Dan hrane i jabuka u produženom boravku
U proteklom smo tjednu u produženom boravku uz pisanje zadaće, ponavljanje i vježbanje obilježili i dva poprilično važna dana - Svjetski dan hrane koji se obilježava svake godine 16. listopada te Dan jabuka koji se obilježava 20. listopada. Aktivnosti povodom ova dva važna datuma trajale su cijeli tjedan.
U ponedjeljak smo razgovarali o hrani, pročitali smo da je čak 850 milijuna ljudi u svijetu na rubu gladi. Srećom, mi imamo dovoljno hrane za naše potrebe i iako ne možemo pronaći rješenje za smanjenje gladi u svijetu, ono što možemo učiniti je da se hranom ne igramo, da ju ne bacamo nego da kupujemo samo onoliko koliko nam treba.
S druge strane naš problem s hranom je to što nam je dostupno jako puno nezdrave hrane i moramo biti svjesni da je ne smijemo previše jesti. Razgovarali smo koja je hrana zdrava a koja nije, analizirali smo naš jelovnik u boravku i vidjeli da je jako zdrav. Napravili smo i po dva jelovnika, jedan zdravi i jedan nezdravi. Imali smo i istraživanje u kojem smo saznali koliko nas voli a koliko ne voli određenu zdravu hranu.
Jabuke, naravno, spadaju u skupinu zdrave hrane, a mi smo saznali koje su sve prednosti konzumiranja jabuka. Osim što su jako zdrave za nas jabuke su i velika inspiracija za različite likovne i druge aktivnosti.
Tako smo mi tijekom proteklog tjedna oslikali filtere za kavu i od njih izradili jabuke, napravili smo i mobile u obliku jabuka i jabuke od vune!
Ovomjesečni pokus bio je isto u znaku jabuka. Odlučili smo istražiti kako određene tekućine i tvari djeluju na jabuke. Tako su ovomjesečni pomoćnici Hana Dekalić i Borna Bogut u izdubljene jabuke ulili vodu i ocat, iscijedili limune te stavili sodu bikarbonu. Kroz cijeli tjedan smo pratili promjene na jabukama, a onda i napisali svoje zaključke i usporedili smo ih sa našim pretpostavkama i očekivanjima. Jabuka je upila svu vodu i promijenila boju, jabuka u koju smo stavili ocat jako je promijenila boju i počela trunuti a nešto slično dogodilo se i jabuci u koju smo stavili sodu. Jabuka u koju smo iscijedili limun gotovo uopće nije promijenila boju i ostala je ista. Limunska kiselina utjecala je na to da jabuka ostane ista.
učiteljica Josipa Tandarić
« Prosinac 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |
9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 |
16 | 17 | 18 | 19 | 20 | 21 | 22 |
23 | 24 | 25 | 26 | 27 | 28 | 29 |
30 | 31 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |