2015-10-26 07:36:20 Dan hrane i jabuka u produženom boravku U proteklom smo tjednu u produženom boravku uz pisanje zadaće, ponavljanje i vježbanje obilježili i dva poprilično važna dana - Svjetski dan hrane koji se obilježava svake godine 16. listopada te Dan jabuka koji se obilježava 20. listopada. Aktivnosti povodom ova dva važna datuma trajale su cijeli tjedan. U ponedjeljak smo razgovarali o hrani, pročitali smo da je čak 850 milijuna ljudi u svijetu na rubu gladi. Srećom, mi imamo dovoljno hrane za naše potrebe i iako ne možemo pronaći rješenje za smanjenje gladi u svijetu, ono što možemo učiniti je da se hranom ne igramo, da ju ne bacamo nego da kupujemo samo onoliko koliko nam treba. S druge strane naš problem s hranom je to što nam je dostupno jako puno nezdrave hrane i moramo biti svjesni da je ne smijemo previše jesti. Razgovarali smo koja je hrana zdrava a koja nije, analizirali smo naš jelovnik u boravku i vidjeli da je jako zdrav. Napravili smo i po dva jelovnika, jedan zdravi i jedan nezdravi. Imali smo i istraživanje u kojem smo saznali koliko nas voli a koliko ne voli određenu zdravu hranu. Jabuke, naravno, spadaju u skupinu zdrave hrane, a mi smo saznali koje su sve prednosti konzumiranja jabuka. Osim što su jako zdrave za nas jabuke su i velika inspiracija za različite likovne i druge aktivnosti. Tako smo mi tijekom proteklog tjedna oslikali filtere za kavu i od njih izradili jabuke, napravili smo i mobile u obliku jabuka i jabuke od vune! Ovomjesečni pokus bio je isto u znaku jabuka. Odlučili smo istražiti kako određene tekućine i tvari djeluju na jabuke. Tako su ovomjesečni pomoćnici Hana Dekalić i Borna Bogut u izdubljene jabuke ulili vodu i ocat, iscijedili limune te stavili sodu bikarbonu. Kroz cijeli tjedan smo pratili promjene na jabukama, a onda i napisali svoje zaključke i usporedili smo ih sa našim pretpostavkama i očekivanjima. Jabuka je upila svu vodu i promijenila boju, jabuka u koju smo stavili ocat jako je promijenila boju i počela trunuti a nešto slično dogodilo se i jabuci u koju smo stavili sodu. Jabuka u koju smo iscijedili limun gotovo uopće nije promijenila boju i ostala je ista. Limunska kiselina utjecala je na to da jabuka ostane ista. učiteljica Josipa Tandarić |
Osnovna škola Milana Langa Bregana |