preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Razredne web stranice

Škola na radiju

vijesti

U Grdanjcima zadnji dan nastave u slavljeničkom tonu

Ispratili smo još jednu generaciju četvrtaša PŠ Grdanjci s priredbom i druženjem. Učenici su roditelje razveselili pjesmom, recitacijama i igrokazima, a roditelji nas prekrasnom tortom.

Današnji smo zadnji dan nastave nastavili u istom slavljeničkom tonu uz igre i piknik.

učiteljica Natalija Hrenek Prosoli

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2022. 11:01

Zatvara se i PŠ Novo Selo

Posljednji dan nastave ujedno je i znak zaključavanja vrata škole u Novom Selu Žumberačkom jer od jeseni nastave u toj područnoj školi biti neće…

Dvije učenice koje danas završavaju 4. razred od nove školske godine kreću u matičnu školu u Bregani, a novih đaka koji bi se upisali jednostavno nema. Nakon Noršić Sela prošle godine, još jedan naš prostor gubi svoju prvenstvenu namjenu i polako ulazi u statistiku zatvorenih škola.

Mogli bismo sad lamentirati unedogled kako je naš Žumberak prekrasan, kako bi neki drugi iskoristili sve potencijale koje taj kraj ima i privukli ljude, no ostaje činjenica od koje ne treba bježati – bez obzira što poneki entuzijasti poput Mile Vranešića žele vratiti ljude „gore“, sve ih je manje koji uopće razmišljaju o tome.

Žumberak nam je prekrasan za izlete, Žumberak nam je divan „na papiru“ i u pjesmama (aj-haj!), o Žumberku volimo pričati i isticati njegove prirodne ljepote, no rijetki se odlučuju za život na tom području. Mlade obitelji koje bi došle tamo s djecom tek su sanak pusti, a oni rijetki koji ostaju u mjestima poput Novog Sela (ili Bratelja npr.) snalaze se kako najbolje umiju boreći se sa svim „krivinama“ i „neravninama“ nalik na cestu koja vodi prema njihovu odredištu.

Tko se barem jednom zaputio automobilom do Budinjaka u potpunosti zna o čemu pričam…

Svjestan sam činjenice da ljudi sve više sele u urbanije prostore, no možda je zaista nekom neutralnom laiku teško objasniti da na našem (ne tako ogromnom) samoborskom području neke škole muku muče upravo s prostorima, a u isto vrijeme se neke škole zatvaraju. No, to je već tema za jednu dublju analizu.

U svakom slučaju, netko će reći da je u susjedstvu uvijek „trava zelenija“, no možda bi trebalo zaviriti preko granice i pogledati kako slične (ili mnogo manje) prostore u turističke i ine svrhe iskorištavaju Slovenci…

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 6. 2022. 09:26

Petra i Tia određivale vremensku prognozu

Učenice Područne škole Novo Selo Žumberačko bile su prošloga tjedna na terenskoj nastavi u Posjetiteljskom centru Budinjak. Uz stručno vodstvo učenice Petra i Tia prošle su radionicu “Mali meteorolozi” tijekom koje su same izradile mjerne instrumente (vjetrometar, vjetrokaz i barometar), te uz pomoć njih i još nekih pomagala (poput češera), odredile vremensku prognozu za sljedeći dan.

Nakon toga sudjelovale su u maloj prirodoslovnoj šetnji po poučnoj stazi “Staza kneževa” tijekom koje su se upoznale s orhidejama Parka prirode, šumom breze i hrasta cera, spiljom židovske kuće te budinjačkom lokvom na kojoj su uz pomoć mrežica upoznale neke od stanovnika ovih vodenih staništa - planinskog vodenjak i vretenaca u ličinačkom stadiju.

učiteljica Maja Talković Šikić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 23. 5. 2022. 08:13

Prigodna slikovnica uz Svjetski dan snjegovića

Učiteljica informatike Sanja Barbarić za učenike trećih i četvrtih razreda škole u Bregani i sve učenike PŠ Grdanjci osmislila je projekt (Kako izraditi slikovnicu?) koji će provoditi tijekom siječnja i veljače.

Za slikovnice zajedničkog naziva „Čaroban grad snjegovića knjigoljubaca“ pripremila je i napravila grad od drvenih kućica i snjegoviće knjigoljupce s vunenim kapicama koji će biti glavna motivacija učenicima za priče u slikovnicama. Osim želje da nauči učenike kako se radi slikovnica, želja joj je razviti dodatnu ljubav prema čitanju te povezati tekst i slike/animaciju.

Kao uvod u navedeni projekt sama je osmislila jednu slikovnicu koja se prigodno veže uz današnji Svjetski dan snjegovića. Više na https://sites.google.com/view/knjiznica-os-mlanga-bregana

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 1. 2022. 15:19

Žumberačka zimska idila

I dok nizinske krajeve obasjava sunce, a tragovi snijega polako iščezavaju, s idiličnim fotografijama iz Područne škole Novo Selo javila se učiteljica Maja Talković Šikić koja uživa u zimskim radostima sa svojim učenicama.

Nažalost, ovakva školska idila trajat će još kratko - sa završetkom nastavne godine zatvara se i ova škola. Dvije učenice 4. razreda prelaze najesen u peti razred u Breganu, a novih učenika za upis nema.

Time će, nažalost, i službeno biti okončana žumberačka školska priča...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 11. 1. 2022. 13:53

Sveti Nikola obišao područne škole

Jutros je naše područne škole (PŠ Grdanjci i PŠ Novo Selo) obišao sv. Nikola koji je za sve učenike pripremio poklončiće (slatkiše). Učenici su bili ugodno iznenađeni (ne)očekivanim gostom, a posebno je upečatljivo bilo na snijegom pokrivenom Žumberku.

Osim učenika u područnim školama, slatkiši će biti podijeljeni i svim učenicima škole u Bregani…

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 6. 12. 2021. 13:11

Naš Dan kruha u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak vezan uz našu školu. Razrednice 2. b (Anita Ban) i učenika koji pohađaju nastavu u Grdanjcima (Natalija Hrenek Prosoli i Suzana Kos) opisale su kako je obilježen Dan kruha u njihovim razredima.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 2. 11. 2021. 08:30

Dan kruha u PŠ Grdanjci

Ove srijede u PŠ Grdanjci obilježili smo Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Ugostili smo župnika, velečasnog Josipa Čuliga koji je blagoslovio krušne proizvode koje su naši vrijedni učenici napravili kod kuće sa svojim roditeljima, bakama, braćom i sestrama. Učenici su pripremili nekoliko prigodnih pjesama i sastavaka pod vodstvom vjeroučiteljice Barbare Dodić. Dio atmosfere možete vidjeti na fotografijama.

učiteljice Natalija Hrenek Prosoli i Suzana Kos

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 10. 2021. 19:28

Kamišibaj u Grdanjcima

U ponedjeljak su učenicima PŠ Grdanjci došle u posjet učiteljica Nikolina Kramarić i školska knjižničarka Ivančica Huđek kako bi ih upoznale s tehnikom pripovijedanja priča kamišibaj. Tako su učenici sa svojim učiteljicama uživali u predstavama prema narodnim bajkama Kraljeva kći i Mala vila koje su za njih priredile i izvele učiteljica i knjižničarka.

Na samome početku učenici su mogli nešto saznati o kamišibaju, a nakon izvedenih predstava popričali su o bajkama i njihovim obilježjima. Kruna nesvakidašnjeg dana za učenike bilo je pisanje vlastitih bajki koje su zatim pokušali oslikati i prikazati na kamenju akrilnim bojama, tzv. stone story, a potom su svoje bajke izveli iza butaja.

Njihov prvi susret s novom tehnikom ostavio im je lijepo iskustvo, sa željom da se ovakvi događaji ponove.

knjižničarka Ivančica Huđek

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 22. 9. 2021. 14:00

Dobiveni sportski rekviziti već u pogonu

Komplet rekvizita za naše područne škole (savitljivi obruči, čučnjevi, ploče za ravnotežu, meke spužvaste lopte...) kojim Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastoji omogućiti učenicima koji nemaju sportsku dvoranu mogućnost aktivnijeg sadržaja u nastavi TZK već se koristi.

U PŠ Novo Selo Žumberačko danas su naše dvije učenice zajedno sa svojom razrednicom Majom Talković Šikić uživale na travnatom prostoru ispred škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 15. 9. 2021. 12:53

Sportski rekviziti za područne škole

Jučer je stigao komplet sportskih rekvizita za naše područne škole - savitljivi obruči, čučnjevi, ploče za ravnotežu, meke spužvaste lopte... Riječ je o projektu na koji se naša škola prijavila tijekom travnja (Poligon za tjelesnu aktivnost školske djece).
Hrvatski zavod za javno zdravstvo nastoji omogućiti učenicima (koji nemaju sportsku dvoranu) mogućnost aktivnijeg sadržaja u nastavi TZK.
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 8. 7. 2021. 13:35

Zatvara se škola u Noršić Selu

S krajem ove školske godine zatvara se Područna škola Noršić Selo…

Jedina učenica koje je prošle godine u Noršiću imala nastavu spušta se u Breganu, a novih učenika za upis nema. Šteta, budući da je škola obnovljena, nalazi se na prekrasnom mjestu, no jednostavno učitelji nemaju kome držati nastavu. U dolazećim danima odlučit će se i o sudbini školske zgrade, odnosno hoće li se sad već bivša škola prenamijeniti u nešto drugo.

Kao i u mnogim drugim mjestima s područnim školama i ovdje je stavljen ključ u bravu...

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 25. 6. 2021. 10:30

Upoznaj lokvu

Jučer je PŠ Novo Selo posjetila Dubravka Kranjčević, voditeljica Eko – centra Budinjak. Predstavila nam je živi svijet lokve s Budinjaka, osobito punoglavce žaba, vodenjaka, vretenaca, vodene kornjaše. Učenice su naučile pomoću lupe uočiti dijelove tijela kukaca te pomoću jednostavnog ključa za određivanje odrediti kojoj skupini pripada životinja.

Naučile smo kako pomoću beskralješnjaka odrediti biotički indeks, odnosno kvalitetu vode. Razgovarale smo i o važnosti očuvanja čistih voda na kršu.

Na kraju radionice smo iz papira izrezale i složile mali model žabe gatalinke u bari.

učiteljica Maja Talković Šikić

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 18. 6. 2021. 07:13

Prilog iz PŠ Grdanjci u Školskim novinama

U novom broju Školskih novina objavljen je članak iz PŠ Grdanjci o suradnji s Zoološkim vrtom grada Zagreba.

Članak se nalazi u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 24. 5. 2021. 12:00

ZOO je stigao u goste Grdanjcima

Ove srijede u PŠ Grdanjci ugostili smo Zoološki vrt grada Zagreba i njihov projekt ZOO u gostima. Riječ je o skupu programa za osnovne škole – to je virtualni posjet edukatora Zoološkog vrta grada Zagreba učenicima iz cijele Hrvatske kojima zbog epidemije COVID-19 bolesti nije moguć posjet Zoološkom vrtu. Edukatorica Tina nas je vodila kroz zanimljivu radionicu Život životinja.

Istraživali smo, upoznavali i opisivali međusobnu ovisnost živih bića i uvjeta života te naučili razlikovati skupine životinja prema različitim kategorijama podjele. Saznali smo i to da u ZOO uskoro stiže novi stanar, žirafa. Veselimo se susretu s njom uživo.

učiteljica Suzana Kos

 

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 14. 5. 2021. 07:07

Tajni život solitarnih pčela

Jedinstvenu terensku nastavu danas su imali u Noršić Selu učenici 6. b s razrednicom Valentinom Martinček. U suradnji s Parkom prirode Žumberak – Samoborsko gorje i Udrugom studenata biologije (BIUS) sudjelovali su na radionici Tajni život solitarnih pčela. Cilj radionice je predstaviti oprašivače učenicima osnovne škole (s fokusom na solitarne pčele), naglasiti njihovu važnost u hranidbenom lancu i ekosustavu te osvijestiti kako svojim djelovanjem možemo smanjiti ugroženost oprašivača (posebice solitarnih pčela).

Radionica je započela uvodom u kojom su se učenici upoznali s radom biologa. U igri „Hranidbena mreža“ učenici su ponovili što su hranidbeni lanci te učili o problemima narušavanja hranidbenog lanca. Nakon toga su se kroz  raspravu,  preparate kukaca, slikovne  prikaze,  igru, radne listiće i modele detaljno upoznali s oprašivačima, a pritom se posebna pozornost stavila na  solitarne pčele.

Učenici su naučili kako se pravilno ponašati u blizini pčela ili osa i glavnu razliku između njih, učili su o košnicama i važnosti voska, a na primjeru modela imali su priliku vidjeti kako izgleda jedna ćelija u košnici, a zatim su i sami sudjelovali u izgradnji kućice za pčele.

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 7. 5. 2021. 15:02

Projekt - Gradimo socioemocionalne kompetencije

Učenici 1. i 3. razreda u Grdanjcima su kroz mjesec travanj gradili „socioemocionalne kompetencije“. Čitajući četiri slikovnice autorica Tamare Vučković, Jelene Brezovec i Tihane Lipovec Fraculj radili smo na razvoju osobnih vještina kako bi izrasli u sposobne, stabilne, odgovorne i samopouzdane pojedince.

Učenici su uživali čitajući edukativne slikovnice. Glavni likovi su njihovi vršnjaci koji prolaze kroz različite dogodovštine i simpatične nestašluke. Poistovjećujući se s njima učenici uče o odgovornosti, samoregulaciji emocija, samopouzdanju i asertivnoj komunikaciji.  Nakon čitanja smo razgovarali o potrebama i željama, iznosili smo stavove, učili smo pomoći si u situacijama kada nas obuzmu različite emocije. Naš je razred dobio mirni kutak.

Naučili smo reći ne a nikoga ne uvrijediti i razvijali smo pozitivan stav o sebi. Ovo je jedan korak u razvoju vještina koje se nadograđuju cijeli život.

učiteljica Natalija Hrenek Prosoli

  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 5. 5. 2021. 12:05

Novim trajnicama ispunili školski kamenjar u Grdanjcima

Učenici PŠ Grdanjci i njihove učiteljice ovaj tjedan posvetili su planeti Zemlji. Uredili smo školski kamenjar novim trajnicama i posadili cvijeće u tegle na ulazu u školu.
 
Na taj način smo uljepšali naš okoliš i barem malo doprinijeli uljepšavanju našeg planeta. Sutra nas još očekuje radionica s različitim zadacima kojima ćemo osvijestiti važnost očuvanja ljepote planeta na kojem živimo.
 
Suzana Kos i Natalija Hrenek Prosoli - učiteljice u PŠ Grdanjci
  :: opširnije :: 


objavio: Igor Matijašić  datum: 21. 4. 2021. 12:33
» Arhiva naših vijesti    
 


Društvene mreže


Fotografija tjedna

Erasmus+ u Barceloni


Anketa (mala)
Kako podnosiš ljetne vrućine?

TražilicaBrojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 656703
Ovaj mjesec: 4671
Ovaj tjedan: 454
Danas: 15

Kalendar
« Kolovoz 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji


Škola na televiziji

preskoči na navigaciju