preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
Knjižnica/Školski list

Projekti

Web stranice

Škola na radiju

Vijesti

Dan hrane i jabuka u produženom boravku

U proteklom smo tjednu u produženom boravku uz pisanje zadaće, ponavljanje i vježbanje obilježili i dva poprilično važna dana - Svjetski dan hrane koji se obilježava svake godine 16. listopada te Dan jabuka koji se obilježava 20. listopada. Aktivnosti  povodom ova dva važna datuma trajale su cijeli tjedan.

U ponedjeljak smo razgovarali o hrani, pročitali smo da je čak 850 milijuna ljudi u svijetu na rubu gladi. Srećom, mi imamo dovoljno hrane za naše potrebe i iako ne možemo pronaći rješenje za smanjenje gladi u svijetu, ono što možemo učiniti je da se hranom ne igramo, da ju ne bacamo nego da kupujemo samo onoliko koliko nam treba.


S druge strane naš problem s hranom je to što nam je dostupno jako puno nezdrave hrane i moramo biti svjesni da je ne smijemo previše jesti. Razgovarali smo koja je hrana zdrava a koja nije, analizirali smo naš jelovnik u boravku i vidjeli da je jako zdrav. Napravili smo i po dva jelovnika, jedan zdravi i jedan nezdravi. Imali smo i istraživanje u kojem smo saznali koliko nas voli a koliko ne voli određenu zdravu hranu.

Jabuke, naravno, spadaju u skupinu zdrave hrane, a mi smo saznali koje su sve prednosti konzumiranja jabuka. Osim što su jako zdrave za nas jabuke su i velika inspiracija za različite likovne i druge aktivnosti.

Tako smo mi tijekom proteklog tjedna oslikali filtere za kavu i od njih izradili jabuke, napravili smo i mobile u obliku jabuka i jabuke od vune!

Ovomjesečni pokus bio je isto u znaku jabuka. Odlučili smo istražiti kako određene tekućine i tvari djeluju na jabuke. Tako su ovomjesečni pomoćnici Hana Dekalić i Borna Bogut u izdubljene jabuke ulili vodu i ocat, iscijedili limune te stavili sodu bikarbonu. Kroz cijeli tjedan smo pratili promjene na jabukama, a onda i napisali svoje zaključke i usporedili smo ih sa našim pretpostavkama i očekivanjima. Jabuka je upila svu vodu i promijenila boju, jabuka u koju smo stavili ocat jako je promijenila boju i počela trunuti a nešto slično dogodilo se i jabuci u koju smo stavili sodu. Jabuka u koju smo iscijedili limun gotovo uopće nije promijenila boju i ostala je ista. Limunska kiselina utjecala je na to da jabuka ostane ista.

učiteljica Josipa Tandarić



Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju
objavio: Igor Matijašić   datum: 26. 10. 2015.

Škola s akreditacijom


Društvene mreže


Fotografija tjedna

Posjet domu za starije

 


Anketa (mala)
Hoće li za Božić biti snijega?




Tražilica



Brojač posjeta
Ispis statistike od 1. 1. 2015.

Ukupno: 956946
Ovaj mjesec: 9132
Ovaj tjedan: 1710
Danas: 865

Kalendar
« Prosinac 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


Škola na televiziji





preskoči na navigaciju