 sati.
 
Ukoliko nećete biti u mogućnosti doći u navedenom terminu, molimo vas da nas kontaktirate kako bismo dogovorili drugi termin (095 517 9893, pedagoginja Željka Ceglec).
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 6. 2021. 10:15

Testiranje brzim antigenskim testovima

Kao još jedan odgovoran postupak i doprinos suzbijanju te kontroli pandemije u našoj školi organiziramo testiranje na COVID-19 brzim antigenskim testom. 

 

U suradnji i zahvaljujući donaciji Siemens Healthineers svi zainteresirani zaposlenici naše škole, u epidemiološki sigurnim uvjetima, moći će napraviti brzi antigenski test.

Testiranje će se provoditi sutra (srijeda) u 13 sati, a provodit će ga djelatnice Zavoda za javno zdravstvo.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 6. 2021. 10:10

Razgovor za posao - tajnik/ica škole

Razgovor s kandidatima koji su se javili na natječaj za radno mjesto tajnik/ica škole obavit će se u ponedjeljak, 7. lipnja u 15 sati.

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 6. 2021. 08:09

Treći modul HEAD projekta za ravnatelje

Ovoga vikenda je u Trakošćanu održan treći modul međunarodnog HEAD projekta za ravnatelje škola (u organizaciji POU Korak po korak) na kojem je sudjelovao i ravnatelj naše škole Igor Matijašić.
 
Fokus dvodnevnih radionica edukatorica Vlatke Domović i Sanje Brajković bio je stavljen na pitanje identiteta, stereotipa, predrasuda i diskriminacijie.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 5. 2021. 11:57

Učenici 4.b obilježili Dan sporta.

Čitav dan bio je nadasve zanimljiv i poučan. Prvi sat na tjelesnom igrali su štafetne igre. Bio je to ovoga puta vođenje košarkaške lopte između prepreka i ubacivanje u koš. Osvojili smo prvo ili drugo mjesto. Nakon toga izrađivali smo medalje na kojima smo upisivali svoj uspjeh. U razredu smo izložili sve medalje koje su osvojili u svojih 10 godina života. Broj je vrlo velik, čak 55 medalja iz različitih sportova. Najveći broj ih je osvojio naš Robert Vrančić s nogometnih terena i to 13, Petar Grdanjski 11…

Na matematici smo izračunavali broj medalja i broj učenika istih. Na satu hrvatskog jezika opisivali smo najdraži sport i zašto je baš to tvoj odabir. Prekrasni radovi. Baš je bilo zabavno, poučno i sportski.

Pouka dana je: „Sport je moj život!“ Neka i nama postane dio svakodnevnice, prijatelj i čuvar zdravlja.

učiteljica Greta Mahović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 5. 2021. 08:32

I 3. b uživao u znanstvenim čarolijama

Jučer su i učenici 3. b razreda  zavirili u svijet znanosti. To su im omogućili budući znanstvenici, studenti kemije. Putem  Microsoft Teams aplikacije povezali smo se s volonterima koji populariziranju znanost među djecom i mladima. Jedna od njih je i Rea Bilić, bivša učenica naše škole.Prema preciznim uputama putem video linka odradili smo nekoliko pokusa s vodom i izradili pročišćivač vode. Pažljivo smo slušali i svi pokusi su nam uspjeli. 

Učenici su se oduševili novim spoznajama i takvim načinom učenja. Mladim budućim znanstvenicima su zahvalili na trudu i pomoći. Na kraju radionice pozvali su ih u našu školu da im ih uživo, kada mjere dozvole, pokažu nove pokuse. Studenti su pohvalili učenike za marljivost i obećali novu suradnju.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 5. 2021. 08:15

Škola za život - što smo naučili i zapamtili?

Novi broj časopisa "Poslovni edukator" donosi tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom – Škola za život - što smo naučili i zapamtili?
 
U tekstu je predstavljen subjektivan osvrt (pojmovnik Škole za život) od A do Z.
 
Tekst se nalazi u prilogu.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 5. 2021. 08:11

"Znanstvene čarolije" Ree Bilić

Naši bivši učenici ne zaboravljaju svoju osnovnu školu! Rea Bilić, studentica Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu na kemijskom odsjeku, uključila je školu u Bregani u fakultetski projekt zvan 'Znanstvene čarolije'. Projekt se temelji na popularizaciji znanosti među djecom i mladima. Cilj je kroz razne zabavne pokuse objasniti učenicima nižih razreda temelje kemije i fizike (radionice se odrađuju online s obzirom na trenutačnu epidemiološku situaciju).

Radionica je provedena jučer u 2. c (u razredu bivše Reine razrednice Vesne Bende), a povratne informacije su odlične - bilo je jako zanimljivo i poučno. Odrađena su tri pokusa o gustoći, učenici su uživali u izvođenju pokusa, a sve su zajedno ponovili i utvrdili na satu prirode i društva.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 5. 2021. 08:05

I službeno smo postali srebrna eko-škola

Stiglo je i službeno priopćenje Udruge Lijepa Naša koja brine o svim eko-ustanovama u našoj zemlji. Iz dopisa izdvajamo:

S radošću Vam javljamo da je vaša odgojno-obrazovna ustanova obnovila status međunarodnog programa Ekoškole. To znači da ste u cijelosti ispunili uvjete iz smjernica za provedbu programa Ekoškole i uredno izvršili sve potrebne radnje za obnavljanje ovog međunarodnog priznanja, a slijedom navedenog 13. generacija stječe srebrni status za 8 godina provedbe programa.

U ime Udruge Lijepa Naša i Hrvatskog povjerenstva FEE izražavamo najsrdačnije čestitke Vama, djeci i učenicima, odgojiteljima, učiteljima i nastavnicima, te ostalim zaposlenicima Ekoškole, kao i svima koji su na bilo koji način pomogli provedbu ovog programa. Zbog epidemije COVID-19 i ove godine nećemo organizirati svečanost Ekoškola u Zagrebu, te ćemo Vam poštom poslati zelenu zastavu i certifikat najkasnije do kraja lipnja.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 5. 2021. 11:58

Započele prijave učenika za srednje škole

Započele su prijave učenika koji se ove godine upisuju u srednje škole.

Pri prvoj prijavi potrebno je unijeti korisničko ime i lozinku dobivenu u osnovnoj školi, nakon čega je moguće unijeti broj mobitela na koji kandidat želi dobiti SMS s PIN-om. Nakon što zaprimi PIN, kandidat pri svakoj sljedećoj prijavi u sustav unosi korisničko ime, lozinku i PIN.

Više na http://www.upisi.hr

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 5. 2021. 08:25

Prilog iz PŠ Grdanjci u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak iz PŠ Grdanjci o suradnji s Zoološkim vrtom grada Zagreba.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 5. 2021. 12:00

Iz ravnateljskog kuta - Med i mlijeko

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o prehrambenim navikama učenika, o (ne)popijenom mlijeku, o medu koji se (ne) voli...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 5. 2021. 11:53

Valentina Martinček u središnjem dnevniku Nove TV

Jučer je u dnevniku Nove TV gostovala naša učiteljica prirode, biologije i kemije Valentina Martinček. Novinarski prilog bio je posvećen Samoboru koji postaje grad hotela za pčele. Djeca su ih počela graditi u vrtićima, a akciju će pokušati proširiti na cijeli grad. Naime pčele samice, kojih je mnogostruko više nego medarica o kojima brine čovjek, nemaju svoje nastambe.

Više na https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/vrticka-djeca-u-samoboru-se-bave-pcelarstvom---652954.html?itm_source=HomeTopRow&itm_medium=Dnevnik&itm_campaign=Naslovnica

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 5. 2021. 07:58

Ulazak u finale

U petak smo se natjecali s Katoličkom osnovnom školom iz Požege u polufinalnoj emisiji Hrvatskog katoličkog radija „Pametna pitanja za pametne glave“ i ušli u finale. Na samom početku ostvarili smo bod prednosti koji smo očuvali sve do kraja. Ova pobjeda nam je još draža, jer smo pobijedili ekipu od koje smo u trećem kolu, grupnom natjecanju, izgubili u zadnjem pitanju pripretavanja.

Čestitke ekipi - Lani Pavlin, Filipu Hrastinskom, Petru Basi i Miji Obeid na pokazanom znanju iz vjeronauka, povijesti, geografije i hrvatskog jezika i ulasku u finale natjecanja.

vjeroučiteljica Ksenija Vilić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 5. 2021. 07:22

Jan Bošnjak s reprezentacijom u Splitu

Naš učenik 8. c razreda Jan Bošnjak, član NK Bregana, kao jedan od šest igrača NSZZ prošao je i završni krug županijskih selekcija, te izborio mjesto u "reprezentaciji" središta Zagreb U-14 koja će tijekom pet dana u Splitu igrati turnir HNS središta zajedno sa ZNS, NS Split, NS Sjever, NS Rijeka, NS Osijek.

Među 20 odabranih igrača našao se Jan koji je sudjelovao u svim selektivnim okupljanjima. Želimo mu zapažene igre i dobre rezultate u dresu selekcije NS Zagreb.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 5. 2021. 07:16

Zapisnik s 1. sjednice Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 5. 2021. 22:44

Konstituiran Školski odbor

U zbornici naše škole održana je 1. sjednica novog saziva Školskog odbora. Članovi su redom: Sanja Rapljenović i Valentina Martinček (iz reda Učiteljskog vijeća), Josipa Tandarić (iz reda Vijeća radnika) te Marko Matijaščić (iz reda Vijeća roditelja). Preostala tri člana naknadno će odrediti Osnivač škole - Grad Samobor.

Na prvoj sjednici za predsjednicu Školskog odbora jednoglasno je izabrana Sanja Rapljenović. Mandat članova Školskog odbora započinje 20. 5. 2021. i traje 4 godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 5. 2021. 21:23

Natječaj - tajnik/ica škole Vijest ima dokument u privitku

- tajnik škole - 1 izvršitelj na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 5. 2021. 13:37

Sanja Rapljenović održala predavanje o samoborskoj brigadi

Na Županijskom stručnom vijeću učitelja povijesti Zagrebačke županije – zapad održanom u virtualnom okruženju 19. svibnja 2021. Sanja Rapljenović, učiteljica povijesti i geografije i njena kolegica Željka Knežević, učiteljica povijesti u OŠ Vladimir Deščak iz Novaka održale su predavanje pod naslovom "Da se ne zaboravi".

Učiteljica Rapljenović govorila je o formiranju, ratnom putu  i ulozi 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu te o radu i aktivnostima Udruge branitelja 151. samoborske brigade. Kolegica Knežević predstavila je projekt  edukacije školske djece  "Da se ne zaboravi". To je projekt koji već osam godina  provodi Udruga branitelja 151. samoborske brigade u suradnji sa učiteljima i nastavnicima povijesti svih osnovnih i srednjih škola Samobora i Svete Nedelje. Zbog epidemiološke situacije ove školske godine projekt se nije mogao provesti kako je bilo uobičajeno (predavanje za učenike u Centru za mlade Bunker, terenska nastava na Trokut i na kraju evaluacija), ali su članovi Udruge pronašli  odlično rješenje. Snimili su predavanje dr. sc. Jakše Raguža, dopunili ga dodatnim sadržajem i podijelili učiteljima i nastavnicima povijesti. Tako je svatko mogao, u vrijeme koje mu je najbolje odgovaralo, provesti edukaciju u školi ili na daljinu.

Obje predavačice naglasile su odličnu suradnju s Udrugom, posebno s predsjednikom gospodinom Rudolfom Jedvajem i dopredsjednicima gospodom Franjom Horvatom i Miljenkom Komesom. Uz njih, tu je i, uvijek na raspolaganju i spremna pomoći, tajnica Udruge gospođa Vesna Vrančić.

Povratne informacije sudionika skupa o predavanju bile su pozitivne, tema je dobro prihvaćena i vjerujemo da će još biti prilika govoriti o samoborskoj brigadi, ali i o drugim temama.

učiteljica Sanja Rapljenović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 5. 2021. 07:51

Natječaj - Štedi, štedi jer energija puno vrijedi!

Energetska kompanija Prvo Plinarsko Društvo (PPD), povodom proslave 20 godina poslovanja, u suradnji s Udrugom Lijepa Naša organizira ekološko-kreativni natječaj "Štedi, štedi jer energija puno vrijedi!“ za učenike osnovnih i srednjih Ekoškola.

Više na https://www.eko.lijepa-nasa.hr/natjecaji-detaljno/stedi-stedi-jer-energija-puno-vrijedi

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 5. 2021. 12:01

Šime Strikoman u Bregani

Jučer je našu školu posjetio umjetnički fotograf Šime Strikoman, autor poznatih Milenijskih fotografija (više od 700 fotografija u preko 200 gradova). Riječ je o jedinstvenom projektu po kojem je poznat i izvan granica naše domovine.
 
 
Načelna suradnja je dogovorena, određeno je i mjesto fotografiranja učenika i djelatnika škole (prostor između škole i vrtića), kao i konture same fotografije.
 
Čekamo samo da epidemiološki uvjeti budu povoljni...
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 5. 2021. 06:35

Poziv na konstituirajuću sjednicu Školskog odbora Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi poziv na sjednicu Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 5. 2021. 17:13

Umotaj - odmotaj u školskom vrtu

Sedamdesetih godina 20. st. u umjetnosti se pojavljuju eksperimenti koji ukidaju tradicionalne granice slikarstva i skulpture ( pop art, op art, ambijentalna umjetnost, minimalna umjetnost, land art). Taj trend nastavlja se  eksperimentima u konceptualnoj umjetnosti koji dovode do potpune dematerijalizacije i ukidanja umjetničkog djela. To znači da koncept, tj. ideja umjetnika ima veću vrijednost od samog umjetničkog „gotovog“ djela.  Estetski element umjetnosti gubi na važnosti, svrha umjetnosti nije samo uljepšavanje i dekoriranje prostora nego poticanje i provociranje gledatelja na promišljanje i dijalog. Umjetnici Christo i Jeanne-Claude u svom umjetničkom izražavanju koriste tehniku umotavanja svakodnevnih uporabnih predmeta, biljaka, zgrada, mostova…

Njihov rad poslužio nam je kao motivacija na satu likovne kulture u 5. b razredu. Prvi zadatak bio je zamotati svoj mobitel ili neki drugi predmet. Zamotati mobitel učenicima uopće nije bilo lako!  Razmišljali smo i razgovarali o korisnosti i štetnosti mobitela, koliko će dugo učenicima mobitel ostati zamotan i kako bi izgledao život bez mobilne komunikacije. Zatim smo u školskom dvorištu pronašli predmete koje su učenici umotali u platno i tako potaknuli gledatelje na razmišljanje o svrsi i razlogu takvog umotavanja, a i o samim predmetima koje inače niti ne primijetimo i koje zapravo uzimamo „zdravo za gotovo“ (kao i puno drugih stvari, ljudi i pojava u životu).

Osim umotanih predmeta u školskom vrtu možete pronaći i land art radove 8. b razreda.

učiteljica Kornelija Turić Dorotić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 5. 2021. 06:49

Sestra Nadica Dekalić odlazi u mirovinu

Danas smo u zbornici ispratili našu dragu medicinsku sestru Nadicu u zasluženu mirovinu…

Nadica Dekalić jest osoba koju su zasigurno zapamtile gotovo sve generacije naših učenika u Bregani. Mnogobrojni sistematski pregledi, cijepljenja, mjerenja, razno-razne liječničke kontrole jednostavno su bile nemoguće bez podrške i pomoći sestre Nadice.

Mirna, iznimno predana poslu, napose pažljiva i ljubazna prema djeci, u pravom smislu desna ruka našoj školskoj liječnici dugi niz godina!

Posebno vrijedi istaknuti - iako je „pokrivala“ više škola, uvijek je nekako posebno bila vezana upravo za OŠ Milana Langa. Nije to ni čudo – srce je uvijek „vuklo“ upravo prema mjestu življenja, našoj Bregani. Nadičini unuci Roko i Fran naši su sadašnji đaci, a sin Tomislav „zakotrljao“ je i inicirao (velikom donacijom) priču o dugogodišnjem snu svih žitelja Bregane – novoj sportskoj dvorani.

Njenim odlaskom dr. Angelika Tičinović Ivančić ostat će bez sjajnog suradnika, a njen nasljednik/ica itekako će imati dobro utaban put i pravog uzora u svom radu.

Nadica je otišla u mirovinu, ostaje nam nadica da će nova osoba biti podjednako uspješna i brižna kao i ona…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 5. 2021. 15:59

ZOO je stigao u goste Grdanjcima

Ove srijede u PŠ Grdanjci ugostili smo Zoološki vrt grada Zagreba i njihov projekt ZOO u gostima. Riječ je o skupu programa za osnovne škole – to je virtualni posjet edukatora Zoološkog vrta grada Zagreba učenicima iz cijele Hrvatske kojima zbog epidemije COVID-19 bolesti nije moguć posjet Zoološkom vrtu. Edukatorica Tina nas je vodila kroz zanimljivu radionicu Život životinja.

Istraživali smo, upoznavali i opisivali međusobnu ovisnost živih bića i uvjeta života te naučili razlikovati skupine životinja prema različitim kategorijama podjele. Saznali smo i to da u ZOO uskoro stiže novi stanar, žirafa. Veselimo se susretu s njom uživo.

učiteljica Suzana Kos

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 5. 2021. 07:07

Filip Noršić - sportska nada Zagrebačke županije

U Velikoj Gorici održano je proglašenje najboljih sportaša Zagrebačke županije. Među najperspektivnijim sportašima, mladim sportskim nadama, svoje je mjesto pronašao i naš učenik 4. c razreda Filip Noršić, biciklist BBK Šišmiš iz Samobora. Nagrada je otišla u prave ruke jer Filip već duže vrijeme niže sjajne rezultate na utrkama na kojima nastupa.

Čestitke Filipu kojem želimo još puno uspješnih biciklističkih rezultata!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 5. 2021. 07:04

Kreativni natječaj - Upoznajmo zagrebačke zebre

U svrhu promicanja zaštite divljih vrsta, podizanja svijesti o važnosti očuvanja prirode te poticanja promišljanja učenika o važnosti očuvanja bioraznolikosti, Zoološki vrt raspisuje kreativni video natječaj „UPOZNAJMO ZAGREBAČKE ZEBRE“ za učenike petih, šestih, sedmih i osmih razreda osnovnih škola u Republici Hrvatskoj.

Kreativni video natječaj „UPOZNAJMO ZAGREBAČKE ZEBRE“ traje od 13. svibnja do 31. svibnja 2021., a do dvadeset izabranih, najkreativnijih radova bit će predstavljeno na YouTube kanalu, internetskim stranicama i društvenim mrežama Zoološkog vrta.

Autori pobjedničkog uratka bit će nagrađeni izletom u Zoološki vrt grada Zagreba, nagrađeni učenici bit će počasni gosti na danu proslave 96. rođendana Zoološkog vrta te će imati pravo izabrati (među ponuđenima) ime za mladunče zebre, a nagrađeni razred dobit će i karte za kazališnu predstavu u Gradskom kazalištu Trešnja.

Više na https://zoo.hr/natjecaj-zebra/?fbclid=IwAR3r_R62AtY6uc_ppCm

YlAS6uxUUNC1rBCSjBX2CA5d5utASfP1EaWi2XZE

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 5. 2021. 11:54

Eva Rozijan osvojila 1. nagradu na likovnom natječaju "Moja mama"

U povodu Majčinog dana Dječji forum grada Samobora osmislio je likovni natječaj na temu „Moja mama“ za učenike samoborskih škola. Kako ističu organizatori, željeli su vidjeti majke očima djece te na taj način ljubav i zahvalnost iskazati svim majkama. U obzir su dolazile sve likovne tehnike.

Prvu nagradu osvojila je učenica 4. a razreda naše škole Eva Rozijan (mentorica Jasmina Dadić).

Izložba svih radova bit će u izlogu dječje knjižnice, a otvara se 22. svibnja.

Velike čestitke Evi i njenoj učiteljici Jasmini!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 5. 2021. 08:13

11. svibnja - Svjetski dan pisanja pisama

Učenici 4. a razreda (razrednica Jasmina Dadić) jučer su prigodno obilježili Svjetski dan pisanja pisama. Učenici su uputili svoja pisma na različite adrese - pisalo se spisateljici Sanji Polak, predsjedniku Milanoviću, koroni, ravnatelju škole, ministru rada...

U doba kad se pisma sve manje pišu i šalju, četvrtaši su ukrasili pano u školskom hodniku te podsjetili na vrijeme kad su upravo pisma bila dominantan način komunikacije na daljinu.

A kad ste vi zadnji put napisali pismo?

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 5. 2021. 07:12

Tajni život solitarnih pčela

Jedinstvenu terensku nastavu danas su imali u Noršić Selu učenici 6. b s razrednicom Valentinom Martinček. U suradnji s Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Udrugom studenata biologije (BIUS) sudjelovali su na radionici Tajni život solitarnih pčela. Cilj radionice je predstaviti oprašivače učenicima osnovne škole (s fokusom na solitarne pčele), naglasiti njihovu važnost u hranidbenom lancu i ekosustavu te osvijestiti kako svojim djelovanjem možemo smanjiti ugroženost oprašivača (posebice solitarnih pčela).

Radionica je započela uvodom u kojom su se učenici upoznali s radom biologa. U igri „Hranidbena mreža“ učenici su ponovili što su hranidbeni lanci te učili o problemima narušavanja hranidbenog lanca. Nakon toga su se kroz  raspravu,  preparate kukaca, slikovne  prikaze,  igru, radne listiće i modele detaljno upoznali s oprašivačima, a pritom se posebna pozornost stavila na  solitarne pčele.

Učenici su naučili kako se pravilno ponašati u blizini pčela ili osa i glavnu razliku između njih, učili su o košnicama i važnosti voska, a na primjeru modela imali su priliku vidjeti kako izgleda jedna ćelija u košnici, a zatim su i sami sudjelovali u izgradnji kućice za pčele.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 5. 2021. 15:02

Kino dostupno svima

(prenosimo obavijest POU Samobor)

Iznimno nam je zadovoljstvo obavijestiti vas da smo se pridružiti projektu Hrvatskog filmskog saveza - Senzornim projekcijama filmova za djecu s poteškoćama u razvoju. Senzorna projekcija su projekcije s moduliranim uvjetima za vrijeme prikazivanja projekcije u auditivnom i vizualnom smislu - svjetla su prigušena, ali ne i ugašena, zvuk je tiši, a djeca mogu šetati, plesati, ulaziti i izlaziti iz kino dvorane, razgovarati, izražavati svoje emocije, biti ono što jesu. Mogu donijeti igračke, dekice, ili doći u pratnji terapijskog psa. Filmovi koji se prikazuju u ovom projektu su senzorno prihvatljivi u auditivnom i vizualnom smislu za djecu s teškoćama u razvoju s posebnim naglaskom na djecu sa senzornim odstupanjima.

Senzorna projekcija u Kinu Samobor će se održati ovu subotu, 8. 5. 2021. godine u 11 sati – animirani film Tom i Jerry. Ulaz na projekciju je besplatan.  Nakon odgledanog filma, na izlazu se dijele didaktički listići koje djeca nose kući, kako bi dalje prorađivali viđeni sadržaj.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 5. 2021. 09:26

Prvašići obilježili Međunarodni dan vatrogasaca

Jučer je bio Međunarodni dan vatrogasaca. Ovim vrlo važnim pozivom bave se mnogi hrabri muškarci i žene što profesionalno što volonterski putem lokalnih DVD-ova. Vatrogasci su tu za nas, od spašavanja mačaka sa grana,  borbe sa velikim požarima kojima smo svjedoci svako ljeto pa do pomoći kod požara. 

U 1. a pročitali smo slikovnicu o vatrogascima i ponašanju u slučaju požara, a likovna skupina nacrtala je vatrogasce u borbi sa požarima i tako im čestitala njihov dan!

učiteljica Josipa Tandarić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 5. 2021. 13:19

Projekt - Gradimo socioemocionalne kompetencije

Učenici 1. i 3. razreda u Grdanjcima su kroz mjesec travanj gradili „socioemocionalne kompetencije“. Čitajući četiri slikovnice autorica Tamare Vučković, Jelene Brezovec i Tihane Lipovec Fraculj radili smo na razvoju osobnih vještina kako bi izrasli u sposobne, stabilne, odgovorne i samopouzdane pojedince.

Učenici su uživali čitajući edukativne slikovnice. Glavni likovi su njihovi vršnjaci koji prolaze kroz različite dogodovštine i simpatične nestašluke. Poistovjećujući se s njima učenici uče o odgovornosti, samoregulaciji emocija, samopouzdanju i asertivnoj komunikaciji.  Nakon čitanja smo razgovarali o potrebama i željama, iznosili smo stavove, učili smo pomoći si u situacijama kada nas obuzmu različite emocije. Naš je razred dobio mirni kutak.

Naučili smo reći ne a nikoga ne uvrijediti i razvijali smo pozitivan stav o sebi. Ovo je jedan korak u razvoju vještina koje se nadograđuju cijeli život.

učiteljica Natalija Hrenek Prosoli

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 5. 2021. 12:05

Škola života o novoj dvorani u Bregani

U današnjoj emisiji radio Samobora "Škola života", od 12 sati i 15 minuta, govorit će se o gradnji školske sportske dvorane u Bregani i dogradnji Osnovne škole Milana Langa u Bregani.

http://www.radiosamobor.hr/2021/05/03/

od-gradnje-dvorane-i-dogradnje-skole

-u-bregani-preko-rimca-do-rodendana-bunkera/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 5. 2021. 11:53

Zaboravi moje, tvoje, sve zastave i boje

Učenici 3. b razreda su u sklopu Dana medijske pismenosti sudjelovali u Zoom radionici Udruge za održivi razvoj Pozitiva Samobor. Projekt „Zaboravi moje, tvoje, sve zastave i boje“ usmjeren je na podizanje svijesti o problemu vršnjačkog nasilja te promicanju različitosti među djecom. Voditeljica Lana Jager predstavila je digitalnu slikovnicu.

Cilj radionice je osnaživanje djece za analiziranje i kritički odnos prema nasilju. U interaktivnoj Zoom radionici učenici su osvijestili problem nasilja. Vođenim razgovorom su promišljali o strategijama nenasilnog rješavanja sukoba. Voditeljica je slikovnim prikazom i razgovorom usmjerila razmišljanje učenika na kontrolu vlastitog ponašanja.

Na kraju su učenici iznosili svoje dojmove o radionici i slikovnici. Najviše im se je dopao ovakav način učenja i slikovnica koju su izradili njihovi vršnjaci iz OŠ Sveta Nedelja.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 5. 2021. 10:41

Laura Keliš osvojila nagradu na međunarodnom natječaju

Na ovogodišnji Međunarodni likovno-literarni natječaj Iserlohn – Essen – Zagreb – München – Vukovar 2021. na temu "Ruke su život – oči, misao, utjeha, glazba i priča" stiglo je više od tisuću likovnih radova iz devet zemalja. 

Među nagrađenim učenicima je i naša Laura Keliš (7. c) koja je osvojila 4. nagradu u konkurenciji učenika od 5. do 8. razreda. Čestitke Lauri i mentorici Josipi Pentić!

Laurin rad nalazi se u prilogu.

Više na https://glashrvatske.hrt.hr/hr/

dozivi/obicaji/proglaseni-rezultati-djecjeg-l

ikovnog-natjecaja/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 4. 2021. 10:46

Tradicija kićenja majuša u Bregani se nastavlja

Čuvarica tradicije u našoj školi, kuharica Mirjana Bencalić, pobrinula se da Bregana oživi u duhu običaja koji je zabilježio Milan Lang u svojoj poznatoj knjizi „Samobor – narodni život i običaji“

Riječ je, naravno, o starom narodnom običaju samoborskog kraja prema kojem su se predvečer uoči 1. svibnja kitili zdenci i drveće poduljim trakama raznobojnog papira.

Langova tradicija živi i nadalje u školi koja s ponosom nosi njegovo ime…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 4. 2021. 10:12

Ema Dujmović osvojila 1. nagradu na likovnom natječaju

Rad naše buduće učenice Eme Dujmović kojim je sudjelovala na likovnom natječaju vezanom uz Dan planeta Zemlje osvojio je 1. nagradu! Velike čestitke Emi, želimo joj još puno uspješnih likovnih ostvaraja!
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 4. 2021. 10:51

Literarni rad Tene Ratešić pohvaljen na međunarodnom natječaju

Na IX. Međunarodnom likovno-literarno-novinskom natječaju „Bogatstvo različitosti" koje je organizirala Osnovna škola „Matija Gubec“ iz Tavankuta (Vojvodina, Republika Srbija) pohvaljen je literarni rad naše učenice Tene Ratešić (7. b) pod naslovom "Moja jabuka".

Čestitke Teni i mentorici Valentini Mahović, a svi rezulztai mogu se vidjeti na poveznici http://osmgubec.edu.rs/wp-content/uploads/2021/04/bogatstvo_21_nagradeni.pdf

Tenina pjesma nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 4. 2021. 10:43

Posustali tek u "pripetavanju"

Prošloga petka naši šestaši - Lana Pavlin, Petar Basa i Mia Obeid, natjecali su se na Hrvatskom katoličkom radiju u trećem krugu kviza „Pametna pitanja za pametne glave“ s Katoličkom osnovnom školom iz Požege. Od samog početka bila je izjednačena borba tako da je samo natjecanje završilo neriješenim rezultatom, 14:14. Onda je slijedilo "pripretavanje" u kojem smo opet bili izjednačeni. Posustali smo u zadnjem pitanju. Ovo nije kraj našeg natjecanja. Za dva tjedna imamo još jednu šansu.

Čestitke ekipi na hrabroj borbi i pokazanom znanju iz vjeronauka, povijesti, hrvatskog jezika i geografije!

vjeroučiteljica Ksenija Vilić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 4. 2021. 12:59

Naš Ljubičasti dan u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak o novoj našoj velikoj akciji - Ljubičastom danu i podršci oboljelilma od epilepsije...

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 4. 2021. 12:10

Iz ravnateljskog kuta - Superširitelji znanja

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o širiteljima i superširiteljima, o cijepljenju i problemima, o poznatoj krilatici - kruha (ili kolača!) i igara...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 4. 2021. 12:06

Rhea Novak, Gita i Darko Podhraški proglašeni najčitačima

Gradska knjižnica Samobor proglasila je najčitače (osobe koje su tijekom godine dana posudile i pročitale najviše knjiga). Ovu laskavu titulu na Odjelu za djecu i mlade ponijeli su učenici naše škole, sestra i brat Podhraški, Gita (1. a) i Darko (5. a) te Rhea Novak (2. a).

Prigodne nagrade uručile su im djelatnice samoborske knjižnice tijekom programa vezanog uz Noć knjige.

Velike čestitke Rhei, Giti i Darku, a detalji proglašenja mogu se pogledati na poveznici https://www.youtube.com/watch?v=Yrai4cHXBwA

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 4. 2021. 11:29

Danijel Dorotić osvojio nagradu samoborske knjižnice

Gradska knjižnica Samobor ovoga je tjedna provodila projekt Volim prirodu na Odjelu za djecu i mlade te su pripremili online kviz za kojeg su osigurali tri vrlo vrijedne nagrade (obiteljske ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera).

Kviz je završen - od ukupno 244 igrača, 104 je kviz riješilo sasvim točno, odnosno imali su svih 13 točnih odgovora. Slučajnim odabirom od tih 104, nagrade su dobili Karlo Stanić, Gabrijel Matijević i naš učenik 7. a razreda Danijel Dorotić!

Velike čestitke Danijelu, a obitelji želimo lijep obiteljski izlet u naš poznati nacionalni park!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 4. 2021. 13:05

Međunarodni HEAD projekt za ravnatelje - online

Ovoga je vikenda, u organizaciji POU Korak po korak, održan nastavak drugog modula međunarodnog HEAD projekta (zbog epidemioloških razloga "smješten" na Zoom) za ravnatelje škola iz Hrvatske na kojem je sudjelovao i ravnatelj naše škole Igor Matijašić. Ravnatelji su se tijekom dva dana bavili procesima promjene školske klime.

Sljedeća dva modula trebala bi se (ukoliko situacija bude dopuštala) održati uživo u Svetom Martinu na Muri (krajem svibnja) te Opatiji (početkom srpnja).

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 4. 2021. 12:49

Knjige za male Petrinjce

Da Bregana ima veliko srce, pokazali smo još jednom kada se cijela škola uključila u humanitarnu akciju Knjiga za male Petrinjce! U veljači kada smo započeli s prikupljanjem knjiga za učenike 1. OŠ Petrinja povodom Međunarodnog dana darivanja knjige, nismo očekivali da ćemo premašiti brojku kojoj smo težili. Naš je cilj ostvaren te smo prikupili preko 600 knjiga za učenike u Petrinji.

S obzirom na situaciju u kojoj su se našli naši prijatelji iz Petrinje, susret je odgađan sve do danas kada obilježavamo Svjetski dan knjige. Simbolično smo se baš na taj dan zaputili u Petrinju kako bismo im odnijeli sve što smo za njih pripremili. Osim spomenutih knjiga, odnijeli smo proizvode naše zadruge te radove naših malih keramičara, a kao i uvijek naša je kuharica Mirjana pripremila i nenadmašne slastice.

Naš susret održan je u njihovoj PŠ Hrastovica budući da matična škola više nije prikladan prostor za boravak. Dočekali su nas radosno i lijepo ugostili te su nam obećali uzvratiti posjet čemu se uistinu veselimo.

Zahvaljujemo još jednom svima koji su otvorili svoja srca i sudjelovali u našoj akciji, a najviše našim učenicima! Lijepo je bilo vidjeti osmijehe na njihovim licima, a sve to ne bi bilo moguće bez ove zajedničke podrške.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 4. 2021. 18:19

Tjedan planeta Zemlje

Dan planeta Zemlje obilježen je u našoj školi tijekom cijelog tjedna čitavim nizom aktivnosti – radili su se plakati, održavale radionice vezane uz zaštitu okoliša, sadilo cvijeće i stabla, izrađivali prigodni ukrasi…

Važno je napomenuti da su u svemu podjednako sudjelovali i djeca i odrasli – u školi nastojimo prenositi važne poruke i praktična znanja na mlađe generacije kako bi zajedno jačali svijest prema očuvanju prirodnog okoliša.

Škola za život...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 4. 2021. 07:59

Amalija Bošnjak osvojila 3. nagradu na natječaju posvećenom Ivani Brlić-Mažuranić

Za 130. obljetnicu zgrade škole i uz 147. obljetnicu rođenja slavne spisateljice, OŠ Ivane Brlić-Mažuranić (Ogulin) pokrenula je 1. likovno-literarni natječaj „Hvala ti, hvala, Ivano, za bajke prekrasan dar“ za sve osnovne škole Republike Hrvatske. U likovnom natječaju sudjelovalo je 49 škola, 167 učenika i 54 mentora, a u literarnom natječaju 36 škola, 86 učenika i 46 mentora.

Naša učenica 8. b razreda Amalija Bošnjak osvojila je 3. nagradu za svoj literarni rad "Ima li smisla?". Velike čestitke Amaliji i njenoj mentorici Valentini Mahović!

Amalijin rad nalazi se u privitku, a radovi učenika objavljeni su u biltenu koji se može vidjeti na poveznici https://issuu.com/ibmogulin/docs/bilten

 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 4. 2021. 08:44

Novim trajnicama ispunili školski kamenjar u Grdanjcima

Učenici PŠ Grdanjci i njihove učiteljice ovaj tjedan posvetili su planeti Zemlji. Uredili smo školski kamenjar novim trajnicama i posadili cvijeće u tegle na ulazu u školu.
 
Na taj način smo uljepšali naš okoliš i barem malo doprinijeli uljepšavanju našeg planeta. Sutra nas još očekuje radionica s različitim zadacima kojima ćemo osvijestiti važnost očuvanja ljepote planeta na kojem živimo.
 
Suzana Kos i Natalija Hrenek Prosoli - učiteljice u PŠ Grdanjci
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 4. 2021. 12:33

Započinje proljetno uređenje školskog vrta

Dolaskom ljepših dana započinju i radovi u našem školskom dvorištu. U narednom periodu nastojat ćemo zasaditi novo cvijeće, očistiti korov te urediti okoliš s posebnim naglaskom na učionicu na otvorenom. U sve radove uključit će se aktivno i učenici i djelatnici škole.

Danas su "probili led" petaši i njihova razrednica Marija Aščić koji su zasadili novo prekrasno stablo koje će krasiti prostor uz sam ulaz, a kuharici Mirjani Bencalić u sadnji cvijeća pomogao je i učenik 7. a razreda Marko Jazbinski.

Idućih dana (ako vrijeme bude dozvoljavalo) radovi na otvorenom se nastavljaju na obostrano zadovoljstvo...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 4. 2021. 18:31

Škola u Bregani u fokusu svetonedeljskog radija Vijest ima dokument u privitku

Danas će u programu svetonedeljskog radija gostovati ravnatelj naše škole Igor Matijašić. Najavljene teme razgovora su nastava u vrijeme pandemije te utjecaj online nastave na dječje zdravlje, ali i lijepe školske novosti iz Bregane - izgradnja sportske dvorane i dogradnja škole te nominacija za najljepšu hrvatsku učionicu na otvorenom.

Emisija se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 4. 2021. 07:01

Volim prirodu - online kviz za učenike

Gradska knjižnica Samobor u ovom tjednu provodi projekt Volim prirodu na Odjelu za djecu i mlade.Između ostalog, pripremili su online kviz na http://www.gks.hr/kviz za kojeg su osigurali tri vrlo vrijedne nagrade (obiteljske ulaznice za Nacionalni park Plitvička jezera).

Kviz će biti aktivan od danas 19.4. od 12 sati do petka 23.4. do 12 sati, a pobjednike kviza se odabire slučajnim odabirom (uzimaju u obzir samo one koji su na sva pitanja točno odgovorili). Sve upute o kvizu nalaze se na gore navedenoj stranici!
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 4. 2021. 11:43

Za svako dijete - osmijeh

Hrvatska pošta u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje već 14. godinu organizira likovni natječaj za učenike osnovnih škola u kojem učenici imaju priliku nacrtati motiv poštanske marke Republike Hrvatske na zadanu temu. Tema ovogodišnjeg natječaja za poštansku marku u povodu UNICEF-ova 75. rođendana je „Za svako dijete – osmijeh“.

Ovim projektom želi se potaknuti učenike te profesore likovne kulture i razredne nastave na izradu motiva poštanske marke. Tema ovog natječaja svake godine potiče djecu na likovno stvaralaštvo, ali, osim toga, uvijek pobuđuje i na promišljanje tema važnih za mladež.

Više na https://www.azoo.hr/natjecaj-za-odabir-likovnog-rjesenja-postanske-marke-rh-za-svako-dijete-osmijeh/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 4. 2021. 09:14

Izdana građevinska dozvola za dogradnju škole i novu sportsku dvoranu

(preuzeto s portala radio Samobora)

Osnovna škola Milana Langa u Bregani, sagrađena prije 60-ak godina, jedna je od najboljih škola u Hrvatskoj zbog čega se kontinuirano povećava broj učenika u školi, ali i potreba za dodatnim kapacitetima. Bio je to povod za sastanak gradskih dužnosnika i pročelnika te predsjednice Mjesnog odbora Bregana s ravnateljem škole na kojem je bilo riječi o tijeku projekta ulaganja u ovu školu.

-Grad Samobor je prepoznao vrijednost, ali i potrebe škole u Bregani. Stoga je započeo projekt dogradnje škole i izgradnje školske sportske dvorane koju učenici škole i stanovnici Bregane i te kako zaslužuju – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Željko Stanec. -Vratit ću se kojih pet godina unatrag, kad su na Tribini gradonačelnika ravnatelj Igor Matijašić i predsjednica Mjesnog odbora Maja Gračanin potaknuli izgradnju dvorane. Iskreno sam sretan što ćemo ovaj projekt realizirati – dodao je Stanec.

Više na http://www.radiosamobor.hr/2021/04/16/izdana-gradevinska-dozvola-za-dogradnju-skole-u-bregani-i-izgradnju-nove-sportske-dvorane/

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 4. 2021. 09:10

Zapisnik s 2. sjednice Vijeća roditelja Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 4. 2021. 08:39

Nastava u sljedećem tjednu (19. - 23. travnja 2021.) Vijest ima dokument u privitku

Odlukom Osnivača naše škole (Grada Samobora) svi učenici se od ponedjeljka vraćaju u školske klupe.

a) niži razredi ujutro, nastava počinje u 8 sati

b) viši razredi poslijepodne, nastava počinje u 14 sati

Odluka se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 4. 2021. 16:22

Postani Knjiguška!

Povodom Noći knjiga osmišljen je u našoj školi literarni, fotografski i likovni natječaj Postani Knjiguška!  Knjiguška je novo zaštitno lice Noći knjige, pripovjedačica, krojačica ljekovitih priča i iscjeliteljica za dušu. Na našem natječaju mogu sudjelovati svi učenici, a ideja je da se užive u lik Knjiguške kroz koju će predstaviti svoj literarni, likovni ili fotografski rad uzimajući u obzir temu Ljekovita moć knjige.

Postanite Knjiguška i ispletite svoju ljekovitu priču s Knjiguškom ili iskrojite stihove pjesme o zdravlju, naslikajte nove naslovnice svojih najdražih knjiga koristeći motive ozdravljenja i Knjiguške, fotografirajte kako knjiga i čitanje liječe dušu i tijelo!

Svoje radove možete predati svojim učiteljicama/učiteljima koji će ih proslijediti u knjižnicu ili ih šaljite na e-mail adresu: milang.knjiznica@gmail.com do 21. 4. 2021. Vaši kreativni radovi bit će objavljeni povodom Noći knjige 2021. na stranicama školske knjižnice.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 4. 2021. 11:54

Ravnateljski komentar za Telegram

Za članak Telegrama (autorice Dore Kršul) vezan uz cijepljenje odgojno-obrazovnih djelatnika svoj komentar dao je i ravnatelj naše škole Igor Matijašić

Više na https://www.telegram.hr/politika-kriminal/koliko-hrvatska-mari-za-obrazovanje-krece-cijepljenje-ljudi-u-turizmu-a-ucitelji-nemaju-pojma-kad-dolaze-na-red/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 4. 2021. 14:46

Naša učionica na otvorenom u konkurenciji za najljepšu u Hrvatskoj

I ove godine uključili smo se u natječaj "Najljepši školski vrtovi" koji provodi Hrvatska radiotelevizija (u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja). Podsjetimo, naša škola dobitnik je Zlatne povelje Hrvatske radiotelevizije za najljepši školski vrt u RH 2017. godine, a i PŠ Grdanjci osvojila je priznanje za najboljeg početnika među školskim vrtovima 2018. godine.

Ove godine prijavili smo se u kategoriji Najljepša učionice na otvorenome. Više na https://magazin.hrt.hr/mladi/prijavite-se-na-natjecaj-za-najljepsi-skolski-vrt-1101837

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 4. 2021. 13:08

Zajednička akcija naših učenika i učitelja u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak o našoj uskršnjoj akciji - bojanju velikih pisanica...

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 4. 2021. 12:26

Iz ravnateljskog kuta - Ispit zrelosti

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o velikoj tragediji tijekom blagdana i zrelosti društva u cjelini, o državnoj maturi i odgovornosti za pogreške...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 4. 2021. 12:17

Nastava od 12. do 16. travnja 2021. Vijest ima dokument u privitku

Nastava u idućem tjednu (12. - 16. travnja) organizirat će se na sljedeći način:

a) niži razredi su ujutro u školi, nastava počinje u 8 sati, nakon završetka nastave boravkaši odlaze u produženi boravak (model A)

b) viši razredi su ujutro online, nastava na daljinu počinje u 8 sati (model C)

U privitku se nalazi Odluka o organizaciji nastave.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 4. 2021. 13:32

Predavanje Aleksandre Gudlin Mićić na ŽSV učitelja razredne nastave

Prošle srijede učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić sudjelovala je kao predavač na Županijskom stručnom vijeću učitelja razredne nastave Šibensko – kninske županije. Skup se održao virtualno u Adobe Connect sobi, a na poziv njene drage kolegice Branke Pastuović s kojom već dugo surađuje kroz eTwinning projekte.

Tema polusatnog predavanja bila je Poticanje kreativnosti u nastavi Hrvatskog jezika. Učiteljica Aleksandra predstavila je rad svog 3. c razreda kroz nekoliko eTwinning projekata u kojima sudjeluju te zadatke u kojima se poticala kreativnost učenika. Prikaz prakse učitelja je već duže vrijeme jedan od najdražih oblika edukacije učitelja. Skup je protekao u vedrom i poticajnom okruženju i otvorio vrata za nove suradnje, ideje, projekte. 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 4. 2021. 12:04

Trećaši ukrasili parkić u Bregani

Učenici 3. b i 3. c razreda su zajedno sa svojim učiteljicama Zvjezdanom i Aleksandrom, u četvrtak ukrasili pisanicama, koje su sami izradili, stabla ukrasnih jabuka u parkiću kod tržnice u Bregani. U subotu su se ponovo okupili da obojaju i velike pisanice u parkiću,  a sve to povodom nadolazećeg blagdana Uskrsa. Akciji su se odazvali na inicijativu Mjesnog odbora Bregana i njihove predsjednice Maje Gračanin. 

Pisanice i boje nabavio je Mjesni odbor, a vrijedne ručice i dječja mašta izradila su prava mala umjetnička djela. Zadovoljstvo i veselje, nakon obavljenog zadatka, su se mogli isčitati na vedrim dječjim licima i licima roditelja koji su ih došli podržati.

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 4. 2021. 15:36

Sretan Uskrs svima!

Kad se male i velike ruke slože, sve se može!

Nakon što nam je Božidar Laušin poklonio velike pisanice, trebalo ih je najprije pripremiti i urediti za bojanje - pripremu je odradio domar Darko Celižić. Učiteljice Kornelija Turić Dorotić (za više razrede) te Jasmina Dadić i Josipa Tandarić (za niže razrede) dogovorile su zajedničku temu, a potom su učenici, zajedno sa svojim razrednicima, krenuli u oslikavanje. U međuvremenu je pristigao i drveni uskršnji zeko iz zagrebačkog zoološkog vrta (poklon ravnatelja Damira Skoka), a u konačnici smo dobili sjajan ukras za nadolazeće blagdane.

Pisanice i uskršnji zec zauzeli su središnje mjesto našeg školskog dvorišta i šalju univerzalnu poruku svima - sretan Uskrs žele vam učenici i djelatnici OŠ Milana Langa!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2021. 21:23

Prva lektira i odmah video-priča

Prva lektira u prvome razredu bila nam je Crvenkapica braće Grimm. Učenici su nakon obrađene lektire zajedno sa svojim roditeljima izradili i lutkice. Jako su se potrudili, a lutkice su strpljivo čekale svoju priliku i dočekale - Uskrs! Napravili smo dvije verzije ove priče, jednu s dva vuka, a drugu s lovcem ali ni jedna nije klasična! 

U našim Crvenkapicama se spominju zec, vukovi pozitivci...

Ako smo vas zainteresirali pogledajte dvije od ukupno pet video-priča na poveznici

https://www.facebook.com/profile.php?id=100011094753345

Sretan Uskrs svima želi 1. a i učiteljica Josipa Tandarić!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2021. 20:52

Pohvala i nagrada za naše učenike na likovno-literarnom natječaju

Na natječaju „Joža Horvat – književnik i moreplovac“ sudjelovali su i naši učenici u kategoriji likovnih i literarnih radova. Zajednička tema pojedinačnih natječaja bila je Razglednica djetinjstva.

Učenik 8. b razreda Adam Novak pohvaljen je za svoj literarni uradak Djetinjstvo (mentorica je Valentina Mahović), a učenica 6. a razreda Lara Keresman osvojila je 2. nagradu za svoj likovni uradak Moj svijet (mentorica je Josipa Pentić).

Čestitamo našim učenicima, a rezultate natječaja i virtualnu izložbu nagrađenih i pohvaljenih radova možete pogledati na stranicama OŠ Jože Horvata Kotoriba: http://os-jozehorvata-kotoriba.skole.hr/skola/jo_a_horvat_natje_aj

knjižničarka Ivančica Huđek

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2021. 20:41

Proljetno izdanje škole pršti pozitivom

Dolaskom proljeća i hol naše škole probudio se iz zimskog sna te zasjao u proljetnom izdanju! Za zečiće, tulipane, cvjetne livade i pisanice zaslužni su učenici koji pohađaju aranžersku grupu (učiteljica Jasmina Dadić) i njihovi mali kolege iz likovne grupe (učiteljica Josipa Tandarić).


Zahvaljujući njihovim radovima hol nam pršti pozitivom i lakše se kreće u novi radni dan!

učiteljica Josipa Tandarić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 4. 2021. 07:55

Prodaja keramičkih posudica za pisanice

Povodom nadolazećih blagdana, voditeljica naše učeničke zadruge - učiteljica Kornelija Turić Dorotić izradila je lijepe keramičke posudice za pisanice. Unikatni ukrasi mogu biti i dio vašeg blagdanskog stola - naručite ih odmah na naš mail ured@osmilanalanga.hr.

Cijena - prava sitnica, samo 40 kn!

Požurite jer količine su ograničene...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 3. 2021. 12:32

Besplatne radionice - rad s djecom s poteškoćama

POU Samobor u suradnji s Centrom za rehabilitaciju Mali dom  - Zagreb organizira ciklus besplatnih radionica za stručnjake i širu javnost na temu rada s djecom s poteškoćama. Ovisno o epidemiološkoj situaciji, radionice će se održavati u Centru za mlade Bunker ili online.

Za svaku radionicu potrebna je prijava putem on-line obrasca.

Prva u nizu radionica je 7. travnja u 17:30 sati Centar za mlade Bunker - Važnost rutina i rituala za djecu s razvojnim teškoćama (predavač - Nikolina Herceg Beljak, prof. logoped)

Prijave do 6. 4. na: https://forms.gle/S9XR7eUrKV9r3UUcA 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 31. 3. 2021. 10:18

Aktivan voditelj ili rođeni vođa?

Novi broj časopisa "Poslovni edukator" donosi tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom – Aktivan voditelj ili rođeni vođa?
 
U tekstu se govori o međunarodnom HEAD projektu i kreativnim radionicama koje su pojedini ravnatelji doživjeli svim osjetilima.
 
Tekst se nalazi u prilogu.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 3. 2021. 10:12

Umjetnost u zajednici - online izložba likovnih radova

Lkovni radovi naših učenika ponovno su odabrani za online izložbu!
 
Riječ je o inicijativi Umjetnost u zajednici, a našu školu svojim radovima predstavljaju Natalie Gregorič (8. c), Klara Fridrik (7. a) te Mia Lovreković, Laura Tadić, Elina Vrbančić i Laura Skok (6. b). Mentorica je Josipa Pentić. Osim što će njihovi radovi biti izloženi, svi učenici će dobiti i prigodne paketiće kao nagrade za sudjelovanje.

Čestitke učenicama i mentorici, a Izložba se može pogledati na ovim poveznicama http://bashart.info/online-izlozba-umjetnost-u-zajednici/http://bashart.info/inicijativa-umjetnost-u-zajednici-2/ 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 3. 2021. 15:05

Prijedlog za izbor predstavnika radnika u Školski odbor Vijest ima dokument u privitku

U prilogu je dokument - Prijedlog za izbor predstavnika radnika u Školski odbor.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 3. 2021. 15:00

Projekt DataDrive u Školskim novinama

U najnovijem broju Školskih novina objavljen je i članak naše učiteljice Nikoline Vidović o međunarodnom projektu DataDrive u kojem je sudjelovala zajedno s učiteljicom Andrejom Vlahović Gabrišom (ranije je sudjelovala i učiteljica Arijana Volmost).

Završni dio projekta, s obzirom na cjelokupnu situaciju, održan je na online.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 3. 2021. 12:09

Iz ravnateljskog kuta - Zoom naš svagdašnji

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o seminarima i skupovima ravnatelja na daljinu, putem Zooma-a...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 3. 2021. 12:00

Humanitarna akcija 3. b razreda

Učenici i roditelji 3. b razreda naše škole uključili su se u humanitarnu akciju prikupljanja paketa za učenike 4. razreda Osnovne škole Budaševo - Topolovac - Gušće iz Siska. Za svakog učenika je složen paket - školski pribor, higijenske potrepštine, slatkiši i igračke. Svaki učenik je u lijepo zapakiranu kutiju stavio i pismo podrške.

Osnovna misao nam je bila razveseliti primatelje dajući im do znanja da nisu sami te ih ohrabriti i pružiti im podršku. Pakete smo, zahvaljujući roditeljima, dostavili njihovoj učiteljici Sanji. Nadamo se da ćemo im uljepšati nadolazeći blagdan. 

učiteljica Zvjezdana Malović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 3. 2021. 16:26

Mirna i Mia sudjelovale na Županijskom natjecanju iz geografije

Ovoga četvrtka održano je Županijsko natjecanje iz geografije na kojem su sudjelovale i učenice naše škole - Mirna Glavinić (8. a) i Mia Andrejev (8. c). Mentorica je Sanja Rapljenović.

Učenici su na prijenosnim računalima pratili zadatke, a potom ih upisivali u pripremljeni obrazac. Povjerenstvo je potom ispravljalo dostavljene skenirane testove u OŠ Klinča Sela.

I Mirna i Mia uspješno su odradile svoje zadatke i plasirale se među deset najuspješnijih učenika s područja županije. Velike čestitke učenicama i mentorici Sanji na još jednoj odličnoj prezentaciji rada naše škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 3. 2021. 12:41

Drugi modul HEAD projekta za ravnatelje

Ovoga vikenda je održan drugi modul međunarodnog HEAD projekta za ravnatelje škola iz Hrvatske na kojem je sudjelovao i ravnatelj naše škole Igor Matijašić.  Dvodnevne radionice u organizaciji POU Korak po korak ovoga puta pokušale su odgovoriti na pitanja kako unaprijediti školsko ozračje i čemu, zapravo, služi škola.

Navedeni skup ravnatelja trebao se održati u Svetom Martinu na Muri, no zbog epidemioloških razloga "premješten je" na Zoom. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 3. 2021. 12:29

Ljubičasta podrška iz naše škole

Danas je u našoj školi obilježen „ljubičasti dan“ – podrška osobama koje imaju epilepsiju. Prijašnjih godina organizirali smo Ljubičastu biciklijadu (zajedno s Volonterskim centrom „Kad bi svi“ iz Samobora), a ove smo godine, zbog poznatih epidemioloških uvjeta, u tome bili spriječeni.

Ipak, suradnja između samoborske volonterske udruge i škole u Bregani nije se prekinula niti ove godine - istaknuli smo petnaestak ljubičastih majica na prostoru između škole i dvorane, u holu škole razvili baner s osnovnim podacima vezanim uz epilepsiju, a učenici i djelatnici škole fotografirali su se u ljubičastoj odjeći. Priključile su se i područne škole te učenici koji imaju nastavu u kući.

Ljubičasta podrška svima iz OŠ Milana Langa…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 3. 2021. 16:00

Petra i Alexander sjajni na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika

Jučer je održano Županijsko natjecanje iz engleskog jezika na kojem su sudjelovali i učenici naše škole - Alexander Relić i Petra Gović (8. b). Mentorica je Nikolina Vidović. Učenici su slušali zvučne zapise i rješavali test u matičnoj školi u Bregani, a Povjerenstvo je ispravljalo dostavljene skenirane testove u Zelini (OŠ Dragutina Domjanića).

I Petra i Aleksander smjestili su se u "gornjem domu" ljestvice poretka, štoviše oboje su imali postotak točnih odgovora 90%. Velike čestitke učenicima i mentorici Nikolini!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 3. 2021. 18:09

Ljubičasta suradnja s volonterskim centrom

Kad već zbog epidemioloških mjera ne možemo zajedno organizirati Ljubičastu biciklijadu kao prijašnjih godina, dogovoren je novi vid suradnje u povodu obilježavanja 26.ožujka -  "ljubičastog dana" u kojem se izražava podrška osobama koje imaju epilepsiju.

Volonterski centar "Kad bi svi..." iz Samobora (na čelu s Vesnom Jelinčić) s kojim naša škola ima dugogodišnju sjajnu suradnju danas nam je donirao petnaestak originalnih ljubičastih majica koje će krasiti naš zračni prostor između škole i dvorane.

Hvala im - veselimo se budućim zajedničkim susretima i projektima!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 3. 2021. 17:25

Naša škola ima ravnatelja-mentora

Sukladno novom pravilniku o napredovanju djelatnika škola, omogućeno je napredovanje i ravnateljima škola. Tu mogućnost je među prvima iskoristio ravnatelj naše škole Igor Matijašić, prikupio svu potrebnu dokumentaciju, a tročlana komisija nadležnih tijela izvršila je krajem siječnja uvid u rad ravnatelja na sjednici Učiteljskog vijeća.

Ravnatelj naše škole postao je tako ravnatelj - mentor, a s obzirom da nema mnogo ravnatelja koji su dosad napredovali, Bregana je ponovno po nečemu među prvima u Hrvatskoj...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 3. 2021. 15:15

Plešu, uživaju - čak i šivaju

Učenice 4. b razreda već četvrtu godinu uživaju plešući na svim priredbama i događanjima vezanim za i uz školu. S obzirom na situaciju vezanu uz COVID odlučile smo se na promjenu rada i uz ples uvele šivanje i naučile kako se služiti iglom i koncem. Htjele smo iskoristiti praktično s korisnim pa će naši mobiteli dobiti nove torbice. Od samih začetaka i mnogih bolnih uboda naše vesele torbice su ugledale svjetlo dana.

Svaka je posebna na svoj način i u nju je utkano mnogo početničkog truda. U našem satu miješa se red plesa, red šivanja, red smijeha i zabave. Želimo zajedničko vrijeme provesti što zanimljivije, različito, naprosto drugačije. Da smo uspjele, vidi se po našoj fotografiji koja govori više od riječi.

Već je pao dogovor da sljedeći rad bude vlastita lutka visilica. Da nam vrijeme bude što bolje iskorišteno, plešemo, šivamo i uz veliko veselje sretne smo i zadovoljne. Šaljemo fotku čim ostvarimo dogovoreno.

učiteljica Greta Mahović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 3. 2021. 07:16

Radovi Anastazije i Tene predloženi za državni LiDraNo Vijest ima dokument u privitku

Domaćin ovogodišnje Županijske smotre LiDraNo bila je OŠ Marije Jurić Zagorke (Vrbovec). Iz naše škole na županijsku smotru plasirala su se dva rada - Ima li...? Anastazije Debeljak (7. a) i Različitosti Tene Ratešić (7. b). Županijsko povjerenstvo predložilo je oba naša rada za državnu smotru!

Od ukupno sedam liternih radova koji su predloženi za korak dalje, čak dva dolaze iz naše škole - velike čestitke Anastaziji i Teni te mentorici Valentini Mahović!

Radovi naših učenica nalaze se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 3. 2021. 15:16

Prvašići zasadili proljetnice

Jučer su učenici 1. b razreda (razrednica Anita Ban) posadili proljetnice u pripremljene tegle ispred ulaza škole. Budući da trenutno uče o rastu i razvoju biljaka,  i oni su poželjeli posaditi proljetnice koje će krasiti školsko dvorište. 

Prava i istinska škola za život od malih nogu...
 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 3. 2021. 08:49

Podrška osobama s Down sindromom

Danas su djelatnici naše škole visoko istaknuli transparent podrške u povodu dolazećeg dana šarenih čarapa. Podsjećama, svake se godine 21. ožujka obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom kako bi se podigla svjesnost o potrebama i potaknulo otklanjanje bilo kakvih predrasuda o osobama s Down sindromom.

Toga se dana nose i šarene čarape, a time se šalje poruka o prihvaćanju različitosti.

Šarene čarape i velika podrška iz OŠ Milana Langa!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 3. 2021. 17:42

Sretan Dan očeva!

U nizu lijepih poruka vezanih uz današnji dan izdvojili smo jednu koju je osmislila učenica 4. c razreda Lucija Paić (razrednica Vlasta Vereš). Lucija je prekrasno opisala svog oca te mu uputila krasnu čestitku.

Svim očevima - sretan Dan očeva!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 3. 2021. 17:33

Petra Gović sudjelovala na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika

U srijedu je održano Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika. Učenici su slušali tonske zapise i rješavali testove u svojim matičnim školama (oni koji su u samoizolaciji u svojim domovima uz stalan nadzor članova Povjerenstva putem video-veze), a službeni domaćin bila je OŠ Posavski Bregi gdje su se jučer okupili članovi Povjerenstva koji su ispravili sve testove. Našu su školu na natjecanju predstavljali učenica 8. b razreda Petra Gović i njena mentorica Dijana Starčević.

Čestitke Petri i Dijani – državnom Povjerenstvu se upućuju svi testovi čiji je postotak riješenosti iznad 70%, a Petrin je među njima! Nakon što se objedine rezultati svih županija, odredit će se broj učenika koji će biti pozvani na Državno natjecanje iz njemačkog jezika.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 3. 2021. 16:57

Mara i Iris Maria sudjelovat će na županijskom LIK-u

Nakon što su u školama održana natjecanja iz likovne kulture (LIK 2021.) Povjerenstvo je odabralo najbolje radove koji će sudjelovati na županijskoj razini natjecanja (radovi će biti izloženi na online izložbi 22. ožujka). Među odabranima su i radovi koje potpisuju naše učenice - Mara Rozijan (7. c) i Iris Maria Šlatka (8. c). Mentorica je Josipa Pentić.

Domaćin ovogodišnjeg LIK-a je OŠ "Stjepan Radić" (Božjakovina).

Čestitke našim učenicama i mentorici - njihovi radovi nalaze se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 3. 2021. 08:18

Antonia Vrbančić stopostotno riješila kviz lovca iz Potjere

Iz Gradske knjižnice Samobor stižu prekrasne vijesti za našu školu. Objavu prenosimo u cijelosti:

Danas završava naš tjedan posvećen hrvatskom jeziku. Kviz Volim hrvatski, za koji je pitanja pripremio jedan od najboljih lovaca na točne odgovore Krešimir Sučević Međeral, upravo je zaključan. #Tkojeriješioriješioje! Od vas 150, dvije su spremne za Potjeru: 20/20 riješila je Antonia Vrbančić, učenica osmog razreda OŠ Milana Langa iz Bregane, a 19/20 Duška Jurić, mlada novinarka i "povremena" Samoborka. Čestitamo svima, a posebno Antoniji i Duški!
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 3. 2021. 10:41

Zelena čistka 2021.

Preko polovice stanovništva na Zemlji koristi Internet, no osim pozitivnog učinka na naša moderna društva, on stvara i vlastiti otpad. Prema istraživanjima, emisije CO2 povezanih s Internetom veće su od emisija svjetske zrakoplovne industrije.

Procjenjuje se da je IT sektor 2020. godine u prosjeku potrošio 7% svjetske proizvodnje energije i svake godine emitira 900 milijuna tona CO2. Predviđa se da će do 2025. godine spremišta podataka koristiti petinu sve proizvedene energije i postati jedan od najvećih onečišćivača.

Upravo iz navedenih razloga, svjesnost o zagađenju koje uzrokuju naše online navike postaje sve važnija tema, a akcije digitalnog čišćenja nove verzije akcija čišćenja okoliša današnjice.

Zagrijmo zglobove, razgibajmo teniske laktove i prionimo poslu brisanja megabajta. Kako?

  • obrišite nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme

  • odjavite pretplatu nepotrebnih mailing lista

  • prijavite svoje rezultate (ukupan broj obrisanih MB) kroz obrazac na webu globalne akcije.

Pridružite se novim generacijama okolišnih aktivista, onim digitalnim! Sudjelujmo i u 2021. u Globalnoj akcija digitalnog čišćenja – 20. ožujka.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 3. 2021. 07:24

I Luca je otišla u zasluženu mirovinu

Početkom ožujka u svoju zasluženu mirovinu otišla je naša vjeroučiteljica Luca Mihmić. Samozatajna učiteljica koja je godinama predavala vjeronauk u nižim razredima, uvijek okružena djecom, a učenici su je iznimno voljeli i poštivali zbog njene neposrednosti i topline. Uz sve navedeno, Luca je zbog svojih ljudskih kvaliteta bila i svojevrsni „dobri duh“ naše zbornice.

Izrazito aktivna bila je i u našoj župi – sve pričesti i krizme naprosto su bile nezamislive bez Lucine pojave, a njena dugogodišnja predanost omogućila je da organizacija svih manifestacija bude na najvišem nivou. Isto tako, svaki Dan kruha koji je bio obilježen u našoj školi imao je u sebi autorski Lucin „potpis“.

Želimo našoj Luci da uživa u danima koji su pred njom, a uspomene koje je ostavila u našoj školi zasigurno neće izblijediti…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 3. 2021. 09:56

Mara Rozijan sudjelovala na Županijskom natjecanju iz biologije

Jučer je održano Županijsko natjecanje iz biologije. Učenici su testove rješavali u svojim matičnim školama, a službeni domaćin bila je OŠ „Pavao Belas“ (Brdovec) gdje se sastalo Povjerenstvo koje je pregledalo sve radove učenika.  

Našu školu na spomenutom natjecanju predstavljali su učenica 7. c razreda Mara Rozijan i njena mentorica Valentina Martinček.

Čestitke Mari i Valentini - naša škola zabilježila je još jedan uspješan nastup na natjecanju županijske razine!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 3. 2021. 09:04

Naša škola u Vjesniku dobrih djela

U najnovijem Vjesniku dobrih djela (ožujak/2021.) svoje je mjesto pronašla i naša škola koja se aktivno uključila u Unicefov program „Škole za Afriku“.

Kako autori ističu - OŠ Milana Langa u Bregani jedna je od ustanova koje su se okušale u organizaciji virtualne izložbe, i to s velikim uspjehom! Osim što su mnogo učili, marljivi učenici izradili su pregršt kreativnih radova koje su izložili online, na internetskoj stranici škole i u virtualnoj učionici.

Posjetitelji virtualne humanitarne izložbe mogli su razgledati radove i odabrati svoj magnetić, straničnik, svijećnjak, komad nakita ili neko drugo djelo iz bogate ponude. Na ovaj su način učenici i djelatnici potaknuli velik angažman za djevojčice i dječake Madagaskara te prikupili čak 4.265,50 kuna za obrazovanje djece na Madagaskaru! Uspjeh su popratili i mediji s kojima su i sami učenici podijelili svoje iskustvo.

Letak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 3. 2021. 07:18

Novinari RTL-a snimili prilog u našoj školi

Kamera i mikrofon RTL-a opet su u učionici naše škole - razgovaramo o mogućem skraćivanju socijalne distance.

Večeras u 18,30, RTL Danas, prilog Zorane Čičak Kulić...

https://www.facebook.com/rtldanas

/videos/1403647129987619

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 3. 2021. 14:37

Zasnivanje radnog odnosa - kuhar/ica

Nakon provedenog natječaja i razgovora s kandidatima za zasnivanje radnog odnosa - kuhar/ica, odlučeno je da će s radom u našoj školi započeti kuhar Ivan Boroja (na određeno vrijeme do povratka djelatnice na rad).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 3. 2021. 12:30

Iz ravnateljskog kuta - Izbori su pred vratima

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića - o svim mogućim izborima, od onih lokalnih do izbora članova školskih odbora, od izbora vezanih uz cijepljenje do izbora srednje škole...

Test se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 3. 2021. 12:26

Dan ružičastih majica u 3. c

Ove godine su se učenici 3. c razreda zajedno s dvjesto projektnih partnera iz Albanije, Armenije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Italije, Portugala, Rumunjske, Sjeverne Makedonije, Srbije, Turske i Ukrajine priključile međunarodnom eTwinning projektu Dan ružičastih majica 2021/ Pink Shirt Day 2021. U projektu je bilo zamišljeno puno aktivnosti koje je trebalo realizirati do 24. veljače, kada je bio vrhunac projekta – na taj dan smo proveli dogovorene aktivnosti unutar razreda i održali jednu videokonferenciju s partnerima u kojoj smo prezentirali aktivnosti u projektu.

Krenuli smo s aktivnostima početkom veljače – naše prve aktivnosti su bile predstavljanje partnerima (učiteljica i učenici), upisivanje škole na karti i razmišljanje o simboliziranju Dana ružičastih majica. Sudjelovali smo u suradničkim aktivnostima: upisivali smo prve misli o projektu na umnu mapu s ostalim partnerima, dizajnirali ružičastu majicu, napravili osobnu iskaznicu razreda, izradili plakat projekta, izradili smo digitalnu  igricu koja je ušla u kolekciju igrica svih partnera, postavili fotografije koje su učenici napravili u alatu WordArt na forum u sklopu Twinspace projekta. Sigurnost na internetu je također bila jedna od važnih aktivnosti u projektu. Svi materijali nalaze se na Twinspaceu projekta u Google prezentaciji, Wakelet kolekciji videa, Virtualnom muzeju, blogu projekta koji će ostati trajan podsjetnik na sve aktivnosti u ovom hvalevrijednom projektu. Projekt ćemo nastaviti i iduće godine, kako su se izjasnili učenici u evaluaciji projekta.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 3. 2021. 12:17

Petra Gović plasirala se na Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika

Stigle su tablice pozvanih učenika na Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika. Među pozvanima je i naša učenica 8. b razreda Petra Gović. Mentorica je Dijana Starčević.

Čestitke Petri i mentorici Dijani! Županijsko natjecanje održat će se 17. ožujka, a domaćin je OŠ Posavski Bregi (učenici će test rješavati u svojim matičnim školama).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 3. 2021. 11:45

Stoti dan u školi

100. dan u školi je međunarodni projekt koji se obilježava sredinom veljače kao 100. dan polaska učenika u školu, a ove godine je okupno 165 partnera iz Hrvatske, Sjeverne Makedonije i Srbije. Učenici ga obilježavaju nizom zanimljivih i poticajnih aktivnosti kojima se kroz igru i aktivnosti istraživanja broja 100, želi potaknuti ljubav prema školi, školovanju i zanimljivom projektnom danu koji provode. Projekt je jednodnevni i proveli smo ga 19. 2. 2021. (100. dan) u školi.

Učenicima 3. c razreda  je ovo treća godina projekta, stoga smo pažljivo planirali aktivnosti. Naglasak smo stavili na sadržaje Prirode i društva jer smo baš u to vrijeme učili o prošlosti svoga zavičaja. Sve planirane aktivnosti sakupljene su u Wakelet kolekciji https://wke.lt/w/s/yxbksz

Proveli smo i niz drugih aktivnosti kroz integrirani radni dan i korelaciju među nastavnim predmetima: u aplikaciji AgingBooth fotografirali smo se kao stogodišnjaci, a zatim se i crtali, pronašli smo i ispisali 100 imenica, 100 glagola iz čitanke i napisali 100 riječi koje u sebi sadrže riječ STO, vježbali smo 100 pokreta, istražili novčanicu od 100 kn (važna osoba i građevina), crtali sebe na novčanici od 100 kn uz objašnjenje zašto su se našli na novčanici, istraživali događaje u Bregani koji su se dogodili pred 100 godina, izradili vremensku lentu 20. st. za upisivanje godina i događaja važnih za prošlost Bregane, upisali događaje i umetnuli fotografije u Jamboard, natjecali se u matematičkim igrama. Dan prepun aktivnosti, istraživačkog i timskog rada prožet veseljem i uzbuđenjem učenici su ocijenili odličnim ocjenama. Naravno da smo i ove godine izradili tradicionalne naočale i krunu, zapjevali himnu 100. dana škole prije početka aktivnosti. Sve smo još zaokružili fotografiranjem u našem, već tri godine starom, okviru.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 3. 2021. 09:35

Zapisnik sa 65. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik sa 65. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 3. 2021. 21:19

Uspješno okončan međunarodni projekt DataDrive

Ovog tjedna završen je međunarodni projekt DataDrive u kojem su sudjelovale naše učiteljice engleskog jezika Andreja Vlahović Gabriša i Nikolina Vidović. Ovaj je Erasmus+ projekt pokrenut 2018. godine, a zemlje partneri su Hrvatska, Belgija, Nizozemska, Poljska i Ujedinjeno Kraljevstvo. 

Svrha je projekta osposobiti sudionike za prikupljanje i obradu podataka te učinkovito služenje podacima radi unapređenja rada škola i kvalitete odgojno-obrazovnog procesa. Prva je radionica održana u studenom 2019. u Luksemburgu, druga u Belgiji u ožujku 2020., a zbog epidemioloških uvjeta, posljednja je radionica održana online, 11. i 12. ožujka 2021.

U sklopu radionice, naše su učiteljice pripremile anketu kojom će učenike viših razreda ispitati o zadovoljstvu nastavom na daljinu i oblicima rada tijekom te nastave. Analiza prikupljenih podataka poslužit će kao smjernica za unapređenje kvalitete nastave na daljinu u budućnosti. Sudionici projekta istaknuli su zadovoljstvo radionicama i višestruku korist od prikupljanja i obrade podataka u obrazovanju. Naša škola bogatija je za još jedno iskustvo koje će pridonijeti povećanju kvalitete rada na opće zadovoljstvo svih dionika odgojno-obrazovnog procesa.

Veselimo se budućim projektima!

učiteljica Nikolina Vidović

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 3. 2021. 20:18

Maja Vuković sudjelovala na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika

OŠ Pokupsko bila je ove srijede domaćin učenicima koji su najbolje riješili testove na školskim natjecanjima iz hrvatskog jezika. Županijsko natjecanje održano je u pomalo neobičnim okolnostima, uz maske i pridržavanje svih epidemioloških mjera.

Našu školu na spomenutom natjecanju predstavljali su učenica 8. c razreda Maja Vuković i njena mentorica Marija Aščić.

Čestitke Maji i Mariji na još jednoj uspješnoj promociji naše škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 3. 2021. 15:28

Mirna i Mia plasirale se na Županijsko natjecanje iz geografije

Stigle su tablice pozvanih učenika na Županijsko natjecanje iz geografije. Među njima su i naše učenice Mirna Glavinić (8. a) i Mia Andrejev (8. c). Mentorica je Sanja Rapljenović.

Bravo za učenice i mentoricu Sanju! Od sljedećeg tjedna sva županijska natjecanja održavat će se u matičnim školama tako da će Mirna i Mia svoj test 25. ožujka rješavati u Bregani (službeni domaćin županijskog natjecanja bit će OŠ Klinča Sela).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 3. 2021. 15:10

Riješite kviz lovca iz Potjere

Gradska knjižnica Samobor i ove godine obilježava Dane hrvatskog jezika  tjednom Volim hrvatski. Od 8. do 17. ožujka možete rješavati kviz Volim hrvatski za koji je pitanja majstorski „skrojio“ jedan od najboljih lovaca na točne odgovore Krešimir Sučević Međeral. Kviz se rješava online, na poveznici 

https://www.samobor.hr/knjiznica/

kviz-volim-hrvatski-n6701 

Za sve one koji će ozbiljno prionuti na posao i točno riješiti najviše pitanja, slijede i nagrade. Proglašenje najboljih očekujte 17. ožujka na mrežnim stranicama GKS -a.

Više na http://www.samobor.hr/knjiznica

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 3. 2021. 08:13

Karanfili za Dan žena

Današnji dan na svečan je način obilježen u našoj školi, kako onoj u Bregani tako i u svim trima područnima. Muški dio kolektiva sve je unaprijed organizirao, pripremio te prigodnim poklonom darivao sve djelatnice škole – učiteljice, stručne suradnice, pomoćnice u nastavi, blagajnicu, spremačice i kuharice, a nisu zaboravljene čak niti djelatnice koje su na bolovanju.

Karanfil i čestitka nastojali su razveseliti pripadnice ljepšeg spola i omogućiti ljepši početak novog radnog tjedna, a djelatnici su pazili i na stil odijevanja – danas su se u školi nosila odijela i kravate…

Svima od srca želimo sretan Dan žena!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 3. 2021. 14:18

Naš fašnik u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina (u rubrici Kutak za vaš trenutak) objavljen je i članak o tradicionalnom fašniku koji se svake godine održava u našoj školi (ovoga puta u specifičnim okolnostima).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 3. 2021. 10:39

Josipin simbol mudrosti na zidu knjižnice

Učiteljica Likovne kulture Josipa Pentić na samom je odlasku iz naše škole oslikala zid školske knjižnice. Prva je to u nizu slika koje će krasiti zidove naše knjižnice, a učiteljica je u dogovoru s knjižničarkom naslikala sovu kao simbol mudrosti i naše knjižnice.

S obzirom na epidemiološke mjere i uvjete rada, knjižnica još nije otvorena za sve učenike, ali do trenutka kada širom otvori svoja vrata, knjižnicu ćemo učiniti ugodnijim prostorom za boravak u njoj i čitanje knjiga.

Osim na zidu školske knjižnice, učiteljica Josipa ostavila je i neizbrisiv trag u srcima naših učenika i kolega s kojima je neumorno radila, poticala njihovu kreativnost uz iskrenu podršku.

Hvala joj na svemu!

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 3. 2021. 17:20

Razgovor za posao - kuhar/ica

Razgovor s kandidatima koji su se javili na natječaj za radno mjesto kuhar/ica škole obavit će se u petak, 5. ožujka u 14 sati.

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 3. 2021. 15:26

Alexander i Petra idu na Županijsko natjecanje iz engleskog jezika

Nakon školskih natjecanja iz engleskog jezika, Povjerenstvo je objedinilo sve rezultate i pozvalo najuspješnije učenike na županijsko natjecanje. Među pozvanima su i naši učenici Alexander Relić i Petra Gović (8. b). Mentorica je Nikolina Vidović.

Čestitke učenicima i mentorici Nikolini koji će sudjelovati na Županijskom natjecanju iz engleskog jezika 24. ožujka (domaćin je OŠ Dragutina Domjanića - Sveti Ivan Zelina).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 3. 2021. 07:32

Iz ravnateljskog kuta - Čitamo li (s razumijevanjem)?

Nova kolumna za Školske novine ravnatelja naše škole Igora Matijašića o godini čitanja, o dopisima i propisima, o (ne)razumijevanju pročitanog...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 3. 2021. 07:00

Školsko natjecanje iz geografije

Na ovogodišnjem školskom natjecanju iz geografije sudjelovalo je ukupno pet učenika osmih razreda - Mirna Glavinić (8. a), Amalija Bošnjak i Mihael Basa (8. b) te Mia Andrejev i Andrej Čalić (8. c). Mentorica svim učenicima je Sanja Rapljenović.

Županijsko natjecanje iz geografije održat će se 25. ožujka, a domaćin je OŠ Klinča Sela.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 3. 2021. 10:31

Međunarodni projekt za ravnatelje

Ravnatelj naše škole Igor Matijašić ovog je vikenda sudjelovao na prvom modulu međunarodnog HEAD projekta za ravnatelje škola iz Hrvatske. Organizator - POU Korak po korak organizirat će čitav niz radionica koje imaju za cilj osnaživanje ravnatelja za inkluzivno školsko ozračje.

Prvi od ukupno pet modula održan je u Mariji Bistrici.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 2. 2021. 21:51

RTL ponovno objavljuje prilog iz naše škole

Danas je na sat tjelesne i zdravstvene kulture koji se odvijao na školskom igralištu pristigla ekipa RTL-a koja je razgovarala s učiteljicom Sandrom Jurković. Tema – najava mogućeg uvođenja dodatnog sata TZK u osnovne škole.

RTL danas, večeras u 18,30 – prilog iz naše škole...http://www.facebook.com/rtl

danas/videos/127660655867602

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 2. 2021. 14:28

Radikalizacija mladih u Hrvatskoj

Naša bivša učenica Lucija Ptičar, u sklopu kolegija „Novinarstvo u međumedijskom okruženju“ na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu (zajedno s kolegama Anom Pleše Nevenom Stipčićem), objavila je na platformi "Novinar Z" projekt „Radikalizacija mladih u Hrvatskoj“ - opsežan rad koji obuhvaća intervjue, videozapise, reportaže, statističke podatke,  ankete...
 
U navedenom istraživanju sudjelovao je i ravnatelj naše škole Igor Matijašić, a kompletan projekt može se vidjeti na http://www.novinarz.online/radikalizacija-mladih.html
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 2. 2021. 12:29

O školi u Noršiću u programu Radio Samobora

Emisija samoborskog radija koja se bavi mjesnim odborima i gradskim četvrtima "Samobor je lepi varoš" ovoga puta za temu je imala dva susjedna mjesta - Jarušje i Noršić Selo. O područnoj školi u Noršiću govorio je ravnatelj naše škole Igor Matijašić.

Više na http://www.radiosamobor.hr/

2021/02/24/samobor-je-lepi-varos-jarusje-i-norsic-selo/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 2. 2021. 07:09

Langovci obukli ružičaste majice

Danas su se naši učenici i djelatnici ponovno u velikom broju odazvali sudjelovanju u hvalevrijednoj akciji. Kao što se zna, ideja o ružičastim majicama nastala je kao znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi kada su mnogobrojni učenici obukli upravo takve majice kako bi izrazili potporu zlostavljanom kolegi.

Posljednja srijeda u mjesecu veljači tako je postala Dan ružičastih majica, a Langovci su još jednom, baš kao i prijašnjih godina, obukli ružičastu majicu te tako poduprli i ovu globalnu akciju. Fotografije se mogu pogledati na https://www.facebook.com/

profile.php?id=

100011094753345

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 2. 2021. 14:41

Nakon vježbi evakuacije nastala i pjesma

Anastazija Debeljak (7. a) napisala je pjesmu povezanu s provedenim vježbama evakuacije. Naša učenica detaljno je kroz stihove sročila sve korake i pravila odgovornog ponašanja ukoliko dođe do neželjene situacije - potresa.

 

 

 

 

Potres

Tres! Tres! Tres!

Potres!

1. korak:

Nećemo paničariti,

Pod stol ćemo sjesti i ruke na glavu staviti.

2. korak:

Čekaj da se situacija smiri,

Na strašne se zvukove ne obaziri.

3. korak:

Brzo van izađi,

Pusto mjesto nađi.

4. korak:

Ostani vani, budi miran.

Uskoro će vam razred biti siguran.

5. korak:

Bravo vama! Odlični ste bili.

Strah od potresa porazili!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 2. 2021. 10:39

Naša ekipa osvojila 3. mjesto na vjeronaučnoj olimpijadi

I ove godine učenici naše škole sudjelovali su na Županijskom natjecanju iz vjeronauka – vjeronaučnoj olimpijadi (domaćin je bila OŠ Bistra). Iako je svaki učenik zasebno pisao svoj test u školi, djelovali su kao tim i osvojili sjajno 3. mjesto. Predstavnici naše škole bili su učenici 8. b Petra Gović, Mihael Basa i Antonia Vrbančić te Lena Petrinić iz 7. a (mentorica Ksenija Vilić).

Čestitke svim učenicima i vjeroučiteljici Kseniji na odličnom postignuću!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 2. 2021. 11:54

Uspješno odrađena još jedna vježba evakuacije

Danas je u našoj školi odrađena još jedna vježba evakuacije za učenike viših razreda. Za razliku od prošlih nekoliko puta kad je bio najavljen točan dan i sat vježbe, ovoga puta okolnosti su bile drugačije - i učenicima i djelatnicima je bilo najavljeno samo kojeg dana će se provesti vježba, no ne i točno vrijeme, a sama vježba je najavljena zvukom megafona.

Svi učenici i djelatnici su u najkraćem mogućem vremenu ispraznili školsku zgradu te smo uspješno odradili još jednu vježbu evakuacije. Sljedećeg utorka isto će se ponoviti i s učenicima nižih razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 2. 2021. 11:45

Školsko natjecanje iz njemačkog jezika

Danas je održano natjecanje iz njemačkog jezika na kojem je sudjelovala učenica 8. b razreda Petra Gović (mentorica Dijana Starčević).

Županijsko natjecanje iz njemačkog jezika održat će sve 17. ožujka, a domaćin je OŠ Posavski Bregi.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 2. 2021. 14:46

Maja Vuković izborila nastup na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika

Stigli su objedinjeni rezultati svih učenika s područja Zagrebačke županije koji su sudjelovali na natjecanju iz hrvatskog jezika. Iz priloženih tablica vidljivo je da se naša učenica 8. c razreda Maja Vuković (mentorica Marija Aščić) plasirala na županijsku razinu natjecanja.

Čestitke Maji i mentorici Mariji koje će sudjelovati na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika 10. ožujka (domaćin je OŠ Pokupsko).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 2. 2021. 12:55

Natječaj - kuhar/ica Vijest ima dokument u privitku

kuhar/ ica - 1 izvršitelj na određeno vrijeme s punim radnim vremenom

Detalji se nalaze u priloženom dokumentu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 2. 2021. 12:42

Mara Rozijan plasirala se na Županijsko natjecanje iz biologije

Županijsko povjerenstvo pregledalo je sve testove koje su rješavali učenici na školskim natjecanjima i napravilo objedinjenu listu najbolje plasiranih. Na toj listi nalazi se i naša učenica 7. c razreda Mara Rozijan (mentorica je Valentina Martinček).

Čestitke Mari i mentorici Valentini koje će sudjelovati na Županijskom natjecanju iz biologije 15. ožujka (domaćin je OŠ "Pavao Belas" Brdovec)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 2. 2021. 12:26

Školsko natjecanje iz matematike

Na ovogodišnjem natjecanju iz matematike sudjelovalo je ukupno 17 učenika - Paula Jug, Filip Budiselić, Tara Vitas, Lucija Fresl, Dolores Vrbančić, Antonio Majić (svi iz 4. a – mentorica Jasmina Dadić), Karlo Kalingar,  Petar Grdanjski, Vito Križan (4. b – mentorica Greta Mahović), Dominik Šaravanja, David Matijaščić, Lukas Vego, Ema Evdjenić, Lucija Paić (4. c – mentorica Vlasta Vereš), Hana Virag (5. a – mentorica Andreja Fabac), Laura Keliš (7. c – mentorica Helena Bišćan Motočić) i Filip Hrastinski (6. a mentorica – Maja Pritišanac Jug).

Županijsko natjecanje održat će se 29. ožujka, a škola-domaćin je OŠ Jakovlje.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 2. 2021. 09:22

Fašnik u doba pandemije

Iako epidemiološke prilike nisu dopuštale sve uobičajene karnevalske aktivnosti, u našoj je školi jučer ipak obilježen još jedan fašnik. Mnogobrojni učenici i djelatnici škole bili su vrlo maštoviti u kreiranju svojih maski pod općepoznatim samoborskim geslom "bedaki noriju saki dan, pametni samo na fašnik"!

Još jednom se potvrdilo - Langovci i fašnik vole se javno...

Obilje fotografija može se pogledati na http://www.facebook.com/profile.php?id=100011094753345

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 2. 2021. 08:07

Školsko natjecanje iz engleskog jezika

Na ovogodišnjem školskom natjecanju iz engleskog jezika sudjelovalo je ukupno troje učenika 8. b razreda - Amalija Bošnjak, Petra Gović i Alexandrer Relić (mentorica je Nikolina Vidović).

Županijsko natjecanje iz engleskog jezika održat će se 24. ožujka, a domaćin je OŠ Dragutina Domjanića (Sveti Ivan Zelina).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 2. 2021. 09:43

Bregana u crvenom u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je i članak o našoj akciji #nosi crveno koja je naišla na veliki odjek i među učenicima i među djelatnicima škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 2. 2021. 12:04

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

Nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića za Školske novine - o školskim natjecanjima i svemu što ona (ne) donose..

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 2. 2021. 12:00

Biramo maskotu Parka znanosti

U izbor za maskotu Parka znanosti u Oroslavju uključili su se i učenici naše škole. Među mnogobrojnim radovima u uži izbor ušao je i rad naše učenice 5. b razreda.

Na stranici https://www.facebook.com/parkznanosti možete pogledati sve radove i dati svoj doprinos - dovoljno je samo pritisnuti like ispod rada kojeg je osmislila Dorotea Nider.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 2. 2021. 08:36

Web stranica došla do pola milijuna pregleda

S današnjim danom brojač posjeta naše školske mrežne stranice prešao je brojku od 500 000. Od 1. siječnja 2015. kad je pokrenuta u ovom obliku trudimo se svakodnevno brzo i transparentno objavljivati sve novosti vezane uz učenike, učitelje, roditelje...

Čitatelji su već navikli da se do svih informacija vezanih uz školu može uvijek doći klikom na web stranicu. Brojka od preko 200 pregleda dnevno (u prosjeku) obvezuje da i nadalje budemo jednako učinkoviti, poput najboljeg školskog portala...

Čitamo se i nadalje!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 2. 2021. 08:05

Međugradska smotra LiDraNo Vijest ima dokument u privitku

Danas je u samoborskom Centru za mlade (Bunkeru) održana međugradska smotra literarnih, dramskih i novinarskih radova učenika s područja grada Samobora i Svete Nedelje. Domaćin ovogodišnje smotre bila je OŠ Rude, a LiDraNo se ove godine zbog epidemioloških uvjeta odvijao u pomalo neobičnim okolnostima (bez skupnih scenskih nastupa). Predstavnici naše škole bili su u kategoriji literarnog stvaralaštva - Tena Ratešić (7. b), Anastazija Debeljak (7. a) i Amalija Bošnjak (8. b).

Povjerenstvo je odlučilo da su se na županijsku smotru koja će se održati 17. ožujka u Vrbovcu plasirali radovi „Različitosti“ (Tena Ratešić) i „Ima li…?“ (Anastazija Debeljak).

Bravo za sve naše učenice – sudionice LiDraNa i njihovu mentoricu Valentinu Mahović!

Radovi naših učenica nalaze se u prilogu.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 2. 2021. 12:22

Školsko natjecanje iz likovne kulture - LIK

Jučer je održano natjecanje iz likovne kulture (LIK) koji je ove godine učenicima ponudio izazov zvan – kolagrafija, a nakon nekoliko sati predanog rada nastali su prekrasni učenički radovi.

U kontroliranim uvjetima, uz poštivanje svih epidemioloških mjera sudjelovalo je ukupno 12 učenika viših razreda: Adrijan Dorotić (5. a), Danijel Dorotić (7. a), Mara Rozijan (7. c), Antonio Dekalić (8. a), Petra Gović, Aleksander Relić, Marat Kos, Oliver Magdić Govedarica, Hrvoje Vrančić, Amalija Bošnjak (8. b) te Natalie Gregorič i Iris Maria Šlatka (8. c). Mentorica svim učenicima je Josipa Pentić.

Županijsko natjecanje održat će se 22. ožujka, a domaćin je OŠ „Stjepan Radić“ Božjakovina.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 2. 2021. 07:48

Školsko natjecanje iz biologije

Jučer je u našoj školi održano školsko natjecanje iz biologije na kojem je sudjelovala učenica 7. c razreda Mara Rozijan (mentorica je Valentina Martinček).

Županijsko natjecanje iz biologije održat će se 15. ožujka, a domaćin je OŠ "Pavao Belas" (Brdovec).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 2. 2021. 14:30

Obavijest za roditelje učenika u produženom boravku

Dobili smo pisanu potvrdu osnivača (Grada Samobora) po kojoj će roditelji od 1. prosinca 2020. plaćati manju cijenu produženog boravka. Umjesto dosadašnjih 500 kn, plaćat će se 24kn/dan po ostvarenom nastavnom danu (učenici koji nastavne dane provedu u samoizolaciji te dane neće plaćati). Budući da smo svima već podijelili uplatnice za 12. mjesec navedeno će se primijeniti na uplatnicama za 1. mjesec te umanjiti cijena i za prosinac.
 
Sukladno svemu navedenom, molim sve roditelje da do kraja ovog tjedna dođu u školu i potpišu dodatak ugovora u kojem je sve ovo vidljivo. Kad svi roditelji potpišu dodatak, poslat ćemo uplatnice za siječanj.
 
Za sva dodatna pitanja stojim na raspolaganju!
 
Igor Matijašić, ravnatelj
0917242472
 
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 2. 2021. 12:16

Školsko natjecanje iz hrvatskog jezika

Jučer je u našoj školi održano školsko natjecanje iz hrvatskog jezika na kojem je sudjelovalo 5 učenika osmih razreda - Petra Gović i Antonia Vrbančić (8. b) te Maja Vuković, Ana Lea Delimarić i Andrija Marković (8. c). Mentorice su Valentina Mahović i Marija Aščić.

Županijsko natjecanje iz hrvatskog jezika održat će se 10. ožujka, a domaćin je OŠ Pokupsko.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 2. 2021. 06:58

Langovci podržali akciju #nosicrveno

Kao i prošlih godina, danas je u našoj školi  obilježen „Dan crvenih haljina“ – zdravstveno-edukativna akcija koja se provodi prvog petka u veljači. Cilj ove opsežne akcije je podići svijest o specifičnostima moždanog udara u žena i potrebu promjena načina života.

Učenici, učitelji, pomoćnici u nastavi, stručni suradnici, administrativno i tehničko osoblje, ravnatelj – mnogi su se ponovno odazvali pozivu na zajedničku akciju, obukli danas crvenu odjeću i na taj način podržali ovu hvalevrijednu akciju. Crvena boja dominirala je u Bregani, ali i u područnim školama. Usprkos svim epidemiološkim uvjetima i pandemiji, još smo jednom svi zajedno pokazali da život ne smije stati..

Naša škola definitivno #nosicrveno!

Sve fotografije mogu se pogledati na http://m.facebook.com/people/O%C5%A1-Milana-Langa-Bregana/100011094753345#_=_

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 2. 2021. 15:43

Školsko natjecanje iz kemije

Jučer je u Bregani održano školsko natjecanje iz kemije na kojem su sudjelovala 4 učenika 7. a razreda – Klara Findrik, Lena Petrinić, Borna Grdović i Marko Matijašić (mentorica Valentina Martinček).

Županijsko natjecanje iz kemije održat će se 11. ožujka, a domaćin je OŠ Dubrava.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 2. 2021. 07:15

Zapisnik s 64. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik sa 64. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 2. 2021. 11:19

Školsko natjecanje iz informatike

S obzirom na trenutnu situaciju, na svim ovogodišnjim natjecanjima bit će manje učenika nego prošlih godina. Jučer su „led probili“ Lovro Tišlar i Marko Matijašić (mentorica Ivona Vrančić) na školskom natjecanju iz informatike.

Učenici 7. a razreda sudjelovali su u kategoriji Osnove informatike, a cjelokupno natjecanje organizirano je online.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 2. 2021. 07:13

Počinju natjecanja

Današnjim školskim natjecanjem iz informatike i službeno započinje ciklus natjecanja i smotri u ovoj školskoj godini. Vremenik natjecanja je tijekom vremena izmijenjen od početnog i nalazi se na poveznici http://www.azoo.hr/izmijenjeni-vremenik-natjecanja-i-smotri-u-skolskoj-godini-2020-2021-i-smjernice-za-provedbu/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 2. 2021. 10:19

Institucije koje (školski) život znače

Najnoviji broj časopisa "Poslovni edukator" donosi tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom – Institucije koje (školski) život znače.
 
U tekstu se pokušava govori o suradnji škola s Ministarstvom znanosti i obrazovanja, Agencijom za odgoj i obrazovanje, osnivačima škola, uredima državne uprave, centrima za socijalnu skrb...
 
Tekst se nalazi u prilogu.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 2. 2021. 10:12

O uspjehu Antonija Majića u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je i članak o uspjehu našeg učenika Antonija Majića koji je osvojio 1. nagradu na likovnom natječaju "Velikani hrvatske prošlosti".

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 2. 2021. 07:26

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

Nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića u Školskim novinama - o vječitoj dvojbi je li važnije znanje ili sposobnost...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 2. 2021. 07:24

Kamere ponovno u Bregani

Danas su se (nakon dva tjedna nastave na daljinu) učenici viših razreda vratili u školske klupe. Prva dva sata proveli su sa svojim razrednicima, a točno u 9 sati provedena je i vježba evakuacije.
 
Tijekom jutra u našu školu pristigle su i kamere - ekipa na čelu s novinarkom Sanjom Višticom snimila je ulazak učenika u školu, vježbu evakuacije, a svoju izjavu za središnji dnevnik dali su učenici 6. a Lana Pavlin i Petar Basa te njihova razrednica Maja Pritišanac Jug. Nova TV - večeras u 19,15 donosi i priču iz Bregane....
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 2. 2021. 11:06

Petra Jurišić među najboljim prirodoslovcima u Hrvatskoj

Među najboljim prirodoslovcima u Hrvatskoj je i "dojučerašnja" učenica naše škole.
Bravo, Petra Jurišić!  Ponosni smo na tebe i želimo ti još puno uspjeha u daljnjem školovanju...
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 1. 2021. 18:59

Izmjena voznog reda

Iz Autoturista su nam poslali sljedeću obavijest:

Od 01.02.2021. godine u primjenu ide novi izmijenjen i dopunjen vozni red (koji je bio u primjeni od početka školske godine 2020./2021. do 18.12.2020. godine) na lokalnim linijama na području Grada Samobora. 

Isti je prilagođen učenicima od 1 – 8 razreda, te učenicima srednjih škola. Na međužupanijskim linijama (linije prema Zagrebu) vozni red je dopunjen novim polascima.

Novi vozni red možete vidjeti na sljedećem linku:  https://www.autoturist.com.hr/izmijenjeni-vozni-red/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 1. 2021. 14:16

Vraćanje tableta

Prilikom povratka u školu u ponedjeljak 1. veljače, svi učenici viših razreda vraćaju tablete koje su zadužili od strane škole. Svi tableti će se tijekom ponedjeljka spremiti u informatičku učionicu (po već unaprijed dogovorenom rasporedu o čemu su obaviješteni svi razrednici), a svaki učenik će svojim potpisom potvrditi da je tablet vratio.

Navedeni tableti moći će se koristiti tijekom rada u školi, a ukoliko će u budućnosti biti organizirana online nastava, svaki učenik ponovno će zadužiti jedan uređaj.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 1. 2021. 10:06

Zapisnik s 53. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik sa 63. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 1. 2021. 15:20

U ponedjeljak 1. veljače svi učenici vraćaju se u školu Vijest ima dokument u privitku

Stigla je i službena odluka Osnivača (Grada Samobora) iz koje je vidljivo da se u ponedjeljak, 1. veljače svi učenici osnovnih škola s područja Samobora vraćaju u školske klupe (odluka se nalazi u privitku).
 
Sukladno rasporedu:
 
a) učenici od 5. do 8. razreda su na nastavi ujutro
b) učenici od 1. do 4. razreda su na nastavi popodne
 
Prvi sat u ponedjeljak učenici viših razreda će provesti sa svojim razrednicima, a točno u 9 sati bit će odrađena vježba evakuacije. Učenici viših razreda u ponedjeljak ulaze u razrede u jaknama i cipelama u kojima su došli u školu (ne idu do ormarića i ne preobuvaju se).
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 1. 2021. 13:58

Kap dobrote = Kapa na dar

U petak je u područnim školama Grdanjci i Novo Selo bilo veliko veselje. Svi učenici dobili su kapice na dar. Kape je ručnim radom, petlju po petlju, isplela učiteljica informatike Sanja Barbarić. Svaki učenik dobio je kapicu po želji, sam je odabrao boju i model. Još jednom se pokazalo da su djeca i učitelji u područnim školama jedna velika obitelj u kojoj vlada osjećaj pripadnosti, prijateljstva i bliskosti.

A biti učitelj je životna misija, a ne zanimanje.

- U ova teška vremena potresa i korone, nastave u školi i online, pomislila sam da bi bilo dobro učenike iznenaditi lijepom gestom. A znala sam da im se sviđaju kape koje ja nosim. Stalno o njima pričaju. Najveća nagrada za moj trud je osmijeh i sreća u očima djeteta. Kad to vidim, onda znam – vrijedilo je! – riječi su učiteljice Sanje.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 1. 2021. 07:53

Antonio Majić osvojio 1. nagradu na međunarodnom likovnom natječaju

Na međunarodnom likovnom natječaju „Velikani hrvatske prošlosti“ učenik 4. a razreda naše škole Antonio Majić osvojio je 1. nagradu u kategoriji učenika od 1. do 4. razreda (mentorica je Jasmina Dadić). Ove godine natječaj je organiziran jubilarni peti put, a usprkos nesvakidašnjim i zahtjevnim uvjetima, na natječaj je pristiglo čak 1213 radova.

U tako velikoj konkurenciji Antonio je osvojio prvo mjesto, stoga i on i njegova mentorica Jasmina zaslužuju velike čestitke!

Detalji o samom natječaju te izložba učeničkih radova nalaze se na poveznici http://os-gviteza-zg.skole.hr/vijesti?news_hk=5406&news_id=1771&mshow=878#mod_news

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 1. 2021. 19:46

Zamjenik načelnika stožera Civilne zaštite u našoj školi

Danas je našu školu posjetio zamjenik načelnika stožera Civilne zaštite Krunoslav Znika. Obišao je sve učionice razredne nastave, porazgovarao s učenicima i učiteljima o načinu postupanja prilikom potresa, provjerio je znaju li učenici koji broj treba zvati u hitnim slučajevima (112), a podijelio je i bojanke, križaljke te brošure vezane uz temu postupanja u nepredvidljivim situacijama.

Podsjetimo, u našoj su školi već odrađene dvije vježbe evakuacije ovoga tjedna (sutra je na rasporedu treća), a vježbe će se provoditi kontinuirano tijekom godine (jedanput mjesečno) kako bismo bili pripremljeni te pravovremeno reagirali u slučaju potresa.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 1. 2021. 14:56

Izmijenjen vozni red autobusa

Iz Autoturista su nam poslali obavijest o tome kako se od danas mijenja raspored pojedinih autobusnih linija (prvenstveno Samobor - Bregana).

Više na http://www.autoturist.com.

hr/izmijenjeni-vozni-red/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 1. 2021. 14:07

Izmijenjen vremenik natjecanja i smotri

Agencija za odgoj i obrazovanje na svojim je mrežnim stranicama objavila Smjernice za provedbu natjecanja i smotri učenika i Vremenik (izmijenjeni) natjecanja i smotri u školskoj godini 2020./2021.

Više na http://www.azoo.hr/izmijenjeni-vremenik-natjecanja-i-smotri-u-skolskoj-godini-2020-2021-i-smjernice-za-provedbu/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 1. 2021. 09:52

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

Nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića za Školske novine, prva u drugom polugodištu - o početku nastave na daljinu i blizinu, potresima, edukaciji i evakuaciji, Fuchsu i Plenkoviću...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 1. 2021. 07:16

Uspješno odrađena vježba evakuacije

Jutros je u našoj školi odrađena vježba evakuacije. Predstavnik Energo Inspekta Željko Otmačić najprije je svim djelatnicima škole ukratko objasnio proceduru postupanja u slučaju potresa, a potom je domar Darko Celižić podsjetio na plan evakuacije i ponovio smjerove najbržeg izlaska iz škole. U 9 sati je školsko zvono najavilo vježbu te su svi učenici i djelatnici su u vrlo kratkom roku napustili školsku zgradu.

Vježba evakuacije ponovit će se još nekoliko puta tijekom tjedna i u matičnoj i u područnim školama, a isto će biti odrađeno i po povratku učenika viših razreda u škole budući da su oni trenutno na nastavi na daljinu.

Vježbi evakuacije u Bregani prisustvovao je i zamjenik načelnika stožera Civilne zaštite grada Samobora Krunoslav Znika.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 1. 2021. 10:02

Christmas Programming & Greeting

U 3. c razredu završen je još jedan eTwinning projekt pod nazivom Christmas Programming & Greeting. Projekt se realizirao u adventu i okupio je 25 partnera iz Hrvatske, Turske i Srbije. Projektu se priključio još jedan razred naše škole – 1. b učiteljice Anite Ban.

Učenici su proveli aktivnosti kodiranja u sklopu globalnog događaja Hour of Code na stranici  https://code.org/learn. Aktivnost kodiranja koja je kod najvećeg broja učenika izazvala najviše zanimanja je Grinch Game http://grinchhourofcode.com/. Prvi puta smo se susreli s platformom/ programskim jezikom Scratch https://scratch.mit.edu/ u kojoj smo zajedno napravili animiranu božićnu priču/čestitku za naše partnere. Učenici su samostalno istražili aplikaciju Pixelart https://makepixelart.com/ i stvorili crteže s božićnom tematikom koje su ugradili u Wakelet kolekciju.

Zadovoljni i bogatiji za još jedno iskustvo i znanje iz područja programiranja završili smo prvo polugodište u božićnom duhu.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 1. 2021. 20:19

Virtualni sastanak ministra i ravnatelja škola

Ovoga petka (15. siječnja u 16 sati) održat će se virtualni sastanak ravnatelja škola s ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom.

Tema sastanka je početak nastave u drugom polugodištu.  

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 1. 2021. 12:14

Carla Mandić osvojila nagradu na međunarodnom strip-natječaju

Učenici naše škole sudjelovali su na 5. Međunarodnom festivalu dječjeg stripa “Igre za djecu u stripu”, a najuspješnija je bila učenica 5. a razreda Carla Mandić (mentorice Josipa Pentić i Marija Aščić). Njen strip našao se u krugu nagrađenih. Više na http://stripos.hr/2021/01/13/
 
Na  poveznici http://stripos.hr/
-u-stripu/mogu se pogledati i ostali radovi učenika naše škole.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 1. 2021. 07:55

Ravnatelj naše škole na Online TV

Danas će u emisiji ZZnamenka (emisija koja govori o znanju i cjeloživotnom učenju) gostovati ravnatelj naše škole Igor Matijašić koji će govoriti o poziciji ravnatelja u osnovnoj školi. Osim njega, gosti voditeljice Maje Jerčić su Sanja Srdić Jungić, voditeljica marketinga u "Hoću knjigu" i spisateljica te prof.dr.sc. Vesna Kovač, voditeljica poslijediplomskog specijlističkog studija za ravnatelje, Sveučilište u Rijeci.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 1. 2021. 07:44

Početak nastave u drugom polugodištu - viši razredi

U ponedjeljak (18. siječnja) počinje nastava u drugom polugodištu. Učenici od 5. do 8. razreda imat će nastavu na daljinu (online). Nastava počinje u 9 sati, a nastavni online sat trajat će 30 minuta (u tom vremenu učitelji su dostupni svim učenicima).

važno – u petak, 15. siječnja svi učenici viših razreda dolaze u školu zajedno sa svojim razrednicima i preuzimaju tablete. Raspored preuzimanja tableta je sljedeći:
8,00 – peti razredi
9,00 – šesti razredi
10,00 – sedmi razredi
11,00 – osmi razredi
 
Prilikom preuzimanja tableta oni učenici koji nisu vratili ključeve od ormarića vraćaju ih svojim razrednicima.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 1. 2021. 14:50

Početak nastave u drugom polugodištu - niži razredi

U ponedjeljak (18. siječnja) počinje nastava u drugom polugodištu. Učenici od 1. do 4. razreda imat će nastavu u školskim prostorima. Nastava počinje u 8 sati (PŠ Grdanjci u 7,30) i stalno će biti ujutro dok su viši razredi online.

 
Učiteljice uvode učenike u školu po već prije dogovorenom rasporedu, a učenici ulaze u razred u obući i odjeći u kojoj su došli (ne preobuvaju se niti presvlače - jakne stavljaju na stolice u razredu). Nakon završetka nastave boravkaši odlaze u boravak.
 
Prvi sat su u ponedjeljak razrednice same sa svojim razredima, a drugi sat se razrednicama priključuju i ostali predmetni učitelji ovisno o rasporedu. Tijekom drugog sata bit će odrađena vježba evakuacije.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 1. 2021. 14:38

Sanacija krovišta u PŠ Grdanjci

Paralelno s ulaganjima u matičnoj školi, nastojimo brinuti i o područnim školama. Tijekom ovih zimskih praznika intenzivno se radi i u našoj Područnoj školi Grdanjci. Mijenjaju se dotrajale letve i crijep na krovištu škole, a ispred ulaza gradi se potpuno nova nadstrešnica budući da je postojeća već bila u prilično lošem stanju.
Radove na sanaciji krovišta izvodi Tesarski obrt Perokrov iz Samobora.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 1. 2021. 13:35

Prvog dana nastave - vježba evakuacije

Prvog dana nastave u drugom polugodištu u našoj školi provest će se vježba evakuacije. Učenici će prva dva sata provesti sa svojim razrednicima (raspored će se prilagoditi) te će u sklopu toga provesti navedena vježba. Bit će uključeni i učitelji koji nisu razrednici te svi ostali djelatnici škole.

Važno je da, koliko je god to moguće, suzbijemo paniku i točno znamo kako treba postupati u slučaju nenadanih situacija.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 1. 2021. 13:04

U školi postavljen video-nadzor

Tijekom zimskih praznika naša škola dobila je video-nadzor. Sigurnosne kamere postavljene su tako da „pokrivaju“ sve važne unutarnje prostore hodnika i hola škole kao i vanjske prostore školskog dvorišta te tako daju dodatnu sigurnost u slučaju bilo kakvog pokušaja uništavanja školske imovine.

Radove je obavila tvrtka Video sigurnosni sustavi d. o. o. iz Velike Gorice.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 1. 2021. 12:55

Podrumska učionica dobiva vanjski ulaz

Kao što je i najavljeno, podrumska učionica naše škole uskoro bi trebala dobiti i svoj ulaz s vanjske strane. Započeli su radovi na izgradnji stepenica, mijenjaju se stare i dotrajale električne instalacije u samoj učionici, a obnovit će se i zidovi.

Time će ovaj prostor postati zasebna cjelina namijenjena ne samo potrebama rada učeničke zadruge i mnogobrojnih izvannastavnih aktivnosti, već i mogućnosti održavanja različitih sastanaka te kreativnih školskih projekata.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 1. 2021. 09:57

Zapisnik s 62. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik sa 62. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 12. 2020. 12:26

Zimski odmor učenika do 18. siječnja

S jučerašnjim danom završilo je prvo polugodište školske godine 2020./2021. Od danas (24. prosinca) započinje zimski odmor učenika.

Nastava u drugom polugodištu započinje 18. siječnja 2021. (ponedjeljak) – „viši“ razredi ujutro, „niži“ poslijepodne.

U slučaju loše epidemiološke situacije te odvijanja nastave na daljinu, svi će biti pravovremeno obaviješteni o eventualnim promjenama rasporeda.

Svim učenicima želimo ugodne zimske praznike!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 12. 2020. 10:37

Online prodaja zadruge - 2 780 kn

Naša online prodaja proizvoda zadruge naišla je na velik odjek te su se mnogi uključili u kupnju proizvoda koji su pripremili vrijedni zadrugari. Ukupno je prikupljeno 2780 kn, a sav novac će se namijeniti za nabavu novih materijala koje će UZ Plemka koristiti u svom radu.

S online prodajom nastavljamo opet sljedeće godine, a nadamo se da će skoro doći vrijeme kad će se proizvodi moći razgledati i kupiti na štandu naše učeničke zadruge.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 12. 2020. 10:33

Donacije školama u Africi - 4 265,50 kn

Uz donacije koji su roditelji direktno uplaćivali putem uplatnice objavljene na mrežnoj stranici, u našoj školi također su se prikupljale donacije namijenjene projektu „Škole za Afriku“. Zajedničkim snagama učenika, roditelja i djelatnika škole prikupljen je iznos od 4 265,50 kn koji je jučer uplaćen na račun UNICEF-a (Ureda za Hrvatsku) koji je organizator cjelokupnog projekta.

Zahvaljujemo svima koji su izrađivali proizvode namijenjene ovom projektu kao i svima koji su pomogli svojom novčanom donacijom!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 12. 2020. 10:03

Male želje velikog srca

Ovaj Božić nije poput prijašnjih, mnogo toga se promijenilo i za odrasle i za djecu. Naši užurbani životi na trenutke su stali, pogledi na svijet i prioriteti su se promijenili, ali nada i veselje u dječjim očima još uvijek su tu.

Anastasia's letter to Santa donosi stihove iz srca za bolje i mirnije sutra.  Male želje koje otkrivaju veliko srce i nadu. Iza svake kiše dolazi sunce, a i duga je prekrasan prizor. Never lose hope or the innocence of a child!

učiteljica Andreja Vlahović Gabriša

Dear Santa,

for Christmas I don't wish for a lot,

A piece of gum is enough.

I wasn't bad this year believe it or not!

But I admit this year has been rough.

 

I don't wish for computers and toys,

Perhaps a New year's Eve with not much noise?

Whatever I get I'll be happy still

But I beg of you Santa, don't let us get ill!

Anastazija Debeljak 7. a

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 12. 2020. 07:43

Pismo zahvale - Škole za Afriku

Na adrese učiteljica Aleksandre Gudlin Mićić i Sanje Rapljenović pristiglo je pismo koje prenosimo u cijelosti:

S iskrenom zahvalnošću javljam da su UNICEF-u stigle donacije koje su učenici i djelatnici OŠ Milana Langa, Bregana prikupili u sklopu programa Škole za Afriku i time pridonijeli zaštiti prava na obrazovanje najranjivije djece afričkog kontinenta!

Od srca hvala što ste se udružili u solidarnosti te svojom donacijom podržali stvaranje obrazovnih mogućnosti za djevojčice i dječake Madagaskara!

Prilika za obrazovanje prilika je za sretnije djetinjstvo i sigurniju budućnost, no milijuni najranjivije djece Afrike još uvijek ne mogu ostvariti svoje pravo na obrazovanje. Vaša donacija to pomaže promijeniti!

Vašu donaciju uložit ćemo u obnovu starih i izgradnju novih škola, sigurnih od vremenskih nepogoda, educirat ćemo nastavnike, osigurati kvalitetne nastavne materijale, podržati najsiromašniju djecu te provesti brojne druge aktivnosti kako bi obrazovanje bilo neizostavan dio odrastanja baš svakog djeteta Madagaskara.

Djelatnicima škole želimo od srca zahvaliti na ulaganju dodatnog truda kako biste obogatili školske dane svojih učenika i omogućili im da doprinesu boljim životnim šansama najranjivije djece Afrike te ozračju tolerancije i solidarnosti u našoj zemlji.

Ponosni smo što zajedno stvaramo svijet dostojan baš svakog djeteta!

Više u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 12. 2020. 07:24

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

Zadnja kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića za Školske novine u 2020. donosi rezime jedne neprirodne kalendarske godine - o dugotrajnom štrajku, nastavi na daljinu i blizinu, maskama i sredstvima za dezinfekciju, nuklearkama i/li školama...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 12. 2020. 07:20

Besplatno klizanje za učenike

Prenosimo obavijest ravnatelja Sportskih objekata Samobor Vladimira Čerkeza:

Dragi školarci, sugrađani, klizači i sportaši,

kako je zbog pandemije koja nas je pogodila, a izazvane virusom Covid-19, ograničeno bavljenje sportom i sportskom aktivnostima na inicijativu Grada Samobora, a uz financijsku pomoć Samoborskog sportskog saveza i uz organizacijsku pomoć Ustanove Sportski objekti Samobor omogućit će se besplatno klizanje svim učenicima grada Samobora.

Termini besplatnog klizanja bit će svakim radnim danom od 8,30 do 17,00 sati prema terminima rasporeda klizanja za vrijeme cijelih zimskih školskih praznika počevši od 24. 12. 2020. pa do 15. 1. 2021. (vikendi i praznici ne ulaze u navedenu kvotu slobodnih termina).

Više u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 12. 2020. 09:54

Raspored nastave na daljinu

U ponedjeljak 21. prosinca započinje nastava na daljinu (online) za sve učenike naše škole.

predmetna nastava (5. – 8. razred)

Nastava počinje u 8 sati i odvijat će se prema uobičajenom rasporedu za jutarnji turnus (sat traje 45 minuta). Učenici su obvezni prisustvovati nastavi, a svaki opravdani izostanak trebaju javiti razredniku.

razredna nastava (1. – 4. razred)

Nastava će se odvijati u jutarnjem terminu – učenici u dogovoru s razrednicama prate televizijski program (Škola na Trećem), a učiteljice će mailom slati obavijesti i zadatke za svaki dan.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 12. 2020. 08:52

Donacija - Škole za Afriku Vijest ima dokument u privitku

Poštovani,

u ime UNICEF-a svim djelatnicima želim iskreno zahvaliti na predanom radu za dobrobit učenica i učenika Vaše škole, kao i na ustrajnosti u zalaganju za dobrobit najranjivije djece Afrike! Znamo da nije lako i najiskrenije zahvaljujemo što, suočeni sa svim izazovima, za djecu uvijek dajete ono najbolje od sebe.

Budući da tradicionalna humanitarna okupljanja programa Škole za Afriku odgađamo za sigurnija vremena, uvodimo novu mogućnost doniranja za obrazovanje djece Madagaskara. Od sada će roditelji sa svojom djecom samostalno moći uplatiti donaciju, koja će se pribrojiti svim donacijama Vaše škole. Kako bi edukacija i osnaživanje djece ostali dio programa, osmislili smo zanimljive aktivnosti koje mogu prethoditi donaciji. Nadamo se da će one stvoriti prilike za još više veselih obiteljskih trenutaka i olakšati zalaganje za obrazovanje djece Madagaskara.

Letak za roditelje sadrži informacije o programu, a dokument OS Milana Langa_Bregana prijedlog aktivnosti i način uplate sredstava. Od srca zahvaljujem na plemenitoj suradnji kojom štitite prava djece, bez obzira na sve prepreke.

Uz tople pozdrave,

Ivana Delač

Schools for Africa and Volunteer Activities Coordinator

Tel: +385 1 3031 646; Fax: +385 1 2442 662; e-mail: idelac@unicef.org 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 12. 2020. 08:28

Od ponedjeljka počinje online nastava za sve razrede Vijest ima dokument u privitku

Odlukom osnivača škola (Grada Samobora) sve samoborske škole od ponedjeljka kreću s nastavom na daljinu. Navedena odluka odnosi se na sve razrede, od 1. do 8. Dakle, do kraja ovog tjedna nastava će se odvijati u školskim prostorima, a od ponedjeljka 21. 12. do srijede 23. 12. nastava će biti online.

Navedene odluke nalaze se u privitku.

Svi detalji vezani uz nastavu na daljinu bit će pravovremeno objavljeni na web stranici škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 12. 2020. 13:38

Četiri razreda od danas započinju nastavu na daljinu

Od danas (15. prosinca) četiri razreda "višeg" turnusa započinju s nastavom online. Jučer su obaviješteni svi roditelji učenika kojima su proslijeđene i sve informacije školske liječnice dr. Angelike Tičinović Ivančić, učenici će prema rasporedu (školski sat traje 45 minuta) pratiti nastavu poslijepodne, a o svim novim detaljima bit će obaviješteni od strane svojih razrednika.

Za sva dodatna pitanja možete se javiti ravnatelju škole - 091/7242472 (Igor).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 12. 2020. 07:27

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

Nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom kako zaključiti godinu? objavljena je u Školskim novinama. Govori o završnim školskim priredbama kojih nema, o izvannastavnim aktivnostima koje svaku školu čine prepoznatljivom, o online nastavi i duljim zimskim praznicima, o zaključivanju ocjena i broju pozitivnih/negativnih...

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 12. 2020. 07:23

RM@Schools - EIT Raw Material program (H2020)

Učiteljica likovne kulture Josipa Pentić te učiteljice Valentina Martinček (priroda, biologija i kemija) i Sanja Rapljenović (geografija i povijest), rado su se odazvale projektu projekt RM@Schools unutar EIT Raw Material programa (H2020), koje provodi Rudarsko- geološko naftni fakultet iz Zagreba u suradnji s Rudnikom sv. Barbara iz Ruda i Gradskom knjižnicom Samobor.

Cilj projekta je omogućiti samoborskim školama tj. njihovim učenicima i učiteljima, doticaj s jednom komponentom projekta i to konkretno s RM@Art Toolkit-om. RM@ArtToolkit je kutija u kojoj se nalaze pigmenti za pet boja, zajedno s dvije keramičke zdjelice (slične mužaru) u kojima se usitnjava ili miješa boja, ulje lana za osnovu boje te mali primjerci minerala od kojih su pigmenti dobiveni. U školu su pristigli svi potrebni materijali (RM@ArtToolkit kutija, slikarska platna, plakat te kamera koja snima 360 stupnjeva) za realizaciju projekta – navedeno su dostavili Silvija Turk iz Gradske knjižnice u Samoboru i Marko Cvetković s Rudarsko – geološko naftnog fakulteta.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 12. 2020. 10:41

Viktorovo pismo objavljeno u 24 sata

Učenik 3. c razreda Viktor Tucaković napisao je emotivno pismo ravnatelju, a tim su povodom našu školu posjetili novinari 24 sata te napravili prilog koji je danas objavljen u tiskanom izdanju spomenutih novina.

Više na http://www.24sata.hr/news/mali-viktor-napisao-je-pismo-ravnatelju-

igrali-ste-sa-mnom-sah-i-uvijek-ste-nasmijani-733425?

fbclid=IwAR1EcbRI0OS7kGjKYgB9b3EcrZOe

AfGo8ce9j0j9gPpZKtszUD7_eF3Tnck

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 12. 2020. 09:01

Učiteljica Sanja Rapljenović u programu Radija Sveta Nedelja

Učiteljica povijesti i geografije Sanja Rapljenović sudjelovala je u programu Radija Sveta Nedelja (emisija Put hrabrosti). U prostorijama Udruge branitelja 151. samoborske brigade razgovarala je s novinarkom Dianom Koller. Tema je bila koliko se i kako uči o Domovinskom ratu u školi te se govorilo o provođenju programa edukacije djece o ulozi 151. samoborske brigade u Domovinskom ratu (Da se ne zaboravi).

Emisija Put hrabrosti emitira se nedjeljom u 13, a repriza je u ponedjeljak u 19 sati.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 12. 2020. 14:01

Naši učenici za djecu Madagaskara

Učenici 3. c  s razrednicom Aleksandrom Gudlin Mićić i 8. b razreda s razrednicom Sanjom Rapljenović nositelji su humanitarno-edukativnog programa Škole za Afriku., a svojim su se radovima uključili i ostali učenici i učitelji naše škole. Tijekom školske godine kroz edukativne radionice učit će o dječjim pravima, toleranciji, poznavanju drugih i poštivanju različitosti. Humanitarnim akcijama prikupljat će sredstva za osiguranje boljeg školovanja djece Madagaskara.

"Kad nam je razrednica pokazala prezentaciju u kojoj smo vidjeli kakve škole imaju djeca na Madagaskaru, ali i koliko snažnu prijateljsku zajednicu imaju, znali smo da im želimo pomoći. Smišljali smo načine kako im vratiti osmijehe na lica i poboljšati njihovo školovanje. Na pitanje: "Hoćemo li im pomoći?", nismo ni u jednom trenutku pomislili reći NE.", rekla je Amalija Bošnjak, učenica 8. b razreda.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 12. 2020. 12:01

Zasnivanje radnog odnosa - tajnik škole

Nakon provedenog natječaja i razgovora s kandidatima za zasnivanje radnog odnosa - tajnik/ica škole zasnovan je radni odnos s Krešimirom Fijačkom, stručnim specijalistom javne uprave (na određeno vrijeme do povratka djelatnice na rad).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 12. 2020. 08:19

Zapisnik s 61. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik sa 61. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 12. 2020. 19:45

7. prosinca - Medni dan

Povodom obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara, danas se i u našoj školi (baš kao i u svim školama u RH) održao Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka. Svi učenici prvih razreda dobili su na dar staklenku meda i prigodnu brošuru "Pčelica Jelica i medo Edo", a tijekom sata razrednika bile su održane i radionice vezane uz dan posvećen medu.

Iako nam se, zbog poznatih prilika, sve više sužava izbor uobičajenih školskih aktivnosti, ipak se trudimo da neke tradicionalne prigode nastave sa svojim uobičajenim provođenjem...

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 12. 2020. 17:45

Večer matematike 2020.

Iako ove godine nije bila uobičajena kao prošlih godina, ipak se proteklog tjedna održala Večer matematike u našoj školi. Učenici razredne nastave uživali su, zajedno sa svojim razrednicama, u mnogobrojnim zanimljivim matematičkim pitalicama i rješavanju praktičnih zadataka na papiru, tabletu, računalu ili pametnoj ploči.

Svi se nadamo da će već sljedeća Večer matematike biti ponovno onakva kakva je bila tijekom prijašnjih godina - otvorena za sve roditelje i ućenike koji su odlazili iz jedne učionice u drugu i sudjelovali u mnogobrojnim radiconicama...

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 12. 2020. 12:00

Čizmice nestrpljivo čekaju

 „Ovo mi je bio najljepši sat u školi!“ ,  „Je li tko pomaknuo kazaljke na satu?, „Nije valjda već završio sat?!“  - bili su samo neki od komentara nakon sata razrednika na kojem smo šivali čizmice za dolazak svetog Nikole. 

To je samo jedna od aktivnosti projekta „Božić nekada i sada“ u koji su uključeni učenici 5. a razreda.  Projekt je započeo izradom adventskog vjenčića i stavljanjem grančica voćaka u vodu na Svetu Katu kako bi do Božića procvale.(jeste li znali za taj običaj?).

Svakoga dana imamo neki novi zadatak vezan uz blagdane u prosincu. Izrađivali smo ukrase za bor, pahuljice od papira, proučavali značenje imena, u adventskom kalendaru čeka nas još preostalih 20 zadačića. Učimo puno, ali sve se čini lakše kroz igru i praktičan rad. Oni najpričljiviji, postaju vrijedni, marljivi, koncentrirani… Umjesto riječi nastaju djela – uskoro će biti gotove i jaslice.

Započela je blagdanska čarolija u našem razredu!

učiteljica Marija Aščić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 12. 2020. 12:52

Kreće online prodaja proizvoda zadruge

U prilogu se nalaze proizvodi naše Učeničke zadruge Plemka koji su namijenjeni prodaji. Svi oni koje žele kupiti određeni proizvod, mogu ga naručiti mailom na ured@osmilanalanga.hr ili telefonom na 3375 – 396 te će istim putem biti obaviješteni o načinu preuzimanja.

Uz sve proizvode istaknuta je cijena, a svi kupci čija je narudžba u vrijednosti iznad 100 kn dobivaju na poklon platnenu vrećicu s logom škole.

Požurite – količine su ograničene!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 12. 2020. 09:31

EU Code Week PixelArt

Učenici 3. c razreda su i ove godine sudjelovali u Europskom tjednu kodiranja. Na stranici codeweek.eu/ prijavili smo četiri događanja. Jedan od tih događanja je bio u sklopu eTwinning projekta EU Code Week PixelArt u kojemu smo proveli nekoliko aktivnosti. Ove godine su učenici upoznali binarni sustav. Na veselje učenika, iskodirali smo početno slovo svog imena i napisali ga binarnim zapisom. Čitanjem binarnih zapisa i programa učenici su napravili prekrasne radove.  Povezali smo EU Code Week i Svjetski dan jabuke i kodirali jabuku. Zabavili smo se tehnikom PixelArt i naučili što su pikseli. Za kraj smo se okušali i u binarnoj abecedi – učenici su napisali svoje ime kodom i binarnim zapisom uz pomoć binarne abecede. Bilo je uzbudljivo i poučno, stoga ćemo i iduće godine sudjelovati u EU Code Week-u. Srećom, bliži se Hour of Code (Sat kodiranja) (7.12. – 13.12.) u kojemu ćemo uživati u čarima programiranja.

Učenici su evaluaciju projekta izvršili u aplikaciji Mentimeter – a ocijenili su ga najljepšim riječima.

                                                          učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 12. 2020. 10:19

Škola u blagdanskom ozračju

Nadolazeći blagdani uvjetuju polako i novo "ruho" naše škole. Grupa aranžera na čelu s učiteljicom Jasminom Dadić ukrasila je pano tik uz ulaz u školu, nabavljen je i veliki bor koji je postavljen u holu tek mu slijedi ukrašavanje i kićenje, a tijekom dana na velikom interaktivnom ekranu smjenjuju se božićne pjesme.

Iako ove godine zbog epidemiološke situacije neće biti tradicionalne božićne priredbe, ipak život teče dalje te nastojimo u našu školu unijeti barem dio božićne čarolije...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 12. 2020. 09:14

Međunarodni projekt o održivosti i korištenju prirodnih resursa

Uz posredništvo Gradske knjižnice Samobor i projektnog partnera u vidu Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta naša škola uključila se u međunarodni projekt RM@Schools koji za cilj ima popularizaciju i edukaciju kako bi znanstveno obrazovanje i karijera u području pridobivanja mineralnih sirovina postali privlačni mlađoj populaciji.

Naglasak je stavljen na održivost i učinkovito korištenje prirodnih resursa.

U sam projekt bit će uključeni zainteresirani učenici viših razreda te učiteljice Josipa Pentić (likovna kultura), Sanja Rapljenović (povijest i geografija) te Valentina Martinček (priroda, biologija i kemija).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 12. 2020. 07:31

Svaki ravnatelj može uspjeti

Najnoviji broj časopisa "Poslovni edukator" donosi tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom – Svaki ravnatelj može uspjeti.

U tekstu se pokušava odgovoriti na pitanje - kako poboljšati rad i podići razinu kvalitete škole.

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 12. 2020. 07:00

Dan sjećanja u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je i prilog iz naše škole vezan uz obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje.
 
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 11. 2020. 14:51

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

U najnovijem broju Školskih novina objavljena je nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom Čvrsti temelji ili kule u pijesku?
 
Tekst se nalazi u prilogu.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 11. 2020. 14:49

Zapisnik sa 60. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik sa 60. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 11. 2020. 08:20

Razgovor za posao - tajnik/ica škole

Razgovor s kandidatima koji su se javili na natječaj za radno mjesto tajnik/ica škole obavit će se u petak, 4. prosinca u 15 sati.

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 11. 2020. 18:26

Online prodaja proizvoda zadruge

S obzirom na nove epidemiološke mjere i nemogućnost organiziranja božićne prodaje proizvoda zadruge na prigodnom štandu, u mjesecu prosincu organizirat ćemo online prodaju. Tijekom sljedećeg tjedna bit će fotografirani i na mrežnoj stranici škole objavljeni svi proizvodi koji se mogu kupiti (pekmezi, sokovi, ukrasi, kalendari...), a potencijalni kupci javljat će se na školski mail i naručiti ono što žele kupiti. Na isti način bit će realizirana i prodaja vezana uz projekt Škole za Afriku.

Sav prikupljeni novac od prodaje proizvoda Učeničke zadruge Plemka bit će ponovno namijenjen za različite aktivnosti zadrugara i ostale školske potrepštine.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 11. 2020. 16:11

I naši učenici odlični Dabrići

Na međunarodnom natjecanju iz informatike i računalnog razmišljanja (Dabar 2020.) sudjelovali su i učenici naše škole. U ukupnom poretku, među 10% najboljih učenika iz cijele Hrvatske našli su Ivan Tomo Skender (kategorija MikroDabar) te Petar Vodopija, Relja Severović, Noa Beribak, Lovro Grdović, Viktor Tucaković i Petar Vapnar (kategorija MiliDabar).
 
Čestitke svim natjecateljima – a posebno treba istaknuti sjajan rezultat Petra Vodopije koji je ostvario maksimalan bodova, odnosno imao 100% riješen test!
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 26. 11. 2020. 07:44

Natječaj - tajnik/ica škole Vijest ima dokument u privitku

- tajnik škole - 1 izvršitelj na određeno vrijeme s punim radnim vremenom

Kandidat koji ostvaruje prednost pri zapošljavanju prema čl. 102. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN, 121/17) uz prijavu na natječaj dužan je osim dokaza o ispunjavanju traženih uvjeta, priložiti i sve dokaze o ostvarivanju prava prednosti prilikom zapošljavanja iz čl. 103. Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, navedenim na stranicama  na poveznici mrežne stranice Ministarstva hrvatskih branitelja (https://www.google.hr/search?source=hp&ei=RVGfW6SRCojosQGX0re4Bw&q=https%3A%2F%2Fbranitelji.gov.hr%2Fzaposljavanje-843%2F843.&oq=https%3A%2F%2Fbranitelji&gs_l=psy-ab.1.0.0l2j0i22i30k1l6j0.2463.9911.0.11979.18.18.0.0.0.0.111.1819.8j10.18.0....0...1c.1.64.psy-ab..0.18.1816...0i131k1j0i10k1j0i22i10i30k1.0.4n5BhQxhAyw.)

Detalji se naleze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 11. 2020. 08:27

Novi školski kalendar za 2021.

U pripremi za tisak je naš školski kalendar za 2021. Kao i obično, nastojimo upravo kroz kalendar napraviti presjek cjelokupne godine koja će uskoro biti za nama. Tako će se u novom kalendaru naći mnogobrojne aktivnosti koje vrijedi izdvojiti, a koje su podijeljene po mjesecima i stranicama - Svjetski dan kišobrana, Fašnik, Ljubičasti dan, eTwinning, Nastava na daljinu, Učionica na otvorenom, Učenici generacije, Prvašići spremni za školu, Knedlijada i likerijada, Berba jabuka u Noršić Selu, Svjetski dan animiranog filma i Naši gosti. Obilje lijepih fotografija kao podsjećanje na jednu iznimno specifičnu godinu...

Cijena jednog kalendara je 25 kuna, svoj primjerak možete unaprijed osigurati na školski mail ured@osmilanalanga.hr, a kalendari će se prodavati na štandu naše učeničke zadruge tijekom prosinca.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 11. 2020. 13:11

Školski medni dan

I ove godine obilježit ćemo Školski medni dan s hrvatskih pčelinjaka 7. prosinca povodom obilježavanja sv. Ambrozija, zaštitnika pčela i pčelara te se time uključiti u program koji se provodi u svim školama na području Republike Hrvatske.

Tom prilikom svi naši prvašići dobit će na poklon jednu staklenku meda te prigodnu edukativnu brošuru „Pčelica Jelica i medo Edo“.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 11. 2020. 07:41

20. studenog - Međunarodni dan djeteta

Međunarodni dan djeteta obilježava se 20. studenoga s ciljem boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece. Generalna skupština UN-a je 20. studenoga 1959. godine usvojila "Deklaraciju o pravima djeteta", a 1989. godine "Konvenciju o pravima djeteta".

Obilježavanjem ovog dana se želi senzibilizirati javno mnijenje i ustanove za potrebu zaštite maloljetnika te unapređenju dječjih prava.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 11. 2020. 07:18

Važna obavijest za roditelje - osiguranje učenika

Iz Euroherc osiguranja javili su nam da je ostalo još osamdesetak imena učenika čiji su roditelji na početku nastavne godine potvrdili da žele osigurati svoje dijete, no nisu izvršili uplatu. Podsjećamo – bilo je navedeno da će osiguranje početi teći s početkom školske godine (ukoliko se uplati do 1. 10.), a ako se uplata izvrši nakon  tog datuma, osiguranje počinje teći danom uplate.

Uplate će se primati do 1. 12. 2020., a  nakon toga će se (u slučaju uplate) novac vraćati roditeljima i neće se realizirati osuranje učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 11. 2020. 13:49

Naši animirani junaci u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina (u rubrici Kutak za vaš trenutak) objavljen je i prilog iz naše škole vezan uz obilježavanje Svjetskog dana animiranog fima.

Junaci iz crtića posjetili Breganu - više na http://www.skolskenovine.hr/

tjednik.aspx

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 11. 2020. 08:37

Bregana za Vukovar

Danas je u našoj školi obilježeno sjećanje na stradanje Vukovara i Škabrnje u Domovinskom ratu. Učenici su u pratnji svojih razrednika upalili svijeće i lampaše na stepenicama koje vode prema školi, a učenici osmih razreda ponovno su sudjelovali i na Satu povijesti iz Vukovara čija je ovogodišnja tema bila „Mir nebu nad Hrvatskom – 25. godina Oluje“ (naša škola već dugi niz godina aktivno se uključuje u spomenutu video-konferenciju s mnogobrojnim školama iz Hrvatske).

Svjetlost svijeća tijekom dana i noći – da se nikad ne zaboravi…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 11. 2020. 12:50

Aleksandra Gudlin Mićić predstavila našu eTwinning školu

Prošloga petka imali smo čast sudjelovati u webinaru „Predstavljamo eTwinning škole“ (na poziv eTwinning ambasadora Nataše Ljubić Klemše i Tomislava Pavlovića) Učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić predstavila je najzanimljivije eTwinning projekte koje provodi sa svojim učenicima, a oni su samo djelić svih projekata koji se provode u našoj školi. 

Zahvaljujući provedenim projektnim aktivnostima naša škola s ponosom nosi naziv eTwinning škola.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 11. 2020. 18:03

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

U najnovijem broju Školskih novina objavljena je nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom Mjesec brojki i slova.

Više na http://www.skolskenovine.hr/tjednik.aspx

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 11. 2020. 17:54

Nika Zorko osvojila 2. mjesto na likovnom natječaju

Na prvi likovni natječaj LAG-a SAVA pristigla su 104 rada učenika od 1. do 7. razreda iz osnovnih škola.  Kao što ističu organizatori, svi radovi bili su izrazito kreativni i svaki je bio poseban i lijep na svoj način, stoga je žiriju bilo iznimno teško odabrati tri najljepša i najkreativnija rada.

Među najuspješnijim radovima je i rad naše učenice 6. c razreda Nike Zorko koja je osvojila drugu nagradu - eksternu bateriju. Čestitke Niki i njenoj mentorici Josipi Pentić!

Radovi svih učenika mogu se pogledati na poveznici http://onedrive.live.com/?authkey=%21AEAqzy4udr%5FiBnw&cid=

FB504E8E5121416A&id=FB504E8E5121416A%2130519&parId=

FB504E8E5121416A%2129491&o=OneUp

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 11. 2020. 12:18

Proizvodi zadruge spremni za prodaju

Jutros su kuharica Mirjana Bencalić, pomoćnica u nastavi Maja Đurđica Halambek i ravnatelj Igor Matijašić pripremili proizvode naše zadruge namijenjene skorašnjoj prodaji uoči božićnih blagdana. Nakon berbe jabuka u Noršić Selu na ponudi će se naći mnoštvo svježe napravljenih sokova od jabuka, ali i razni drugi artikli po kojima je škola već poznata - likeri (naranča, višnja, piva...), sokovi (bazga, višnja...), pekmezi (šumsko voće, jagoda, jabuka...), te čaj od jabuke. Sve navedeno pakirano je u prigodnu ambalažu sa školskom etiketom.

Za svakog će se naći ponešto...

Planirano je i da se pripremljeno tijekom prosinca izloži na prodajnom štandu kako bi bilo dostupno potencijalnim kupcima po popularnim cijenama, a sav novčani prilog ponovno će se namijeniti za razne školske aktivnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 11. 2020. 12:11

Breganu posjetio najbolji učitelj na svijetu

Jučer je našu školu posjetio Dejan Nemčić, učitelj geografije koji će uskoro primiti nagradu kojom je i službeno proglašen najboljim učiteljem na svijetu. Inovativnost je njegov zaštitmi znak, a svojim učenicima nastoji omogućiti da uživaju svim osjetilima te ih virtualno vodi u sve zemlje svijeta odakle se javljaju uživo njegovi prijatelji, dovodi u razrede glazbenike koji dočaravaju zvuke svih kontinenata, a nerijetko poslužuje i jela određenih krajeva kako bi se učenici i na taj način približili zemlji koja se obrađuje na satu.

Dogovorena je buduća suradnja, a Dejan će (čim epidemiološke prilike budu dozvoljavale) održati predavanje za učenike naše škole i povezati ih sa školama u Africi kamo često odlazi kako bi učenicima u siromašnim zemljama ponudio bolje obrazovanje.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 11. 2020. 12:03

Erika Keliš sjajna na Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika

Erika Keliš, naša bivša učenica, sudjelovala je krajem listopada na odgođenom Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika za učenike osmih razreda. Erika je ostvarila peti rezultat, posebno vrijedi naglasiti da je broj njenih bodova ponovno bio iznad one magične granivce od 90% te joj (s obzirom na sve okolnosti tijekom ove godine) treba odati priznanje. Podsjetimo, Erika je i prošle godine sudjelovala na državnom natjecanju i osvojila 4. mjesto.

Velike čestitke Eriki i njenoj mentorici Mariji Aščić!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 11. 2020. 08:23

Profesionalno usmjeravanje učenika s primjerenim oblikom školovanja

Profesionalno usmjeravanje učenika osmih razreda s primjerenim oblikom školovanja održat će se u našoj školi sljedećeg tjedna, 17. studenog (utorak) s početkom u 9.30 sati. Testiranje (9.30-10.30), a potom i razgovori s učenicima održat će sukladno svim epidemiološkim mjerama.

Učenici poslijepodne dolaze na nastavu prema redovnom rasporedu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 11. 2020. 12:13

Interliber - Knjiga svuda i svima

Ljubitelji knjiga ove su godine ostali bez najznačajnijeg sajma u zemlji, Interlibera. Kako bi svima koji vole knjigu omogućili da do nje i dođu, Zajednica nakladnika i knjižara HGK osmislila je alternativno rješenje te će od 10. do 15. studenog 2020. održati virtualni sajam pod nazivom Knjiga svuda i svima.  

 

Incijativa pod nazivom 'Knjiga svima i svuda' sastoji se od online platforme na kojoj su zastupljeni nakladnici određenim izborom izdanja te njihovim webshopovima, dok se sama kupovina obavlja preko webshop kanala svakog pojedinog nakladnika ili njihovog partnera za prodaju. Osim online platforme, sastavni su dio projekta i knjižare diljem Hrvatske i to njih preko 120 koje su se priključile projektu nudeći tako nova izdanja do 20% popusta, a starija do čak 90%.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 11. 2020. 11:50

Ravnatelj naše škole na kavi s eTwinning ambasadorima

Na poziv eTwinning i Erasmus+ ambasadora Tomislava Pavlovića, ravnatelj naše škole Igor Matijašić ovoga će tjedna sudjelovati kao gost-predavač u webinaru "Organizacija rada škole u različitim modelima poučavanja" (u sklopu ciklusa webinara “Kava s eTwinning ambasadorima”).

 

Webinar će se održati u četvrtak, 12. studenog od 13 do 14 sati.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 11. 2020. 14:21

Najbolji učitelj na svijetu stiže u posjet našoj školi

Dejan Nemčić, učitelj geografije koji će ovoga mjeseca primiti nagradu za svoj iznimno kvalitetan rad (proglašen je najboljim učiteljem na svijetu) doći će do Bregane kako bi upoznao školu i naš način rada, a ravnatelj priprema i mnogobrojna pitanja za njega u sklopu intervjua za Školske novine. U nekim boljim vremenima sigurno bi on održao i neko predavanje za naše učenike na sebi svojstven način, no zbog epidemioloških uvjeta to će biti odgođeno za neka bolja vremena.
 
Iz malene Garešnice na vrh svijeta - Dejan je dokaz da treba vjerovati u snove i ustrajati na svom putu. Za takvog gosta niti datum dolaska ne može biti običan - gospodin Nemčić stiže u Breganu ovoga petka 13. u 15 sati!
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 10. 11. 2020. 09:15

Zapisnik s 59. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik s 59. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 11. 2020. 09:03

Zasnivanje radnog odnosa - hrvatski jezik, informatika, razredna nastava, razredna nastava u produženom boravku

Nakon provedenog natječaja i razgovora s kandidatima odabrani su sljedeći kandidati za zasnivanje radnog odnosa:

1. učitelj/ica hrvatskog jezika (1 izvršitelj/ica  na neodređeno vrijeme s 10 sati tjednog radnog vremena u PŠ Noršić Selo) - Romana Fabijanov, prof. hrvatskog jezika i književnosti

2. učitelj/ica informatike (1 izvršitelj/ica  na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom) - Ivona Vrančić, mag. edukacije filozofije i informatike

3. učitelj/ica razredne nastave u produženom boravku (2 izvršitelja/ice  na određeno vrijeme s punim radnim vremenom) - Sara Škiljan, mag. primarnog obrazovanja i Nikolina Kramarić, mag. primarnog obrazovanja

4. učitelj/ica razredne nastave u produženom boravku (1 izvršitelj/ca na naodređeno vrijeme s punim radnim vremenom) - Tomislav Palačković, mag. primarnog obrazovanja

5. učitelj/ica razredne nastave (1 izvršitelj/ica  na određeno vrijeme s punim radnim vremenom u PŠ Novo Selo) - Maja Talković Šikić, dipl. učitelj

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 11. 2020. 07:41

Dan jabuka u 3. c

Učenici 3. c razreda sudjelovali su već treću godinu za redom u eTwinning projektu Dan jabuka koji se obilježava 20. 10. Ovo je projekt kojega učenici jako vole!

Ove godine je ovaj projekt okupio čak 192 projektna partnera - projektni partneri iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Turske, Albanije, Rumunjske, Bosne i Hercegovine pa čak do Slovačke razmjenjivali su ideje i surađivali. Kroz mnoge aktivnosti učenici su upoznali: važnost jabuke u prehrani, koristi od jabuka, vrste jabuka, pisali pjesme o jabuci, jabuke dijelili prema obliku, boji i ukusu. Čak smo jabuku i kodirali.

Ove godine smo odlučili povezati Svjetski dan hrane i Dan jabuka. Učenici su pratili svoje prehrambene navike i istovremeno istraživali o važnosti jabuke i prikupljali materijale za obilježavanje Dana jabuka. Jabuke smo crtali, o jabukama smo pjevali i pisali Rondell pjesme. Pročitali smo bajku Jezik bilja i zvjeradi i odigrali kviz. Na redu je došao i sudoku s jabukama i aktivnost u kojoj su učenici kodirali jabuku. Sve aktivnosti zasladili smo jabučnim poslasticama.

Sve provedene aktivnosti zabilježili smo i na TwinSpace-u projekta. Veselimo se nastavku ovog projekta i iduće školske godine.

                                                                      učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 11. 2020. 17:49

Međunarodni dan bijelog štapa 2 Vijest ima dokument u privitku

Međunarodni dan bijelog štapa 2 je eTwinning projekt kojega smo ove godine proveli prvi puta u našem razredu. Učenici 3.c razreda su unutar projekta proveli mnoštvo aktivnosti koje su integrirane u školski kurikulum ali i u godišnji izvedbeni kurikulum.

Projekt je okupio 65 sudionika iz različitih zemalja. Projektni partneri iz naše domovine, Srbije, Bosne i Hercegovine, Portugala, Moldavije, Albanije, Rumunjske, Turske i Slovačke surađivali su na zajedničkim aktivnostima, ali i proveli samostalne aktivnosti u svojim školama, u svojim razredima.

učiteljica Aleksandra Gudlin Mićić

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 16:57

Obilježavanje Dana kravate u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina svoje mjesto našao je i prilog o obilježavanju Svjetskog dana kravate u našoj školi.

Svoju je kravatu dobio i Milan Lang...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 16:42

Knjižničarka Ivančica Huđek u programu radio Samobora

U emisiji "Škola života" koja je emitirana u programu radio Samobora gostovala je naša knjižničarka Ivančica Huđek koja je govorila o međunarodnoj suradnji naše škole sa školom u Indiji.

Emisija se može poslušati na http://www.radiosamobor.hr/

2020/11/02/

u-skoli-zivota-gostovao-svestrani-ucenik-nikolu-vujica/

(prilog iz naše škole počinje od 40. minute)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 16:15

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

U najnovijem broju Školskih novina objavljena je nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom "Sto dana ministra Fuchsa".

Tekst se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 16:10

Magdalenina "Hiža" u kajkavskom zborniku

Ove je subote održana 40. Smotra dječjeg kajkavskog pjesništva "Dragutin Domjanić", a po prvi je puta održana virtualno. Manifestacija je to koja podržava i potiče djecu na stvaranje poezije na kajkavskom narječju. Pjesma naše Magdalene Fresl „Hiža“ izabrana za  tiskanje u zborniku ovogodišnje Smotre te za javno izvođenje.

S obzirom na epidemiološke mjere, javno izvođenje prebačeno je na online verziju, stoga smo Magdaleninu recitaciju snimili te je poslali organizatoru, a ona je složena u kompilaciju te je možete pogledati na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=6txt3pgvs2c&t=2s (Magdalenina izvedba je oko 5. minute). Magdalenin uspjeh je tim veći jer je njezina pjesma izabrana među samo 28 pjesama za javno izvođenje te među 67 pjesama za tiskanje u zbirci, a ukupno je na natječaj pristiglo 257 radova iz 54 škole kajkavskog govornog područja.

Magdalenina pjesma nagrađena je knjigama sponzora izdavačke kuće „Alfa“. Organizator ove jubilarne 40. Smotre je Pučko otvoreno učilište Zelina.

učiteljica Valentina Mahović

Pjesma se nalazi u privitku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 07:31

Natalie i David naslikali priču za pohvalu

Na likovnom natječaju „Naslikajmo priču – bajke braće Grimm“ u organizaciji Gradske knjižnice Ante Kovačića iz Zaprešića sudjelovali su i predstavnici naše škole, a pohvaljeni su radovi učenika 8. c razreda Davida Novosela i Natalie Gregorič. Izložba nagrađenih i pohvaljenih radova održat će se na Odjelu za djecu i mlade GK Ante Kovačića u Zaprešiću.

Čestitke učenicima i mentorici Josipi Pentić!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 11. 2020. 07:26

Nove europske potvrde za izvrsnost rada

Zahvaljujući neumornoj učiteljici Aleksandri Gudlin Mićić koja sa svojim učenicima sudjeluje u mnogobrojnim međunarodnim projektima, naša škola nagrađena je s čak 10 Europskih oznaka kvalitete za izvrsnost rada!

Rad učenika, učiteljice i naše škole prepoznati su na najvišoj europskoj razini te smo bogatiji za nove potvrde sudjelovanja u eTwinning projektima.

Bravo za učenike 3. c i njihovu razrednicu!

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 10. 2020. 08:12

Posjet grobu Milana Langa

Jučer je organiziran odlazak na Gradsko groblje Samobor na grobno mjesto Milana Langa uoči Svih svetih. Posjetu su se priključile dvije učenice koje pohađaju Male knjižničare (Filippa Nutrizio Ćirić, Ena Matanović) te smo zajedno s domarom Alojzom Kosom uredile grobno mjesto, zapalile svijeće te postavile 2 predivna cvjetna aranžmana koja je pažljivo oblikovala naša kreativna školska kuharica Mirjana Bencalić. Cjelokupni posjet odrađen je uz strogo pridržavanje potrebnih epidemioloških mjera.

Po povratku nismo se tradicionalno  zaustavljali na kremšnitama, ali ćemo to svakako nadoknaditi čim nam prilike budu dozvoljavale.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 10. 2020. 07:06

Langovci odali počast poginulim braniteljima

Uoči blagdana Svih svetih, učenici osmih razreda naše škole (Mia Andrejev, Leon Petravić i Amalija Bošnjak) u pratnji učiteljice Sanje Rapljenović i ravnatelja Igora Matijašića zapalili su svijeće i položili bukete cvijeća uz spomenike poginulih branitelja, bivših učenika naše škole.

Najprije su odali počast braniteljima uz spomen-ploču koja je postavljena u školskom predvorju, a potom su se uputili do spomenika trojici poginulih branitelja iz Bregane koji se nalazi u samom središtu mjesta.

Zapaljene svijeće i položeno cvijeće kao simbol i dokaz da naša škola ne zaboravlja svoje bivše učenike koji su položili živote za domovinu…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 10. 2020. 10:10

28. listopada - Svjetski dan animiranog filma

U našoj školi danas smo prigodno obilježili Svjetski dan animiranog filma. Učenici i djelatnici škole obukli su majice s likovima iz crtića, školske prostore krasile su velike replike popularnih junaka animiranih filmova (Gargamel, Štrumfovi, Popaj i Oliva, Obelix, Spužva Bob, Lolek i Bolek…), a tijekom cijelog dana u holu škole je bio upaljen veliki ekran na kojem su se prikazivali animirani filmovi.

Oni stariji prisjetili su se na taj način svojih junaka iz mladosti, a učenici su uživali  gledajući u određenom dijelu dana crtiće po izboru. Fotografije u prilogu govore više od riječi...

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 10. 2020. 12:14

Razgovori s kandidatima za radna mjesta (hrvatski jezik, informatika, razredna nastava u produženom boravku, razredna nastava)

Razgovor s kandidatima koji su se javili na natječaje za radna mjesta obavit će se prema sljedećem rasporedu:

ponedjeljak, 2. studenog 2020.

a) učitelj/ica hrvatskog jezika - u 9 sati

b) učitelj/ica informatike - u 11 sati

utorak, 3. studenog 2020.

a) učitelj/ica razredne nastave u produženom boravku - u 9 sati

b) učitelj/ica razredne nastave - u 11 sati

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 10. 2020. 10:50

Nikolina i Lana - umjetnice Dunava

Na likovnom natječaju Postani umjetnik Dunava (organizator – Udruga za zaštitu prirode i okoliša „Zeleni Osijek“) u kategoriji izrade karte naše učenice 6. a razreda osvojile su zapažene rezultate. Nikolina Šlatka svojim je radom osvojila 2. mjesto, a rad Lane Pavlin zauzeo je 3. mjesto.

Inače, natječaj se odvija u zajedničkoj organizaciji Global Water Partnership Central i Eastern Europe-a (GWP CEE) i Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR). Sam natječaj potiče djecu da bolje upoznaju lokalne rijeke te kreativno izraze što okoliš predstavlja za njih.

Čestitke učenicima i njihovoj mentorici Josipi Pentić!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 28. 10. 2020. 07:49

Iz malene Bregane u veliku Indiju

Međunarodna udruga školskih knjižničara povodom Mjeseca školskih knjižnica omogućila je školskim knjižnicama obilježavanje listopada različitim aktivnostima i međunarodnim projektima. Naša se škola ove godine po prvi put priključila Međunarodnom projektu razmjene digitalnih straničnika. Kao škola-partner dodijeljena nam je Brainz Edu World School iz Indije što je izazvalo veliko oduševljenje naših učenika koji će sudjelovati u projektu koji vode školska knjižničarka Ivančica Huđek i učiteljica razredne nastave Zvjezdana Malović.

 

Rad na projektu započeo je korelacijom likovne kulture i školske knjižnice s učenicima iz 3.b i učiteljicom Z. Malović, a projektu su se priključila i trojica učenika iz 8.b. Naši učenici započeli su s izradom straničnika s motivima naše zemlje koji će se nadovezati na ovogodišnju temu Put do zdravlja i dobrobiti.

Cilj je projekta ostvariti suradnju s drugim školama razmjenom straničnika te na taj način promovirati našu školu.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 10. 2020. 14:09

Kako napraviti pečeni voćni čaj

Učenici 6. b razreda, učiteljice Valentina Martinček i Josipa Pentić te kuharica Mirjana Bencalić organizirale su jučer u školskoj blagovaonici malu radionicu u kojoj su naši đaci mogli naučiti sve tajne u pripravljanju slatkog pečenog čaja od jabuka.

Najprije su učenici sami ogulili jabuke, zatim je kuharica pripremila sastojke koje je pomiješala s jabukama (cimet, šećer, klinčići, limun, naranča, vanilin-šećer), a potom se navedeno stavilo u pećnicu.

Ukusan topli pripravak potom su učiteljice stavljale u male staklenke te će se zasigurno naći na nekom budućem prodajnom štandu naše zadruge na zadovoljstvo svih kupaca…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 10. 2020. 07:47

Predavanje - Prvoškolac i sve oko njega

Nakon Igora Kupresa još će jedan djelatnik naše škole održati predavanje u samoborskom Centru za mlade (popularnom Bunkeru). Riječ je o učiteljici razredne nastave Aleksandri Gudlin Mićić koja će podijeliti svoja dugogodišnja iskustva u radu s najmlađim učenicima.

Predavanje pod nazivom Prvoškolac i sve oko njega počinje u 18 sati (ponedjeljak, 26. listopada).

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 10. 2020. 08:24

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

U najnovijem broju Školskih novina objavljena je nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom Licenciranje - stvarnost ili mit?

Više na http://www.skolskenovine.hr/tjednik.aspx

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 10. 2020. 15:00

Dan jabuka u 5. a

Veselo je raspoloženje bilo jučer u 5. a  na obilježavanju Svjetskog dana jabuka. Nakon pregledanih zadaća i uputa što sve treba popraviti u pisanju recepata,  razgovarali smo što se može pripremiti od jabuka. Brojne su bile ideje, a za točne su odgovore učenici dobili  bombone s okusom jabuke.

Odigrali smo nekoliko igara, natjecali se u guljenju jabuka, a na kraju sata  rado smo skinuli maske i zasladili  se "brzom pitom" od jabuka koju nam je pripremila kuharica Mirjana.

učiteljica Marija Aščić
.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 10. 2020. 07:03

Prigodno obilježen i Dan kruha

Zbog nepovoljne epidemiološke situacije ove godine nismo bili u mogućnosti obilježiti Dan kruha kao što smo to činili godinama (blagoslov donesenog i uživanje u krušnim proizvodima). Ipak, da se tradicionalna manifestacija prigodno obilježi pobrinula se kuharica Mirjana Bencalić koja je ukrasila stol u holu škole.

Kao što se mnogo puta voli istaknuti - život mora nastaviti teći, a običaji ne smiju izumrijeti...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 10. 2020. 19:20

Ravnateljski komentar za Tportal.hr

Za članak Tportala vezan uz trenutnu situaciju i potencijalnu mogućnost prelaska škola na drukčiji model nastave svoj komentar dao je i ravnatelj naše škole Igor Matijašić. Više na https://www.tportal.hr/vijesti/

clanak/prelaze-li-skole-uskoro-na-online-nastavu-

zbog-alarmantnog-trenda-rasta-broja-zarazenih-

evo-sto-kaze-ministarstvo-a-sto-ravnatelji-20201019

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 10. 2020. 19:14

Anketa o animiranom filmu

Odvojite nekoliko sekundi vremena i ispunite našu anketu (desna traka naše web stranice).

28. listopada obilježava se Svjetski dan animiranog filma i tada ćemo predstaviti rezultate ankete.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 10. 2020. 09:17

Natječaji za radna mjesta - učitelj/ica (hrvatski jezik, informatika, razredna nastava, produženi boravak) Vijest ima dokument u privitku

1. učitelj/ica hrvatskog jezika – 1 izvršitelj/ica  na neodređeno vrijeme s 10 sati tjednog radnog vremena

2. učitelj/ica informatike – 1 izvršitelj/ica  na neodređeno vrijeme s punim radnim vremenom

3. učitelj/ica razredne nastave u produženom boravku – 2 izvršitelja/ice  na određeno vrijeme s punim radnim vremenom

4. učitelj/ica razredne nastave u produženom boravku – 1 izvršitelj/ca na naodređeno vrijeme s punim radnim vremenom

5. učitelj/ica razredne nastave – 1 izvršitelj/ica  na određeno vrijeme s punim radnim vremenom

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 10. 2020. 08:07

18. listopada - Svjetski dan kravate

U našoj školi danas smo ponovno na prigodan način obilježili Svjetski dan kravate. Prošle godine napravili smo najdužu školsku kravatu u Hrvatskoj (dugu čak 100 metara), a ove godine svoju kravatu dobio je i čovjek po kojem naša škola nosi ime, znameniti samoborski učitelj Milan Lang.

Uz njega, kao svojevrsni čuvari, s kravatom stoje i zaštitni znakovi naše knjižnice - Popaj i Oliva. Popularni likovi iz crtića na neki način najavljuju i Svjetski dan animiranog filma (28. listopada) koji će se u našoj školi obilježiti nizom aktivnosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 10. 2020. 08:13

Prilog o Erni Pjajčik u 24 sata

Novinari 24 sata napravili su zanimljivu priču o našoj učenici Erni Pjajčik koja sa samo osam godina već dizajnira i šiva odjeću za svoje lutke.

Više na https://www.24sata.hr/

lifestyle/erna-8-

sama-dizajniram-ali-i-sivam-

odjecu-za-svoje-barbike-722033

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 17. 10. 2020. 08:36

Igor Kupres o važnosti sporta za razvoj djece

U samoborskom Centru za mlade (Bunkeru) ovoga je ponedjeljka održano predavanje o tome koliko su igra i sport važni za kretanje djetata. Predavači su bili socijalna pedagoginja i predsjednica samoborske podružnice Centra inkluzivne potpore Idem Andrea Gašpar i naš pomoćnik u nastavi, profesor kineziologije Igor Kupres.

Navedeni predavači o istoj su temi svoja iskustva podijelili i sa slušateljima radio Samobora u emisiji "Kap znanja".

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 16. 10. 2020. 07:11

Naša škola i službeno postala eTwinning škola

Danas je u našu školu stigla službena zastava i plaketa eTwinning škole 2020.-2021. Prvenstveno zahvaljujući učiteljici Aleksandri Gudlin Mićić koja je „zakotrljala“ cjelokupnu priču (zajedno sa svojim učenicima sudjeluje u mnogim međunarodnim projektima), kao i suradnjom ostalih članova eTwinning tima, našu školu sada krasi prestižno europsko priznanje.

Svakako lijep podstrek za budućnost i prilika za uključivanje u nove zanimljive projekte namijenjene učenicima.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 10. 2020. 16:10

Tara, Erika i Jan - ponos Samobora

Na kraju svake nastavne godine učitelji biraju učenike generacije koji potom dobivaju svoj dio medijskog prostora u časopisu Naš Samobor. S obzirom na cjelokupnu situaciju, popis nije objavljen u ljetnom, nego u jesenskom izdanju gdje su objavljena imena i fotografije najboljih učenika samoborskih osnovnih škola.

Predstavnici naše škole u rubrici Ponos Samobora ove su godine Tara Ratešić, Erika Keliš i Jan Grdanjski.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 10. 2020. 11:42

VAŽNO - sufinanciranje školske kuhinje Vijest ima dokument u privitku

Roditelji/staratelji koji ispunjavanju uvjete za besplatnu školsku prehranu za djecu u riziku od siromaštva upućuju se na podnošenje pismenog zahtjeva radi oslobađanja plaćanja ili sufinanciranja prehrane u školskoj kuhinji.  Zahtjev se podnosi na temelju članka 3. Pravilnika o mjerilima i načinu sufinanciranja širih javnih potreba za učenike osnovnih škola s područja grada Samobora za školsku godinu 2020./2021.

U privitku se nalaze:
- UPUTE za ostvarenje financiranja/sufinanciranja prehrane u školskoj kuhinji za školsku godinu 2020.-2021.
- zahtjev za financiranje/sufinanciranje prehrane u školskoj kuhinji
- obrazac Privole uz Zahtjev za financiranje školske prehrane 

Popunjene i potpisane obrasce koji se nalaze u privitku. potrebno je dostaviti školi mailom na ured@osmilanalanga.hr ili donijeti osobno do 26. listopada 2020. (ponedjeljak).


Upravni odjel za društvene djelatnosti grada Samobora preuzet će podatke o prihodima i primicima ostvarenim u prethodna 3 mjeseca za sve članove kućanstva iz sustava Evidencije o dohocima i primicima Porezne uprave Republike Hrvatske te iste dostaviti školama.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 10. 2020. 09:11

Erika Keliš plasirala se na Državno natjecanje iz hrvatskog jezika

Objedinjene su tablice svih županijskih natjecanja iz hrvatskog jezika - naša (sada već bivša) učenica Erika Keliš plasirala se na državno natjecanje. Uspjeh je tim veći što je Erika i prošle godine sudjelovala na Državnom natjecanju iz hrvatskog jezika i ostvarila sjajno 4. mjesto! Državna razina natjecanja održat će se 27. listopada.

Velike čestitke za Eriku i njenu mentoricu Mariju Aščić! S nestrpljenjem čekamo rezultate s državne razine...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 13. 10. 2020. 12:03

Mirna Glavinić plasirala se na Državno natjecanje iz geografije

Pristigle su objedinjene tablice svih županijskih natjecanja iz kojih je vidljivo da se Mirna Glavinić u kategoriji učenika sedmih razreda plasirala na Državno natjecanje iz geografije. Podsjećamo, Mirna je sudjelovala na Županijskom natjecanju iz geografije ("domaćin" je bila Osnovna škola braće Radića - Kloštar Ivanić) te se po broju osvojenih bodova svrstala u red učenika koji su se plasirali "stepenicu više". Državno natjecanje iz geografije održat će se 23. studenog 2020.

Bravo za Mirnu i njenu mentoricu Sanju Rapljenović! Nadamo se i lijepim vijestima s državnog natjecanja...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 12. 10. 2020. 09:50

Jan Grdanjski četvrti na Državnom natjecanju iz informatike

Na Državnom natjecanju iz informatike provedenom 5. i 6. listopada (online), naš (sada već bivši) učenik Jan Grdanjski osvojio je izvrsno 4. mjesto!

Jan je sudjelovao sa svojim projektom u kategoriji Razvoj softvera gdje je predstavio softverski rad napravljen u programskom jeziku Python pod nazivom 'Školski Pomoćnik'.  Za taj projekt Jan je imao odličnu ideju i potpuno samostalno napravio program, prezentaciju, dokumentaciju i aplikaciju.

Aplikacija 'Školski Pomoćnik' može se koristiti u nastavi i učenju u svim nižim razredima osnovne škole, u nastavi matematike i informatike, a ima mogućnost proširivanja i na sve ostale predmete. „Pomoćnik“ je edukativna igrica kojom se mogu obučavati, uvježbavati i testirati učenici u različitim područjima.

Velike čestitke Janu i njegovoj mentorici Sanji Barbarić!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 10. 2020. 08:32

Prilog o Knedlijadi u Školskim novinama

Naša tradicionalna Knedlijada i likerijada, koja je ovoga rujna održana četvrtu godinu zaredom, našla je svoje mjesto i u najnovijem broju Školskih novina.

U rubrici Kutak za vaš trenutak objavljeni su tekst i fotografije druženja na školskom igralištu...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 10. 2020. 08:20

Erika četvrta, a Patricija peta na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika

Na Županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika („domaćin“ je bila Osnovna škola "Vladimir Nazor" – Pisarivina) sudjelovale su i naše, sada već bivše učenice te ostavrile odlične rezultate. 

Erika Keliš osvojila je 4. mjesto, a Patricija Mihelić bila je peta.  

Velike čestitke učenicama i mentorici Mariji Aščić!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 10. 2020. 10:14

Nova kolumna - Iz ravnateljskog kuta

U najnovijem broju Školskih novina objavljena je nova kolumna ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom (St)ruka (st)ruci....

Više na http://www.skolskenovine.hr/tjednik.aspx

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 10. 2020. 08:59

Berba jabuka u PŠ Noršić Selo

Pedesetak ljudi (odraslih i djece) uživalo je na čistom noršićkom zraku, nabralo mnoštvo jabuka i provelo jedno prekrasno subotnje prijepodne u prirodi...

Svi su nabrali ponešto jabuka za doma, dio će ostati u školi za kolače i kompote, a dio ćemo odvesti u sigurne kuće i staračke domove našega grada. Stare i ukusne sorte jabuka tako nisu propale već će mnogima biti u slast!

Opet je jednoglasno zaključeno - ovakvih nam druženja treba čim više!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 10. 2020. 07:13

Svjetski dan osmijeha - 2. listopada

Danas se obilježava Svjetski dan osmijeha koji, kao što je poznato, smanjuje razinu stresa. Budite danas vedri i nasmijani - posebno svi djelatnici škole.  Kao što je jednom prilikom rekao prerano preminuli Josip Prudeus: "Učitelj koji se ne smije, u razred ući ne smije!"

Stoga, osmijeh na lice...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 10. 2020. 11:20

Još 179 novih tableta pristiglo u našu školu

Ministarstvo znanosti i obrazovanja omogućilo je našoj školi još 179 tableta za učenike koji su danas dostavljeni u Breganu. Budući da su naznake iz CARNET-a da bi u vrlo skoroj budućnosti trebala zaživjeti i bežična mreža u cijeloj školi, sigurno je da će i učenici i učitelji moći nesmetano koristiti sve prednosti nove tehnologije. 

Naša škola odavno prati moderne trendove, ovo je samo još jedan korak u cilju bolje opremljenosti - na zadovoljstvo svih...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 10. 2020. 10:55

Krenulo ispitivanje tla za novu dvoranu

Na prostoru između naše škole i vrtića počela je priprema za dugoočekivanu - novu sportsku dvoranu! Prvi koraci su napravljeni, projekt i dokumentacija su u fazi realizacije, a ovih dana krenulo je i ispitivanje tla na mjestu na kojem bi trebao "niknuti" objekt koji će u budućnosti moći koristiti učenici škole i svi sportski zaljubljenici.

Ne treba uopće napominjati koliko svi u Bregani i okolici željno iščekuju realizaciju navedenog. Počelo se kopati što je sjajan znak i nagovještaj onoga što slijedi...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 10. 2020. 09:02

Mirna Glavinić treća na Županijskom natjecanju iz geografije

Na Županijskom natjecanju iz geografije („domaćin“ je bila Osnovna škola braće Radića – Kloštar Ivanić) naša učenica Mirna Glavinić osvojila je 3. mjesto u kategoriji učenika sedmih razreda. Svi učenici pisali su ispit u svojim matičnim školama, a potom ih slali županijskom povjerenstvu.

Bravo za Mirnu i njenu mentoricu Sanju Rapljenović!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 10. 2020. 08:36

Zapisnik s 1. sjednice Vijeća roditelja Vijest ima dokument u privitku

Zapisnik se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 10. 2020. 08:16

Vijeće učenika 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi popis Vijeća učenika u školskoj godini 2020./2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 10. 2020. 09:13

Zapisnik s 58. sjednice ŠO Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi zapisnik s 58. sjednice Školskog odbora.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 9. 2020. 21:39

Mjesec hrvatske knjige (15. listopada - 15. studenog)

Ovogodišnji Mjesec hrvatske knjige posvećen je planetu Zemlji, s motom Razlistaj se! U skladu s tim, naziv Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2020. godine je Istraživači planeta Z.  U kvizu mogu sudjelovati učenici viših razreda, a pojedinosti se mogu pronaći na poveznici: https://www.mhk.hr/kviz/

Svi učenici koji žele sudjelovati u kvizu trebaju se javiti školskoj knjižničarki.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 30. 9. 2020. 13:17

Leonova pjesma bit će tiskana u Zborniku Vijest ima dokument u privitku

Na natječaj za 51. Zbor malih pjesnika u Zlataru prispjelo je 257 pjesama iz 45 škola kajkavskog govornog područja. Prosudbena komisija u sastavu: prof. Željka Horvat-Vukelja, dr.sc. Ivo Kalinski i prof. Ivančica Tomorad, odabrala je 52 pjesme koje će biti tiskane u zbirci pjesama i predstavljene na Zboru u Zlataru 19. rujna 2020.  Među izabranim pjesmama je i pjesma našeg Leona Bišćana „Štrajk“ inspirirana, kao što to i sam naslov kaže, prošlogodišnjim štrajkom učitelja. Mentorica učeniku je učiteljica Valentina Mahović.

S obzirom na epidemiološke uvjete, odlučeno je da će se ovogodišnja priredba održati bez publike i samo s dijelom malih pjesnika koji su izrazili spremnost nastupati. Zato je Zbor ove godine bio bez Leonove fizičke prisutnosti, ali stihovi njegove pjesme su pročitani.

U prilogu je Leonova pjesma i popis svih odabranih radova.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 9. 2020. 10:14

Dan sadnje u 4. a

4.a razred imao je dan sadnje biljaka u učionici na otvorenom gdje smo učili  i vježbali kako posaditi različite male biljke – grah, pšenicu, tulipane, čuvarkuću, mentu, avokado i mnoge druge. Tegle se nalaze u našoj učionici na prozoru, brinemo o njima i veselimo se mladim biljkama koje ćemo proučavati. Također smo obilježili Dan sadnje drveta (21.rujna) kojim se potiče odgovornost za okoliš.

Moja želja je bila da uvijek imamo uspomenu na naš razred pa sam donijela sadnicu mlade jabuke Granny Smith. Jabuku smo zasadili u školski vrt uz pomoć naše učiteljice Jasmine  i domara Alojza. Vjerujemo da ćemo mi i mnogi učenici moći uživati u plodovima ukusne, zelene jabuke!

Eva Rozijan

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 29. 9. 2020. 09:51

Školski kurikulum (radna verzija) Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi radna verzija Prijedloga školskog kurikuluma za školsku godinu 2020./2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 27. 9. 2020. 08:37

Tara Ratešić prva na Županijskom natjecanju iz povijesti

Na Županijskom natjecanju iz povijesti koje je trebalo biti održano u prošloj školskoj godini, ali je zbog epidemioloških razloga prebačeno za rujan Tara Ratešić naša (sada već bivša) učenica osvojila je 1. mjesto u kategoriji učenika osmih razreda.

Velike čestitke Tari i njenoj mentorici Sanji Rapljenović! Nakon što se objedine tablice svih županijskih natjecanja, bit će vidljivo hoće li Tarin broj bodova biti dovoljan da se plasira i na državno natjecanje.

Iskreno se nadamo (i vjerujemo) da hoće...

Bravo, Tara!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 9. 2020. 14:38

Županijsko natjecanje iz povijesti - konačni rezultati Vijest ima dokument u privitku

U privitku se nalaze konačni rezultati Županijskog natjecanja iz povijesti za osnovne i srednje škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 9. 2020. 14:34

Godišnji plan i program (radna verzija) Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi radna verzija Prijedloga godišnjeg plana i programa rada škole za školsku godinu 2020./2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 9. 2020. 09:18

Županijsko natjecanje iz povijesti - privremeni rezultati Vijest ima dokument u privitku

U privitku se nalaze privremeni rezultati Županijskog natjecanja iz povijesti za osnovne i srednje škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 9. 2020. 12:44

Školska kuhinja - važna obavijest za roditelje

Cijena školske prehrane učenika u školskoj godini 2020./2021. iznosi 7,00 kn po danu. Grad Samobor će sufinancirati školsku prehranu učenika za 4 kategorije i to:                     

olakšicom od 100%

1- za učenike slabijeg socijalnog statusa čiji mjesečni prihod obitelji ne prelazi 2.000,00 kn po članu obitelji. Dostaviti dokumentaciju o svim primanjima svakog člana kućanstva za zadnja 3 mjeseca s Porezne uprave (prikupiti dokumentaciju što prije). Učeniku ne može biti istovremeno financirana školska prehrana po nekoj drugoj osnovi.

2- treće i svako sljedeće dijete (ako su braća/sestre rane ili predškolske dobi i/ili polaznici osnovne/srednje škole (ne fakulteta). Dokumentacija: rodni listovi djece (za djecu rane i predškolske dobi) ili potvrde o školovanju polaznika osnovne odnosno srednje škole, za djecu koja žive u istom kućanstvu.

3- za učenike područnih škola Noršić Selo i Novo Selo kao škole s otežanim uvjetima rada.

olakšicom od 50%:

4-za učenike korisnike dječjeg doplatka (dostaviti Rješenja o dječjem doplatku za ovu godinu).

Učenici mogu koristiti olakšice do kraja školske godine, a od prvog sljedećeg mjeseca u kojem je škola zaprimila dokumentaciju na temelju koje se ostvaruje pravo

Grad Samobor se tijekom školske godine može javiti na natječaje za ostvarenje prava na školsku prehranu (bit ćete obaviješteni na vrijeme)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 9. 2020. 07:50

Naša Knedlijada i likerijada na Televiziji Zapad

Knedlijada i likerijada, koju smo ove godine organizirali po 4. put, osim što je privukla mnoštvo ljudi, naišla je i interes medija. Ekipa Televizije Zapad snimila je prilog koji se može pogledati na poveznici

http://www.youtube.com/watch?time_continue=11&v=xqwzy0HUyfw&feature=emb_title (prilog počinje oko pete minute)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 9. 2020. 11:42

Susret ravnatelja u Bregani u Školskim novinama

Školske novine, tjednik koji se bavi obrazovanjem, zabilježio je i vijest o županijskom stručnom aktivu ravnatelja koji je početkom rujna održan u našoj školi u Bregani.

Tekstualni i slikovni prikaz iz učionice na otvorenom...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 9. 2020. 11:23

Iz ravnateljskog kuta u Školskim novinama

U najnovijem broju Školskih novina objavljen je tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom Počelo je, počelo... koji govori o nastavi tijekom početna dva tjedna.

Više na http://www.skolskenovine.hr/tjednik.aspx

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 9. 2020. 11:14

Članovi Tima za kvalitetu

Članovi tima za kvalitetu

1. Aleksandra Gudlin Mićić, učiteljica razredne nastave, učitelj - mentor

2. Ivana Smolej Kolarek, učiteljica razredne nastave

3. Sanja Rapljenović, učiteljica povijesti i geografije, učitelj - savjetnik

4. Andreja Vlahović Gabriša, učiteljica engleskog jezika

5. Željka Ceglec, pedagoginja

6. Igor Matijašić, ravnatelj - mentor

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 9. 2020. 08:40

Dinotopija od A do Ž Jakova Dorotića

„Osvanulo“ je još jedno vrijedno umjetničko djelo s potpisom Dorotić - ovoga puta riječ je o Jakovu, danas srednjoškolcu koji je još „do jučer“ išao u našu školu…

Priča ide ovako – naravno da je Jakov pokupio sve važnije gene od oca Mihovila i majke Kornelije koji su ga već zarana gurnuli u svijet likovnog stvaralaštva te je uobičajene dječje crteže Jakov naprosto „preskočio“ i odmah se vidjelo da itekako „ima žicu“ i za nešto više.

Primijetila je to, naravno, i njegova razrednica Ivana Smolej Kolarek te ga i dodatno poticala na stvaranje. Uostalom, Jakov je 2016., kao učenik 4. razreda osvojio 2. mjesto na državnom natječaju za djecu Moja prva knjiga (u pisanju i ilustriranju vlastite priče) slikovnicom pod naslovom Put kroz snove u prošlost.

A onda je stigla ideja o početnici, abecednoj slikovnici u kojem svako slovo predstavlja jednog dinosaura koje je Jakov obožavao crtati. Pa su se tu našli Alfabetosaur, Brdosaur, Cmizdrosaur i tako redom sve do Žaruljosaura. Interes su pokazali i nakladnici, razmišljalo se o tiskanju knjige kojom bi se koristili učenici prvih razreda koji tek „zakoračuju“ u svijet pisanih i tiskanih slova, no onda je „negdje zapelo“ i mjeseci su se smjenjivali jedan za drugim…

Činilo se da će i ta dobra ideja jednostavno potonuti u zaborav!

Sve dok sve u svoje ruke (kako to obično biva) nije uzeo jedan ponosni djed koji obožava svoje unuke!

Dida Branimir odlučio je da Jakovljev rad ipak mora biti zabilježen te je osvanula knjiga Dinotopija od A do Ž. Ukoričeni radovi s djedovom posvetom (uvodnom riječju) i pogovorom u kojem tinejdžer Jakov na kraju šalje jasnu poruku odraslom svijetu:

„Tko zna što ću raditi kad završim školu? Još nemam jasnu želju… Odrasli vele da život nije samo igra. Volio bih da sav ovaj moj trud, iako je to uistinu bila igra, netko uzme za ozbiljno. Možda bi mi tako pomogao da lakše odlučim kojim putem u budućnosti treba ići.“

Sretno ti bilo, Jakove, kojim god putem krenuo!

I hvala za slikovnicu i bojanku u kojoj će uživati mnogi…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 9. 2020. 13:21

Vijeće roditelja 2020./2021. Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi popis članova Vijeća roditelja za školsku godinu 2020./2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 9. 2020. 10:03

Topla voda u učeničkim sanitarnim čvorovima

Tijekom ovoga tjedna riješena je još jedna važna stvar u našoj školi - u sanitarne čvorove kojima se koriste učenici uvedena je topla voda. Kao što je poznato, naša škola do sada (a sagrađena je davnih šezdesetih godina prošloga stoljeća), nije imala mogućnost da učenici peru ruke u toploj vodi što je, ugradnjom bojlera i novih slavina, upravo omogućeno.

Ne treba uopće napominjati koliko je to značajno u ovim novonastalim okolnostima te prije dolaska hladnijih dana.

Radove na izvedbi instalacije sanitarne tople vode izvela je samoborska tvrka VG-MONT.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 20. 9. 2020. 11:45

4. Knedlijada i likerijada u Bregani

Još jedan "dan ko nacrtan" u našoj školi...

Cijeloga tjedna najavljivali smo našu tradicionalnu Knedljadu, a uključila su se i poznata prezimena (Polak, Pilić, Jokić, Divjak, Puljak, Bulić, Vukov Colić) i ljudi su to prepoznali...

I došli se družiti danas...

Potrudili smo se oko svega, organizirali dovoljan razmak, potpisivanje na ulazu i dezinfekciju ruku, dijelili knedle i likere u maskama i rukavicama...

Nastojali smo paziti na sve u ovim čudnim okolnostima, ali ne damo da umru običaji i da život ne teče dalje!

Pripremili smo čak 24 vrste knedli (sa šljivama, marelicom, orahom, makom, nutellom, grizom i sirom, malinom, špinatom, lovačke, pistacijom, kokosom sa sladoledom, germ knedle, kukuruzne sa špekom, s mljevenim mesom, od jabuka, s kesten pireom, slane, od buča, s povrćem, s oreo keksima, s heljdom, s vrganjima, slane,  i kao posebna atrakcija, naše domaće - Breganjske!). Kuharica Mirjana radila je danonoćno, ai na kraju je na licu bio smiješak...

Nasmijani su bili i svi članovi našeg kolektiva koji su se uključili u organizaciju - vikend je obično vrijeme za obitelj, no oni su došli pomoći ne žaleći ni truda ni vremena i zato sam, kao ravnatelj škole, neobično sretan da imam takve ljude oko sebe.

To je prava Škola za život...

Svojim primjerom pokazali da se može i predstavili su svima u pomalo ležernijem izdanju od onog u učionici...

Nudili smo i pregršt ljekovitih likera (malina, višnja, orha, latice ruža, piva, trešnja...), bilo je i raznih pekmeza i sokova...

Za svakoga ponešto!

Primijetilo se da su i ljudi koji su došli bili itekako zadovoljni, hvalili organizaciju i ideju... Sakupljeno je 6097 kuna dobrovoljnih priloga nazočnih koje ćemo opet utrošiti na nešto od čega će imati koristi i učenici i djelatnici naše škole.

Hvala svima od sveg srca!

Bregana je još jednom bila mjesto okupljanja cijelih obitelji...

Nije li to (u ovo otuđeno vrijeme kad svi jurimo i nemamo vremena ni za što) zapravo sjajna priča?

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 19. 9. 2020. 15:25

Obavijest o provedbi Županijskog natjecanja iz povijesti

Predmet:  Obavijest o načinu provedbe Županijskog natjecanja iz povijesti

Županijsko natjecanje iz povijesti održat će se u utorak 22. rujna 2020. u 10 sati. Natjecanju mogu pristupiti oni učenici čiji su potpisani upitnici dostavljeni Županijskom povjerenstvu do 18. rujna 2020.

Županijsko povjerenstvo dostavit će svim školama materijale za provedbu Natjecanja.

Županijska i državna razina Natjecanja iz povijesti održat će se u matičnim školama učenika koji su ostvarili pravo sudjelovanja na Natjecanju. Učenik koji je stekao pravo sudjelovanja na županijskoj i državnoj razini Natjecanja, piše ispit u školi koju je pohađao u školskoj godini 2019./2020.

Učitelji/nastavnici koji će provoditi Natjecanje ne smiju biti učitelji/nastavnici mentori učenika koji su ostvarili pravo sudjelovanja na županijskoj i državnoj razini, već to moraju biti učitelji/nastavnici čiji učenici ne sudjeluju na Natjecanju ili učitelji/nastavnici drugih nastavnih predmeta.

Riješene testove s ispunjenim obrascem za zaporku potrebno je u skeniranom obliku poslati  Županijskom povjerenstvu istoga dana (22. rujna) odmah po završetku natjecanja, a najkasnije do 15 sati na ured@osmilanalanga.hr

Županijsko povjerenstvo sastat će se u školi domaćinu natjecanja (OŠ Milana Langa u Bregani) 24. rujna 2020. te će istoga dana (do 16 sati) na web stranici škole biti objavljeni privremeni rezultati. Nakon objave rezultata slijedi vrijeme za žalbe koje traje do 25. rujna do 12 sati.

Konačni rezultati natjecanja bit će objavljeni 25. rujna 2020. u 15 sati na web-stranici OŠ Milana Langa http://os-mlanga-bregana.skole.hr/

 

Igor Matijašić, prof.

ravnatelj OŠ Milana Langa (Bregana)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 9. 2020. 12:14

Ipak ćemo biti domaćini natjecanja iz povijesti

Sukladno uputama objavljenim na stranicama AZOO (https://www.azoo.hr

/index.php?view=article&id=8103&

naziv=dopuna-uputa-za-provedbu-

natjecanja-iz-povijesti-2020) sva planirana i odgođena natjecanja ipak će se odražati u rujnu. Županijsko natjecanje iz povijesti kojem je naša škola već trebala biti domaćin odražat će se 22. rujna u 10 sati.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 9. 2020. 13:16

O položaju vjeronauka u programu RTL-a

U sinoćnjoj emisiji RTL danas emitiran je prilog u kojem je gostovao i ravnatelj naše škole Igor Matijašić. Kakav je položaj vjeronauka u školama, zašto on ima drugačiji status od ostalih izbornih predmeta te gdje se nalaze djeca koja ne idu na vjeronauk ako im je on u sredini satnice. Prilog se može pogledati na http://www.facebook.com/

360383684475542/videos/

321077232507358/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 9. 2020. 11:47

Samobor je lepi varoš - Bregana

(preuzeto s portala radio Samobora)

Osnovnu školu Milana Langa, kao jednog od najvažnijih nositelja društvenog života u Bregani, predstavili su nam ravnatelj Igor Matijašić i kuharica Mirjana Bencalić, govoreći o svim izvanškolskim projektima u koje je uključena cijela Bregana.

Emisija se može poslušati na poveznici http://www.radiosamobor.hr/

2020/09/09/

samobor-je-lepi-varos-bregana/

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 9. 2020. 11:35

O početku nastave u Školskim novinama

U najnovijem broju Školskih novina objavljen je tekst ravnatelja naše škole Igora Matijašića pod naslovom Novo (ne)normalno koji govori o mnogim problemima s kojima se susreću odgojno-obrazovni djelčatnici na početku nove nastavne godine.

Više na http://www.skolskenovine.hr/tjednik.aspx

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 9. 2020. 11:07

Pismo ministra Fuchsa na početku nove nastavne godine

U škole je pristiglo pismo koje potpisuje ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, a koje se može iščitati na sljedećoj poveznici

http://mzo.gov.hr/UserDocsImages//

dokumenti/Obrazovanje//Pismo%20

ministra%20Radovana%20Fuchsa%20na%20

početku%20nastavne%20godine%

202020.%20-%202021..pdf

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 9. 2020. 12:06

Zasnivanje radnog odnosa - pomoćnici u nastavi

Nakon provedenog javnog poziva i razgovora s kandidatima (naša škola je partner u projektu ,,Vjetar u leđa'' - faza III) za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručno-komunikacijskog posrednika za učenike s poteškoćama u razvoju odabrano je sljedećih osam kandidata s kojima će biti zasnovan zasnovan radni odnos na određeno vrijeme: Anita Veršić, Maja Đurđica Halambek, Igor Kupres, Aleksandra Čavrag Tomašinec, Marija Benković, Sandra Kumerički, Snježana Glaser i Marija Noršić.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 9. 9. 2020. 07:05

Sretno, prvašići

Jučer je u našu školu po prvi put zakoračio 68 novih prvašića (65 u mattičnoj školi u Bregani i 3 u PŠ Grdanjci). Njihove razrednice Ana-Marija Šovagović Zuzjak, Anita Ban, Ivana Smolej Kolarek i Natalija Hrenek Prosoli uvele su učenike u učionice gdje su ih dočekali udžbenici, prigodni poklončići i neizostavne - maske.

Sretno vam bilo, dragi naši prvašići!

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 9. 2020. 10:56

Razgovori za posao - pomoćnici u nastavi

Razgovor s kandidatima koji su se javili na natječaj za pomoćnika u nastavi i ispunjavaju sve uvjete natječaja će se obaviti u utorak, 8. rujna 2020. u 12 sati.

Napomena: Kandidat koji se ne odazove na razgovor, smatrat će se da je odustao od prijave, te se njegova prijava neće uzimati u obzir u daljnjem postupku.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 9. 2020. 16:32

Osiguranje učenika Vijest ima dokument u privitku

Vijeće roditelja OŠ Milana Langa odabralo je ponudu EUROHERC OSIGURANJA  d.d. za osiguranje učenika od posljedica nesretnog slučaja (nezgode)  za školsku godinu 2020./2021. Roditelji uplaćuju premiju od 40 kuna za cijelu školsku godinu (dobit će uplatnicu). Detalji iz uvjeta osiguranja, osigurane slučajeve i svote po učeniku mogu se vidjeti u prilogu.

Osiguranje vrijedi za cijelu školsku godinu do 31. 8. 2021., 24 sata dnevno (u školi, kod kuće, na izletu  …. ) pod uvjetom da se izvrši uplata EUROHERC OSIGURANJU d.d. do najkasnije  1. 10. 2020.

Ako se osiguranje uplati do 1. 10. počinje teći s početkom školske godine., a ukoliko se uplata izvrši nakon  1. 10. 2020., osiguranje počinje teći danom uplate EUROHERC OSIGURANJU d.d.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 9. 2020. 06:56

Pismo ravnatelja roditeljima naših učenika

Poštovani roditelji naših učenika,

u ponedjeljak 7. rujna počinje još jedna nastavna godina.

U našu školu ponovno će zakoračiti više od 500 učenika, neki i po prvi puta. Učionice će ispuniti svoju svrhu jer školske zgrade bez đaka i nemaju nikakvog smisla. I nikakva online nastava ne može zamijeniti u potpunosti rad u razredu u što smo se imali prilike uvjeriti krajem prošle školske godine!

Sve obavijesti o dolasku učenika u školu objavljene su na web stranici te vas molimo da se pridržavate istih. Kako bismo što bezbolnije organizirali prvi dan nastave, roditelji učenika od drugog do osmog razreda neće ulaziti u školsko dvorište (učenici će tih nekoliko metara od ograde do ulaza proći sami).

U ponedjeljak će učenici dobiti sve važne informacije od strane svojih razrednika s kojima će provesti svo vrijeme u učionici. Prvog dana nastave sve naše učenike na klupama će dočekati udžbenici i platnene maske koje će učenici ponijeti sa sobom kući. Maske su perive i učenici viših razreda će ih nositi u učionici. Učenici nižih razreda u učionicama ne nose maske, ali svi učenici putnici nose maske u javnom ili organiziranom prijevozu.

Apeliram na sve roditelje - pokažimo odgovornost u novonastaloj situaciji!

Možda i među vama ima onih koji smatraju da je sve ovo bezveze, možda ima i onih koji vjeruju u teorije zavjere, ali pokušajte svi zajedno pomoći i nama u školi da se možemo pridržavati svih uputa koje smo dobili od strane nadležnog Ministarstva. Samo zajedničkim snagama, što smo i puno puta dokazali, možemo i sve ovo prevladati.

Bit će teško, bit će izazovno i neizvjesno, ali svojim ponašanjem možemo utjecati na mnoge stvari.

Svi smo mi u školi ustrajni u dugogodišnjem cilju – pokušati pružiti najkvalitetnije obrazovanje za sve naše učenike, ali prvenstveno sačuvati i zdravlje svih učenika i djelatnika.

Sigurni smo da će tako biti i ove godine…

Sretno nam svima!

Igor Matijašić

ravnatelj OŠ Milana Langa (Bregana)

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 9. 2020. 16:15

Raspored dolaska prvašića

Učenici 1. razreda u ponedjeljak 7. rujna dolaze u školu prema sljedećem rasporedu:

11,00 - 1. a

11,15 - 1. b

11,30 - 1. c

Učenici dolaze u navedeno vrijeme u pratnji jednog od roditelja u školsko dvorište, do glavnog ulaza u školu. Na ulazu ih dočekuje razrednica i odvodi u razred (roditelji ne ulaze u školsku zgradu). Planirani boravak učenika u razredu prvog dana nastave je 60 minuta.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 4. 9. 2020. 15:19

Boravak ipak i za učenike drugih razreda

Nakon današnjeg, novog sastanka ravnatelja s predstavnicima Osnivača (Grad Samobor), a sukladno dobivenim uputama od strane Ministarstva znanosti i obrazovanja o nemiješanju grupa učenika, odlučeno je da će se ove godine produženi boravak ipak organizirati i za učenike 2. razreda.

U našoj školi imat ćemo tako, četiri grupe učenika koji polaze produženi boravak - 1. b, 1. c, 2. b i 2. c.

Svi roditelji telefonski su obaviješteni da dođu potpisati ugovor.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 9. 2020. 15:21

Jan i Ljubomir Kerekeš najavili film Ufuraj se i pukni

Projekt Srijedom navečer jučer je nastavljen kinom na otvorenom - film Ufuraj se i pukni...
 
Veliki magnet bio je dolazak Jana i Ljubomira Kerekeša koji su još jednom pokazali koliko su veliki ljudi! Da su veliki glumci to znaju svi koji su ih barem jednom gledali na daskama koji život znače. Bez ikakvih zahtjeva, bez ikakvih traženja, jednostavno su sjeli u auto i došli pozdraviti ljude u Bregani! Čak je Jan natuknuo mogućniost suradnje na nekoj kazališnoj predstavi za našu djecu i odrasle...
 
Film je bio pun pogodak jer su mnogobrojni gosti došli na svoje, nije se napuštao prostor ispred škole već su sve svi smijali i uživali. Oni kojima je bilo hladno sjeli su u auto na parkiralište i tako gledali film.
 
Naše malo mjesto jučer je bilo "centar svijeta"!
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 9. 2020. 15:01

Županijski aktiv ravnatelja u Bregani

Jučer smo u našoj učionici na otvorenom ugostili ravnatelje škola s područja Zagrebačke županije. Došli su i predstavnici našeg Grada, Županije,  epidemiolozi, predstavnici stožera...

U dvosatnoj razmjeni mišljenja otvorilo se puno pitanja, a neka su još uvijek ostala neodgovorena iako nastava počinje za nekoliko dana. U nizu prebacivanja odgovornosti mnogo toga ostalo je upravo na ravnateljima škola koji se moraju snalaziti kako tko zna i može...

Pod motom - zajedno smo jači nekako smo se osnažili i uvjerili da će sve biti kako treba, mada je lagana neizvjesnost svima nad glavom.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 3. 9. 2020. 14:54

Popis učenika - 1. razredi Vijest ima dokument u privitku

U prilogu se nalazi popis učenika prvih razreda u školskoj godini 2020./2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 9. 2020. 15:30

Popis učenika - 5. razredi Vijest ima dokument u privitku

U privitku se nalaze popisi učenika petih razreda u školskoj godini 2020./2021.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 9. 2020. 15:22

Poziv za iskaz interesa za obavljanje poslova pomoćnika u nastavi/stručno-komunikacijskog posrednika za učenike s poteškoćama u razvoju Vijest ima dokument u privitku

Grad Samobor prijavitelj je projektnog prijedloga „Vjetar u leđa- III.“, prijavljenog na Poziv za dostavu projektnih prijedloga Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta pod nazivom „Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama u razvoju u osnovnoškolskim i srednjoškolskim odgojno-obrazovnim ustanovama“ temeljem poziva UP.03.2.1.01 Europskog socijalnog fonda u sklopu Operativnog programa ''Učinkoviti ljudski potencijali'' 2014. – 2020.

Kandidati koji se pozivaju na pravo prednosti temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji (NN br: 121/17) dužni su dostaviti sve dokaze iz čl. 103. citiranog Zakona. Dokazi potrebni za ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju objavljeni su na Internet stranici Ministarstva hrvatskih branitelja Republike Hrvatske https://branitelji.gov.hr/.

Detalji se nalaze u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 9. 2020. 15:19

Vraćamo se u školu - 7. rujna

U ponedjeljak, 7. rujna, počinje nova nastavna godina. Raspored dolaska prvog dana je sljedeći:

- u 8 sati počinje nastava za učenike od 2. do 4. razreda (trajat će do 10 sati)

- u 14 sati počinje nastava za učenike od 5. do 8. razreda (trajat će do 16 sati)

- u 8 sati počinje nastava u svim područnim školama (trajat će do 10 sati)

Prvog dana nastave učenici će provesti u razredu sa svojim razrednicima.

Detaljne obavijesti o dolasku prvašića (kao i rasporedu učenika u razrede) bit će objavljene tijekom ovog tjedna.

VAŽNO - Roditelji djece (od 2. razreda nadalje) ne ulaze u školsko dvorište, nego prate djecu samo do ograde.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 1. 9. 2020. 09:43
 


Društvene mreže


Fotografija tjedna

Erasmus+ u Barceloni


Anketa (mala)
Kako podnosiš ljetne vrućine?

TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 656696
Ovaj mjesec: 4664
Ovaj tjedan: 447
Danas: 8

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju