Funkcionalna hrana u 8. b
U listopadu, mjesecu u kojemu se obilježavaju Svjetski dan hrane i Dan jabuka, učenici 8. b imali su prilike kušati nekoliko jednostavnih jela i napitaka napravljenih od namirnica koje svakodnevno koristimo, ali na malo drukčiji način.
Radionici je prethodio razgovor o hrani, njezinom podrijetlu, sastavu i ulogama koje ima u našem tijelu. Učenici su naučili značenje pojma funkcionalna hrana i dobili su nekoliko ideja kako ju sami mogu prirediti. Osnovne namirnice korištene u radionici bile su: svježi kupus, lješnjaci, tunjevina, posni sir, jogurt, jabuke, banane, mandarine, limun, orašasti plodovi, suho i bobičasto voće, jogurt, med, rajčica, maslinovo i bučino ulje.
Iz navedenih namirnica napravljen je sirni namaz sa začinskim biljem, pašteta od tunjevine, salata od kupusa s prženim lješnjacima i bučinim uljem, rajčice s maslinovim uljem, a od voća su napravljeni voćni ražnjići i voćni jogurt te su ponuđene zdrave grickalice od svježeg i suhog voća.
Najprije su „planuli“ voćni ražnjići i jogurt sa šumskim voćem, pašteta od tunjevine i sirni namaz su pobudili interes dijela učenika, a salatu od kupusa su kušali samo „avanturisti“ koji su se složili da je salata iznimnog i bogatog okusa te da vrijedi ponoviti ovo iskustvo! Na sljedećem satu u učionicu su ušli šestaši koji su s ovom idejom bili oduševljeni te su svi od reda (a neki i po više puta) strpljivo čekali u redu za smoothi. Skromno mogu zaključiti da je time cilj postignut, ali treba uporno nuditi takvu hranu kako bi bila široko prepoznata i uvrštena u dnevnu rutinu hranjenja.
učiteljica Valentina Martinček
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |