2022-10-20 14:28:38 Funkcionalna hrana u 8. b U listopadu, mjesecu u kojemu se obilježavaju Svjetski dan hrane i Dan jabuka, učenici 8. b imali su prilike kušati nekoliko jednostavnih jela i napitaka napravljenih od namirnica koje svakodnevno koristimo, ali na malo drukčiji način. Radionici je prethodio razgovor o hrani, njezinom podrijetlu, sastavu i ulogama koje ima u našem tijelu. Učenici su naučili značenje pojma funkcionalna hrana i dobili su nekoliko ideja kako ju sami mogu prirediti. Osnovne namirnice korištene u radionici bile su: svježi kupus, lješnjaci, tunjevina, posni sir, jogurt, jabuke, banane, mandarine, limun, orašasti plodovi, suho i bobičasto voće, jogurt, med, rajčica, maslinovo i bučino ulje. Iz navedenih namirnica napravljen je sirni namaz sa začinskim biljem, pašteta od tunjevine, salata od kupusa s prženim lješnjacima i bučinim uljem, rajčice s maslinovim uljem, a od voća su napravljeni voćni ražnjići i voćni jogurt te su ponuđene zdrave grickalice od svježeg i suhog voća. Najprije su „planuli“ voćni ražnjići i jogurt sa šumskim voćem, pašteta od tunjevine i sirni namaz su pobudili interes dijela učenika, a salatu od kupusa su kušali samo „avanturisti“ koji su se složili da je salata iznimnog i bogatog okusa te da vrijedi ponoviti ovo iskustvo! Na sljedećem satu u učionicu su ušli šestaši koji su s ovom idejom bili oduševljeni te su svi od reda (a neki i po više puta) strpljivo čekali u redu za smoothi. Skromno mogu zaključiti da je time cilj postignut, ali treba uporno nuditi takvu hranu kako bi bila široko prepoznata i uvrštena u dnevnu rutinu hranjenja. učiteljica Valentina Martinček |
Osnovna škola Milana Langa Bregana |